Az Ők (Them) még 2021-ben debütált a Prime Video kínálatában. Az első évad 1953-ban játszódik, és egy színesbőrű családot követ, akik problémás múltjuk elől menekülve egy csupa fehérek lakta Los Angeles-i negyedbe költöznek, de rájönnek, hogy a külváros nem olyan biztonságos, mint amilyennek látszik, és az egykor idilli otthonuk hamarosan gonosz erők gócpontjává válik. A 2021-es premierjekor az első évad sokkolt egyes nézőket a brutális jeleneteivel és a kifejezetten felkavaró, de nagyon is valós történetével az ’50-es évek Amerikájában tapasztalható elnyomásról és előítéletekről. Az Ők: A rém (Them: The Scare) néven befutott második évad viszont már előreugrik az időben: szintén Los Angelesben játszódik, de 1991-ben.

dawn.jpg

Dawn Reeve (a visszatérő Deborah Ayorinde) rendőrnyomozót egy különös és nagyon bizarr gyilkossági esethez riasztják. Az áldozat egy nevelőanya, akit szó szerint begyömöszöltek a mosogató alá. Kitekeredett pózban, groteszk sikollyal az arcán halt meg, azonban mikor a második hasonló gyilkosság is megtörténik, Dawn egyre biztosabb benne, hogy valami természetfeletti állhat a háttérben. Emellett kapunk egy másik központi karaktert is Edmund Gaines (Luke James) személyében, akinek a neve nem véletlenül utal Ed Gein-re. Edmund A rém legkiemelkedőbb pillanatait szállítja, sokszor egészen hátborzongató, amit leművel. Tisztán látszik, hogy a valóság repedezik előtte, magában beszél, nem ura a cselekedeteinek és emiatt sosem lehet tudni, hogy mi lesz a következő lépése. Edmund álma, hogy befutott színész legyen, azonban a sors valami sokkal borzalmasabbat szánt neki. A két történetszál persze összekapcsolódik, hiszen a sztorit összességében nagyon jól bontják ki, sőt, még azok is kapnak kikacsintást, akik látták az Ők első évadát.

edmund.jpg

Merthogy antológia-sorozatról van szó, így simán lehet külön is darálni az új szezont. Az alkotók továbbra is nagyon jól játszanak a műfajokkal, A rém ugyanúgy tartogat ijesztőbb, néhol elég nyomasztó jeleneteket, ahogy az elődje is tette annak idején. Olcsó jumpscare-parádé helyett viszont sokkal kidolgozottabbak ezek, például nekem a YouTube-ra már külön is felkerült éjszakai, kanapés rész nagyon adta – attól a hideg kirázott. Mivel a '90-es években járunk, sok jelenetre kötelezően rátették azt a rohadt sárga szűrőt, amit már a Miami helyszínelőkben is utáltam, viszont emellett vizuálisan piszok jól össze lett rakva A rém. Mesterien használják például a színeket (érdemes a vörös árnyalatokra figyelni), a fényképezés pedig még mindig remek, ahogy a '90-es évekbeli zenék (Dr. Dre, Guns N’ Roses, N.W.A. és hasonlók) is tök jól passzolnak a hangulathoz.

Deborah Ayorinde mellett feltűnik maga Jackie Brown, azaz Pam Grier is, viszont Luke James lazán ellopja a showt Edmund szerepében. Két részt Guillermo Navarro (Hannibal) rendezett, viszont az évadzáróra visszahozták Ti Westet (X, Pearl, MaXXXine), csak hogy a horror tényleg megfelelő szinten legyen tartva. És be kell valljam, régen tetszett már finálé ennyire. Főleg az utolsó pár másodperc okozott libabőrt. Összességében nagyon tudom ajánlani mindkét évadot az Ők-ből, mert kimagasló szintet képviselnek a horror-sorozatok között manapság. Az Amazonnál fut, szóval a Prime Videón lehet nézni ŐKET.

Képek forrása: IMDB