Újabb etappal bővült a Star Wars-univerzum, amely ezúttal Obi-Wan Kenobi és nemezise, Darth Vader köré épült fel, s azt mutatja be, hogy eme két egykori Jedi lovag hogyan tette túl magát A Sith-ek bosszújában történteken. A sorozatot levezénylő Deborah Chow – aki korábban már néhány A mandalóri-epizódot is rendezett – viszont úgy döntött, hogy Rian Johnsonhoz hasonlóan csavar kicsit a dolgokon, és nem a rajongók által várt szuperhőst, hanem egy megtört, reményvesztett embert tesz le elénk. Egy karaktert. És milyen jól tette!

Egykor Jedi lovag volt

Hogy Kenobi megtört, az nem csoda. A csibészes és kicsit szarkasztikus Jedi mester igazából már a harmadik rész végén eltűnt. Nem csoda, hiszen Obi-Wan elvesztett mindent. A rend, ami a családját jelentette, elpusztult. A Köztársaság, aminek az oltalmazásának az életét szentelte, megszűnt létezni. És mindezért részben az az ember felelős, akit tizenhárom éven át ő nevelt, aki a barátja, mi több, a testvére volt. A Darth Vaderré lett Anakin Skywalkert végül sikerült legyőznie, de megölni már nem tudta. Megcsonkított, megéget testét otthagyta a Mustafar lávapartján, abban a hitben, hogy sérüléseit nem élheti túl. Pedig Darth Maul óta tudnia kéne, hogy egy Sith nem adja ennyire könnyen az életét.

obi-wan-kenobi-02.jpg

Mindez érthető módon megtörte Kenobit, aki immár tíz éve hitevesztetten éli mindennapjait a Tatooine-on, Ben néven. Luke-ot ugyan távolról figyeli, és kötelességtudatból talán tanítaná is, de már nem lép fel az igazságtalanság ellen, nem segíti bajbajutott társait. Köpenyét kék ingre, fénykardját henteskésre cserélte.

Ben Kenobinak innen kell felállnia, és egy kalandos utazás során meg is teszi. A sorozat itt szintén csavart egy jót. Míg mindenki (köztük én) meg volt arról győződve, hogy Luke miatt kell hősünknek újra akcióba lendülnie, a készítők Leiát hozták be a sztoriba. Az egykori Jedi mester és a kis hercegnő párosa pedig felhőtlen pillanatokat eredményez, annak dacára, hogy Darth Vader a birodalmi inkvizítorokkal együtt a nyomukban van.

obi-wan-kenobi-03.jpg

Vader pedig egy ereje teljében lévő Sith nagyúr, aki talán még sosem volt olyan félelmetes és brutális, mint most. Már az hátborzongató, ahogy összerakják vagy végigsétál egy folyosón, mint egy megállíthatatlan erő. Hayden Christensen pedig remekül hozza David Prowse mozdulatait, jobban, mint Spencer Wilding, a Zsivány Egyes mustafari jeleneteiben (a film végén Daniel Naprous alakítja a nagyurat). Ám a készítők nem azért hozták el a színészt kanadai farmjáról, hogy elmaszkírozva vagy maszk mögé rejtsék, miközben még a hangja sem lehetett az övé, hiszen Vadert ezúttal is az immár 91 éves James Earl Jones szólaltatta meg. Valljuk be, ehhez nem volt szükség Christensenre. Szerencsére kaptunk flashback momentumokat, amikben még A klónok támadása előtti Anakint láthattuk, de a csúcsot az ő esetében az utolsó rész jelentette, amiben bepillanthattunk a maszk alá. Ki merem jelenteni, hogy Christensen ekkor starwarsos karrierjének legjobb alakítását hozza.

De Ewan McGregornak sincs oka szégyenkeznie, elvégre több nagyszerű momentum hozzá fűződik. Finom gesztusokkal alakítja Obi-Want, változtatja át a megtört remetét a hóbortos öregemberré, akit az Egy új reményben megismerhettünk. De hozzá hasonlóan érdemes kiemelni Simone Kessell-t és Jimmy Smits-t, akik végre kézzel fogható emberekké tették az Organákat. Különösen nagy taps jár Kessellnek, hiszen Brehát eddig csak egy pár másodpercig láthattuk a 3. rész végén. Ám Smits is többet nyújtott, mint eddig a mozifilmekben. Nekik hála nagyszeró volt látni Alderaant és az Organákat, így a bolygó felrobbantása sokkal több érzelmi szálat fog megpendíteni jövőbeli újranézérkor, mint a sorozat előtt.

obi-wan-kenobi-04.jpg

A legjobban mégis Joel Edgerton alakítása tetszett, aki nagyszerűen hozta a Phil Brown által megalkotott karaktert, mind gesztusaiban, mind hanghordozásában. S bár a szintén a 2. részből visszatért Bonnie Piesse nem kapott nagy szerepet, a sorozatnak hála Owenre és Berura sem fogok már úgy tekinteni, mint egy zsémbes vénemberre és egy kedves mosolyú nagymamára.

A Sötét Oldal csábítása

Na, azért nem akarok itt rajongói ömlengésbe kezdeni, nehogy elfogultsággal vádoljanak. Tény, hogy az Obi-Wan Kenobi sem lett tökéletes, ahogy a korábbi művek sem azok, beleértve a klasszikus részeket. Itt, amit én kifogásolok, hogy néha érződött a stúdió-szag a Daiyun és a Jabiimon. Itt-ott a CGI sem sikerült túl jól, de például a második részben a gyíkember fejvadász maszkját is olcsónak éreztem. Ebben a részben a tűzharc szintén eléggé esetlennek tűnt, főleg, hogy Obi-Wan az említett dínót képtelen volt eltalálni, viszont majdnem mindig pontosan ugyanoda lőtt mellé.

obi-wan-kenobi-01.jpg

Sajnos a Harmadik Nővért játszó Moses Ingram is csak az utolsó részben mutatta meg, hogy tehetséges színésznő, addig inkább hozta a kötelezőt, de kiemelkedőt nem nagyon tudott mutatni. Mindezt úgy írom, hogy amúgy nincs bajom Revával, de tény, hogy túl nagy hatást sem tett rám. És ezeken túl a negyedik részben igazán rászólhattak volna a statisztákra, hogy céltalanul ne lődörögjenek a színészek körül, miközben Obi-Wanék már körbe voltak véve és fegyvert szegeztek rájuk.

Emellett volt még pár dolog, ami ha nem is zavart, de lehetett volna erősebb. A zene például inkább az „egynek elmegy” kategóriába sorolható. Nem születtek olyan jó dallamok, mint A mandalóriban vagy a Boba Fett könyvében. De úgy vélem, mindezek csak cseppek a tengerben. Rájuk lehet koncentrálni, ám túl is lehet lépni rajtuk. Mindenki maga döntse el, melyiket teszi meg.

Jöhet az új remény

Én a magam részéről azt mondom, hogy hibái ellenére az Obi-Wan Kenobi egy remek sorozat lett, ami számomra sokat adott hozzá a klasszikus filmekhez, az előzményekhez, és kicsit még a folytatás trilógiához is. Tartalommal töltött meg régi jeleneteket, újradefiniált karaktereket és párbeszédeket, miközben tudott újat mutatni. Mindezt úgy, hogy az előzményfilmek adták az alapjait, a támaszfalait pedig a Lázadók című animációs sorozatból húzták fel, ezzel remek átmenetet képezve a köztársasági és a birodalmi éra között.

Szóval, soha rosszabb Star Wars-sorozatot. És bár mondanám, hogy jöhet a második évad – ami meg is valósulhat, ha a rajongók úgy akarják –, ugyanakkor egy részem örülne, ha az Obi-Wan Kenobi ennyi lenne. Ben megtett egy utat, túltette magát a mustafari párbajon és Anakin árulásán, most már készen áll arra, hogy krayt sárkányt imitálva színre lépjen, és az Erő útjára irányítsa Luke Skywalkert.

Képek forrása: starwars.com