Tavaly hatalmasat ment a Sony PS4-exkluzív szamurájos játéka, jómagam is elmerültem benne 100+ órára. Az ingyenes többjátékos bővítéssel továbbra is fenntartotta az érdeklődést, majd megpedzettek egy esetleges sztori bővítményt. Az új Director’s Cut rendszer szerint elsőként Dzsin Szakai megpróbáltatásaiból érkezett meg a fullos csomag, ami magába foglalja az említett történetet, a PlayStation 5 verziója pedig további, nagyrészt konzol-specifikus extrákkal lett felvértezve. A teszt a PS5 játékból készült (éppen ezért nem szeretném újra az elejéről végigvenni a sztorit és egyebeket, aki erre kíváncsi, ITT a tavalyi tesztünk), ezt a verziót többféleképpen is magadévá teheted, ha rendelkezel a PS4-es alapjátékkal. Kisebb összegért bezsákolhatod a bővítményt, a duplájáért pedig rögtön az új rendszerre upgradelheted a szoftvert. A kiegészítő terület az alapjáték közben játszódik, így nagyjából a fő questek feléig kell eljutni, hogy elutazhass az új helyre, azaz Iki varázslatos szigetére.

A múlt árnyai

Cusima partjainál egyre több őrülettől szenvedő emberről szerezhetsz tudomást, a halászkunyhókhoz érve pedig egy új fenyegetést fedezhetsz fel. A magát csak a "Sasként" megnevező titokzatos sámán levelére bukkanhatsz, amiből kiderülnek a főbb céljai. Nem bízik a Cusimát ostromló mongol vezérben, így más módszerekkel a környező Iki szigetét veszi elsőként célba, majd tervei szerint Batu Khán bukása után átvenné a helyét szerte a vidéken Ikitől egészen Cusimáig. Különös mérget kotyvaszt, amitől nagyon durva hallucinációi lesznek az azt elfogyasztóknak. Egy maroknyi emberből további sámánokat nevel ki, és terve szerint így uralkodna a japán szigeteken. Iki hősünk életében nem ismeretlen hely: édesapjának volt itt egy erődje 15 éve, amikor a rablók ellen próbált egy kis jólétet hozni a nagy válságba. Életével fizetett a kalandért, ami miatt Dzsinnek azóta is lelkiismeretfurdalása van. Apját a szeme láttára végezték ki, a történelemben pedig Iki szigetének Mészárosaként hivatkoznak rá. Éppen emiatt inkognitóban "érünk partot" (nem használhatjuk a Sakai témájú ruháinkat sem), hogy felszabadítsuk a térséget a Sas (rém)uralma alól. Rövid időn belül kapunk egy szép adagot a már említett méregből, így a mongolok mellett múltunk démonaival is szembe kell szállnunk. A legváratlanabb helyeken törhet ránk egy-egy bad trip, ahol legtöbbször a sámán inzultál minket, de megjelennek régi barátok és szövetségesek is a rémképeinkben.

Új hely, kibővült lehetőségek

A bővítmény játszótere egy szép nagy sziget lesz, aminek partjait hullámok mossák. Ahogy beljebb kerülsz, kibontakozik a változatos színvilág. Meseszép tájakat alkottak ismét a Sucker Punchnál, nagyon hangulatos lett a régió. A legjobbak talán pont azok az épületek, amiket évtizedek óta benőtt a természet. Nagyokat lehet ismét kirándulni, még mindig hatalmas élmény elveszni a játékban és ez most fokozottan igaz. Visszatért a haiku írás, a bambuszgyakorló és a gyógyfürdő, így tovább növelhető hősünk élete és akaratereje. Találhatsz Iki-hez kapcsolódó tekercseket, amik jópofa módon árnyalják a sztorit. Korábban vadásztunk az állatokra, most a harmóniára kell törekedni: furulyajátékkal közelebb csalogatható a cicamica, az őz és a pávián, akiket lehet etetni és simizni is. Sok dolog megtudható Dzsin édesanyjáról e cselekvések közben, megnyugtató és szép jelenetek bontakoznak ki előttünk, amint egyre tovább haladunk a történetben. Az egész sztori folyton visszautal régi dolgokra, sokkal árnyaltabb képet festenek le Dzsin gyerekkoráról, sőt, bizonyos helyszíneket meglátogatva még flashback-jeleneteket is játszhatsz 15 évvel korábbról.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ahogy halad előre a cselekmény, megismerkedsz új szereplőkkel. Főként a rabló csapatok játszanak fontos szerepet, akik utolsó védvonalként léteznek a mongolok ellen. Cusima Szellemeként előttük is bizonyítani kell, persze valódi kilétedet továbbra is eltitkolva. A sérelmeid miatt több feleletválasztás is lehetséges, így érdekes szituációk adódhatnak. A bandita táborok közelében párbaj-bajnokságot játszhatsz, és íjász próbákat teljesíthetsz, ami által talizmánod ereje növekedni fog. A lámpásokat Tell Vilmost igénylő feladat aranyra teljesíteni, ezt jobb, ha előre elárulom. Titkokat oldhatsz meg Szél szentélyeknél, és a misztikus történetek is visszatértek – ezek most is túlvilágiak. Felkutatható apád lovának elveszett páncélja, ami eszméletlenül menő, a Szakai lobogókat összeszedve pedig nyereg-festések érhetőek el, de további fejkendők és kiegészítők is várják a felkutatást. Dzsin lova is kapott egy technikát, ami a lovasrohamban nyilvánul meg. Akaraterőnket elégetve egy vad vágtával átrongyolhatsz a mongolokon. Elég látványos és további pontokért fejleszthető módszer, de oda kell figyelni. Az új felfedeznivalókra is oldhatsz fel vezérlő szeleket, így semmi nem marad feltérképezetlen.

Az extra az extra

A Director’s Cut bővítmény tartalmában megegyezik a PS4-es verzióval, de akadnak konzol-specifikus sajátosságok. Kihasználja a játék a DualSense vezérlőt, ami már a nyitánynál tetten érhető. A Returnal-hoz hasonlóan érezhetjük az esőt, ami jópofa kiegészítő elem, legalábbis eleinte. Az adaptív ravaszok a csáklyázásnál és az íj használatánál fognak befékezni. Dinamikus 4K felbontásban 60fps-ben élvezhető a stuff és támogatja a 3D audio-t, ami egészen mesteri szintre lett csiszolva. A japán szinkronnál immáron a szájmozgást is megigazították, aminek hiánya zavaró volt korábban. Szomorú, hogy ez csak PS5-ös sajátosság, de a masina valós időben renderel átvezetők közben, így meg tudták oldani. A Sucker Punch csodálatos dolgot tett le az asztalra, ami lerövidítette a töltési időket (ezt már használják is a Sony játékok), de a nagygépes változatban még ezek is tovább rövidültek, néhol eltűntek. Amit mind a két konzol megkapott a bővítménnyel, az az alternatív gombkiosztás, a lockon bemérés lehetősége, és a tegez láthatóságának állítása. A Legendák mód is bővült egy csapatos PvP móddal, de ez a teszt írása közben még nem volt aktív. Jelenleg ezt tudja a program, így mindenki eldöntheti, milyen módón szeretné bővíteni az élményt. A legteljesebb változat a PS5-ös, de szuper jól fog szórakozni az is, aki csak a PS4-es változathoz upgradel tartalmat, hiszen már magában az alapjáték is egy igazi gyöngyszem volt.