• Bemutatkozik a PC Classic, a mini retró PC
  • Közösségi gyűjtés után kerülhet majd piacra

Mikor lesz már vége? Kérdeztem magamban, mikor megláttam a PC Classicot, mely a miniatürizált retrókonzolok farvizét igyekszik meglovagolni. Az ötlet is körülbelül ugyanaz: vegyél egy dobozt, tömd meg retrójátékokkal a nyolcvanas-kilencvenes évekből, tegyél rá egy HDMI kimenetet és néhány bemenetet egyéb eszközöknek – ez esetünkben USB-portot jelent, és az ígéretek szerint gamepadtől a joystickig mindent támogat majd a kütyü.

No persze ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog, de egyszeri fogyasztóként a dobozt látjuk meg, és istenem, tényleg retró. Ugyanolyan ocsmány, sárgásfehéres színt sikerült neki választani, mint amilyennel annak idején az asztali gépek büszkélkedhettek, és a dizájni is stimmel. Remélem legalább annyira zúg is. Ja, és kapunk egy floppy-lemezmeghajtó utánzatot is a játékok lejátszására (SD kártyán). Hogy milyen játékokéra, az egyelőre jó kérdés, a kiadott videón a Doom, a Jill of the Jungle, a Comander Keen és végül a Quake 2 van mozgásban, de ezek közül egyik sem hivatalos még.

Hogy ez mennyire lesz siker a piacon, az majd kiderül, először közösségi gyűjtést szerveznek idén november-december táján, ha az sikeres, akkor kerülhet forgalomba a PC Classic. Annak tekintetében főleg kérdéses, hogy a retró PC-játékok kedvelői gyakorlatilag bármikor előpattinthatnak egy emulátort (ahogy azt a Sony is tette), és már mehet is a móka, vagy csak túrnak egyet a GOG oldalán. Árazásról egyelőre csak tervek szólnak, ha minden igaz, 99 Euró környékén vesztegetik majd.

unit-e-pc-classic.jpg