Természetesen májusban sem maradnak ingyenes játékok nélkül a PS Plus előfizetők: ebben a hónapban is két ajándék cím tölthető, amiket május 7-én már be is húzhattatok, de a hónap végéig természetesen még van időtök hozzáadni őket a könyvtáratokhoz. Most az Overcooked című játékról olvashattok egy rövid ajánlót.

Manapság mindenkiből lehet séf. Ezt próbálják bizonyítani azok a szakácskönyvek, amiket celebek, politikusok és influencerek írnak, azt a hamis képet terjesztve, hogy egy tanyasi konyhán főzve is lehet bárkiből Michelin csillagos szakács. Azonban ez nem igaz, hiszen ez is egy mesterség, amit hosszú évek alatt sajátítanak el a szakma tanulói. Blansírozás, szuvidálás, egy könnyebb és egy nehezebb technológia, amit egy szakácsnak/séfnek tudnia kell rengeteg más eljárás mellett. Az emberek kilencven százaléka valószínűleg sohasem fogja élőben megtapasztalni azt, hogy milyen egy konyhán dolgozni, de virtuálisan erre lehetőség van, köszönhetően az utóbbi években elterjedt szakácsjátékoknak.

A sort a Cook, Serve, Delicious! nyitotta, majd 2016-ban megjelent a májusi PS Plus második ingyenes játéka, az Overcooked. A Ghost Town Gamest két brit fiatal alapította, akik korábban a Frontier Developmentsnél dolgoztak, és kezdettől fogva egy kooperatív játékban gondolkodtak. Hogy a konyhai környezet ötlete honnan jött? Az egyik alapítónak, Phil Duncannek volt ilyen tapasztalata, és mondta el a társának, hogy ez a tökéletes téma a játékhoz, hiszen a konyhában egyszerre van szükség pontos csapatmunkára, időmenedzsmentre és térbeli figyelemre.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az Overcooked sikeres teljesítéséhez pontosan erre van szükség. Nem könnyű játék, barátokkal, cimborákkal adja meg igazi ízét, de erre csak lokálisan van lehetőség, az online multiplayer csak a tavaly megjelent folytatásba került be. Előkészítés, sütés-főzés, tálalás, kiadás – ez a feladat, a vendégek éhesek, az óra pedig kérlelhetetlenül ketyeg. A játékot nehezíti, hogy minden egyes új megmérettetésben a konyha kinézete átalakul, de nemcsak ez bonyolítja a feladatot: lehet, hogy pulton keresztül kell átadni a finom ételt, de olyan is előfordulhat, hogy futószalagra kell azt rakni.

Az Overcooked kellemes, könnyed szórakozást kínál, rövidebb vagy hosszabb időre, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A játékosok és a kritikusok is szerették a megjelenés után, jó értékelést szedett össze, ráadásul három díjat is nyert a premiert követően: a British Academy Game Awards zsűríje jutalmazta a fejlesztőket, valamint a TIGA Game Industry Awards ítészei a legjobb debütáló cím díját adták neki, ennél nagyobb elismerésre pedig egy fiatal stúdió nem is vágyhat. Töltsétek le az Overcookedot, és hétvégén főzzetek közösen a családdal, mert az jó élményt ad - nemcsak élőben, de virtuálisan is.