• A Bethesda kérésére a No Matter kénytelen volt megváltoztatni játékuk címét a prey szó miatt
  • Az alelnök szerint a kiadónak nem volt választása
  • Ha nem teszik meg ezt a lépést, a saját Prey védjegyüket kockáztatták volna
  • Próbálkoztak mással is, a címváltoztatás az utolsó lehetőség volt

A múlt hét folyamán jött a hír, hogy a No Matter Studiosnak a Bethesda nyomására meg kellett változtatni játékuk, a Prey for the Gods címét Praey for the Godsra, méghozzá azért, mert a címben szerepelt a prey szó. A Bethesda-Zenimax páros ugyanis aggódott, hogy a játékosokat megtévesztheti a cím és összekeverik a pár napja megjelent Prey-jel.

Természetesen az ügy nem váltott ki osztatlan sikert az emberek között, elvégre egy nagy kiadó érvényesítette az akaratát egy kis, független fejlesztőcsapattal szemben. A felháborodók között volt Daniel Mortensen, a Bombshell-t is jegyző Slipgate Studios pályatervezője, aki Twitteren kérdezett rá a Bethesda alelnökénél, hogy egyáltalán hogyan tudják ezt a tettet igazolni.

Pete Hines a következőt felelte: „nem igazán volt választásunk. Ha nem ellenezzük a védjegyet, azt kockáztattuk volna, hogy elveszítjük a saját Prey védjegyünket. Tényleg nem volt választásunk.”

Mortensen hálás volt az őszinte válaszért, de szerinte ez akkor sem helyes, amivel Hines egyetértett, mi több egy másik felhasználónak válaszolva elmondta, hogy a címváltoztatás kérése már az utolsó lehetőség volt, de más megoldásokkal is próbálkoztak a No Matterrel közösen. Aztán kénytelen volt visszatérni arra a 2011-es ügyre, amikor a Mojangtól vették el a Scrolls címet a The Elder Scrolls miatt. Hines elmondta, hogy a Scrolls védjegy helyettesíti a The Elder Scrolls védjegyet, és a védjegyhivatal emiatt utasította el a Mojang kérelmét, akik így tulajdonképpen licencelik a Bethesdától a címet.

Nos az biztos, hogy a helyzet nem egyszerű, a sok jogi szál, amit mi aligha tudunk követni, alaposan megkavarja az ügyet ezekkel a védjegyekkel. Ugyanakkor így is nevetséges, hogy egy általánosan használt szó miatt egy nagy stúdió címváltoztatásra kötelezhet egy kisebbet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!