Still Alive

Portal 2 Mûvészi munkákJól jellemzi a Valve Portallal kapcsolatos óvatosságát, hogy a fejlesztés időszakában minimális erőt fektettek a játékba, amire a legszembetűnőbb bizonyíték az, hogy számos elemet átemeltek a Half-Life-univerzumból, hogy az esetleges bukás során ne sok pénzt veszítsenek, ám ilyesfajta visszafogottság és óvatosság a folytatással kapcsolatban már szerencsére egyáltalán nem jellemző. A Valve célja ugyanis az, hogy feljebb emelje a mércét és elkápráztassa a népes rajongói táborát, miközben megadnak nekik mindent, amit szeretnének. A kívánságlistán pedig első helyen szerepel egy hosszabb szólista kampány, ezért a folytatáshoz az első rész szerzője, Erik Wolpaw, a Valve veterán írója, Chet Faliszek, valamint a National Lampoon magazin szerkesztője, Jay Pinketron együttes erővel egy mondhatni egész estés sztorit hozott össze, amely a Valve-ra jellemző humor és persze Jonathan Coulton zenéjének társaságában visz keresztül a romokban álló Aperture központon.

A trió által írt történet több száz évvel ez első rész eseményei -- és ezzel együtt a Half-Life 2 és epizódjainak cselekményei – után játszódik, mikor a főszereplőnkkel, Chell-lel (ő volt az első rész központi alakja is) a növényzettel beborított, látszólag romhalmaz, de valójában még működőképes laboratóriumban találjuk magunkat. A helyre alig lehet ráismerni, hiszen az általunk okozott incidens óta senki sem járt ott, ám az épület ennek ellenére korántsem néptelen. A hely felet ugyanis GLaDOS személyiség magjai (personality core) vették át az irányítást, és külön kis körleteket alakítottak ki. Az egyik ilyen élelmes mesterséges személyiség Wheatley, aki látva, hogy a hely egyre rosszabb állapotba kerül, szeretne továbbállni, de mivel mozgásképtelen, kénytelen emberi segítséget kéni. Felébreszti hát a sztázisba helyzet Chellt, akivel alkut köt: ha segít biztonságos helyre juttatni, elárulja, hogyan juthat ki a kísérleti telepről.

Portal 2 Mûvészi munkákPortal 2 Mûvészi munkákPortal 2 Mûvészi munkák

Chell belegyezik a dologba és elindul Wheatleyvel a hátán a romos épületben, egy biztonságos helyet keresve. Útközben kiderült Wheatleyről, hogy meglehetősen hasznos segítőtárs, képes ugyanis beférkőzni a labor központi rendszerébe, hogy ezáltal ajtókat nyisson ki előttünk, illetve jó pár hasznos információt is tud a cégről. Az idilli túrát azonban félbeszakítja valami, konkrétan az, hogy megtalálják GLaDOS-t, akiről azt hihetnénk, hogy halott, ám csak arra várt, hogy valaki megtalálja. A gépszörny óriási robajjal felébred és hűvös, csontba maró nyugodtsággal köszönti Chellt, a gyilkosát, akin furcsa mód ott helyben nem akar bosszút állni, csak folytatni a tesztek sorozatát. Chell tehát újra kísérleti patkány lesz, ám ezúttal jóval erőpróbálóbb, trükkösebb feladatok során kell helytállnia.

„A Portal egy teszt volt. A Portal 2 már egy igazi játék.”

A Portal folytatásában a már megismert és jól begyakorolt alap játékmechanizmusok változatlanok maradtak, ahogyan maga a portal gun is, ez viszont nem jelenti azt, hogy ugyanazt kapnánk mint három éve -- nagyon nem. A játékmenet kibővült, mégpedig olyan módon, hogy a feladatok megoldása során minden eddiginél komolyabban figyelembe kell vennünk a fizikai tényezőket. Ha szembe találjuk magunkat egy kettétört Aperture szállító csővel -- vagy az ehhez hasonlóan működő vontatósugárral (tractor beam) --, a vezetékben fellépő szívóerőt egy jól elhelyezett portállal a korábban elérhetetlen tárgyak megszerzésére vagy az utunkban lévő ellenségeket kiiktatására használhatjuk. Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa, az új, fizikára épülő játékmenet sztárja ugyanis a festékek lesznek, melyekkel drámaian változtathatunk a tárgyak viselkedésén.

Portal 2 Mûvészi munkákPortal 2 Mûvészi munkákPortal 2 Mûvészi munkák
 
Az eddig megismert két mágikus folyadék egyikével jelentősen lecsökkenthetjük a felületek súrlódását, hogy ezáltal a megszokottnál gyorsabban közlekedhessünk, míg a másikkal bármilyen, korábban szilárd falból egy trambulint varázsolhatunk. Ezen löttyöket pedig lehet, sőt kell is a portálokkal kombinálni, ám új játékmechanizmusok ide vagy oda, a jó öreg Companion Cube-ra most is szükségünk lesz, de ahol hű társunk nem tud segíteni, ott jönnek képe a rokonai. A feladatok megoldása során ugyanis lehetőségünk lesz használni egy prizmával felszerelt variánst (Weighted Pivot Cube), hogy lézernyalábokat tereljünk le, valamint a kezeink közé kerül majd egy gomb alakú verzió is, mely működésében nem különbözik a szimpla kockától, viszont könnyen elgurul. Ezen felül egy katapultszerű platformmal (Aerial Faith Plates), illetve egy energianyalábból álló, a portáltechnológiával maximálisan kompatibilis híddal is dolgunk lesz, melyekkel nagy távolságokat tudunk áthidalni.
 

Párosan szép az élet

Portal 2 Mûvészi munkákA Portal 2 bejelentésekor nagy meglepetésként ért mindannyiunkat, hogy a folytatásban egy különálló, két fős kooperatív kampány is helyet kap. A Valve szerint azonban ez a mód magától értetődő kiegészítés, hiszen a tapasztalataik szerint az első részt is párokban játszották, ezért a mellékszálként funkcionáló kooperatív kampányban is két szereplőt terelgethetünk. Mindkettejük egy átalakított személyiségmaggal és egy portal gunnal felszeret őrzőrobot, annyi különbség van csupán köztük, hogy az egyikük egy női karakter, míg a másik a férfi szerepét tölti be.

Az új pályák elsősorban a csapatmunkára épülnek, ezért a kommunikáció kulcsfontosságú szerepet tölt majd be. Konzolokon lesz osztott képernyős offline mód is, de PC-n csak az online lehetőség marad, ahol ugyebár mikrofonnal tudunk kommunikálni. Nos mivel ez kevés lenne a páros üdvösüléshez, a Valve-os srácok egy olyan egyszerűen használható rendszert dolgoztak ki, mellyel jelzéseket helyezhetünk el a falakon, ezzel mutatva a társunknak, hogy hova helyezzék a portáljukat. A legtöbb feladat során ezen utasítások elengedhetetlenül fontosak lesznek, hiszen gyakran mind a négy rendelkezésre álló portált használatba kell vennünk olyan módon, amely nem csak az agytekervényeinket, de a precizitásunkat is próbára teszi.

GLaDOS már vár minket

Ahogy Doug Lombardi, a Valve marketingigazgatója mondta: „A Portal egy teszt volt. A Portal 2 már egy igazi játék.” Ezen kijelentéssel pedig nem is lehet vitába szállni. A Portal 2 ugyanis minden olyan kvalitással rendelkezik amely feljogosítja arra, hogy egy teljes árú, különálló játékként jelenjen meg, és az alapján, amit eddig megtudtunk, minden esélye megvan arra, hogy legalább olyan sikeres legyen mint a nagy előd. Már csak azért kell imádkozni, hogy ne késsen túl sokat (jelen állás szerint ősszel esedékes a megjelenés) a PC-re, Machintosra és Xbox 360-ra készülő játék…