Általában az év vége felé már letisztázódik, hogy mik voltak az esztendő legjobbjai – legyen szó akár játékokról, zenei albumokról, filmekről vagy épp sorozatokról. November 3-án azonban landolt a Netflixen egy olyan széria, ami a többség mellett simán elment. Ennek egyik oka, hogy a Netflix előszeretettel tolja az animációs sorozatokat és a meséket, szóval sokan vélhetően csak legyintettek, mikor a Blue Eye Samurai (A kék szemű szamuráj) felkerült a kínálatba. Aztán elkezdtek befutni a külföldi kritikák, Kodzsima is 2023 legjobb animéjének választotta és egyre több helyen került elő a kék szemű szamuráj története. A nyolc (rendkívül jól megvalósított) rész ledarálása után én úgy érzem, vétek lenne kihagynia ezt a sorozatot mindazoknak, akik úgy érzik, hogy már mindent láttak idén. Megkockáztatom, hogy 2023 egyik legjobb sorozatával állunk szemben.

blue3.jpg

A történet az Edo-korabeli Japánban játszódik, mikor az ország lezárta a határait és vezetői nem engedték be a külföldieket. A fehér embert megvetették, üldözték és lenézték, a félvér gyerekeket pedig fattyakként tartották számon. Mizu (Maya Erskine) éppenséggel pont egy ilyen félvér szerzet, aki azúrkék szemeit igyekszik eltakarni a kíváncsiskodók elől. A lány bosszúhadjáratába ott csatlakozunk be, mikor megpróbál négy fehér ember (vélhetően angolok) nyomára bukkanni, akik felelősek voltak édesanyja haláláért. A Blue Eye Samurai tehát egy klasszikusabb értelemben vett bosszú-sztori, amiben a főhős egy profi kardforgató és igyekszik levadászni minden célpontot, viszont az élet új akadályok és nem várt helyzezek elé is állítja. A nyolc epizód alatt kapunk visszaemlékezéseket Mizu régi életéből, miközben más (pozitív és negatív) szereplőket is megismerhetünk. Ott van például Taigen (Darren Barnet), egy megszégyenült harcos, aki Mizu nyomában jár vagy épp Akemi hercegnő (Brenda Song), akinek karakterével mélyebb betekintést nyerhetünk az uralkodói réteg mindennapjaiba. Az 1600-as évek Japánja rendkívül nőgyűlölő társadalommal rendelkezett, ahol még a nemesebb családba születő nők előtt is csupán két sors állt: vagy hozzáadják őket egy tehetősebb uralkodóhoz vagy pedig szajhaként végzik egy városi bordélyházban. A szigorú társadalmi rend és az elszigetelődés politikája a béke és a fejlődő gazdaság látszatát keltette, a Blue Eye Samurai viszont bemutatja, hogy a felszín alatt ugyanúgy ment a helyezkedés és a másik hátbatámadása, mint a történelem során bármikor.

blue4.jpg

Ami miatt mindenképp érdemes megnézni ezt a sorozatot, az a megvalósítása. Keverték benne a 2D és 3D stílusokat, a végeredmény pedig fantasztikus lett. Szépen, aprólékosan van megrajzolva minden, a "kameramunka" pedig kiemelkedő. Akad egy harcjelenet az egyik epizódban, ami olyasmi, amit eddig én csak a Rajtaütés-filmekben láttam – elképesztően jól összerakták! Netflixes sorozathoz képest pedig a Blue Eye Samurai kifejezetten erőszakos és véres. Simán megesik, hogy kettévágnak valakit egy karddal, de a szex és a meztelenség is olyan témák, amikkel egyáltalán nem spóroltak az alkotók. Akadt is egy-két jelenet, amin csodálkoztam, hogy miként mehetett át a rostán, de ez nem azt jelenti, hogy a Blue Eye Samurai hatásvadász lenne. Felnőtteknek szól és ezt ki is használja (de még mennyire!), viszont tömve lett gyönyörűen megkoreografált és emlékezetes pillanatokkal – a Mizu régi életére reflektáló bábjáték például magasan kiemelkedik mind közül. A szinkronhangok között olyanokat találunk, mint George Takei, Mark Dacascos vagy Kenneth Branagh. Az angol az eredeti (original) hangsáv, de a bátrabbak átállíthatják a szinkront japánra is.

blue5.jpg

Erőteljes Ghost of Tsushima hatásokat is felfedezni véltem a sorozatban, illetve konkrétan megidéz pár klasszikus szamuráj-filmet, sőt, magát a Kill Bill-t is. Piszok véres, de rohadt szórakoztató az egész Blue Eye Samurai, ami remélhetőleg megkapja a megérdemelt második évadát, hiszen a történet még nem zárult le – sőt, a java még csak most jön! Úgy gondolom, hogy aki szereti a felnőtteknek szóló animációs filmeket/sorozatokat, annak mindenképp érdemes rápróbálnia Mizu bosszúhadjáratára, hiszen ez tényleg egy igazi, óceánkék színben ragyogó gyöngyszem a Netflix kínálatában!

Képek forrása: Netflix