Merthogy a Dexter egyszer már véget ért, méghozzá 2013-ban, a 8. évaddal. Az a befejezés viszont annyira méltatlan volt a karakterhez, annyi nyitott szálat és megválaszolatlan kérdést hagyott hátra, hogy a rajongók teljesen felháborodtak. ’’Ez nem lehet a világ egyik legjobb sorozatának a fináléja!’’ – kiáltották, ezért a Showtime végül ennyi év után kötélnek állt, és eldöntötték, hogy a Dexter új befejezést kap – ebből lett a New Blood, azaz a 9. évad.

002-1024x576.jpg

(Kép forrása: game-news24.com)

Új arcok, régi szokások

10 évvel járunk a Miamiban történt események után, mikor is Dextert, a Laura hurrikán után eltűntnek nyilvánították. Nem halt meg, hanem a messzi északon, a hóval borított hegyek között kezdett új életet, Jim Lindsay néven, egyúttal végleg megpróbálta hátrahagyni gyilkos múltját is, a Sötét útitársával együtt – ez azonban nem jött össze neki. Miami nagyváros volt, ahol könnyebben meg tudta úszni a gyilkosságokat, noha sokszor eléggé szorult a nyaka körül a hurok (lásd: 3. évad), de Iron Lake egy kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, és itt sokkal nehezebb például egy hullát eltüntetni. A dolgok akkor válnak érdekesebbé, mikor feltűnik Dexter hátrahagyott fia, Harrison, aki valahogy rátalált az apjára, és meg kéne próbálniuk (csonka)családként is boldogulni. Azonban Iron Lake sem épp a legbiztonságosabb amerikai kisváros, hiszen sorra tűnnek el az átutazó fiatal lányok, és eléggé úgy néz ki, hogy nem Dexter Morgan az egyetlen sorozatgyilkos a környéken.

Iron Lake új hely, új szereplőkkel. A meleg bolttulajdonos, vagy a mellékállásban iskolai edző zsaru mind-mind színesíti az összképet, de a legnagyobb meglepetés talán Kurt Caldwell (Clancy Brown), akinek már a hangjába is beleborzong az ember (nem mellesleg ő volt Hank a Detroit: Become Humanben). Dexter – bocs, Jim – ráadásul a helyi rendőrfőnökkel jár, azaz ennél közelebb már nem is lehetne a tűzhöz. Mikor Kurt Caldwell fia eltűnik, egy halálos macska-egér játék veszi kezdetét, ahol a címszereplőnek most már apaszerepben is helyt kell állnia.

A helyszínváltás a forró Miamiból a jeges Iron Lake-be jó ötlet volt, sokat dob a hangulaton. Michael C. Hall még mindig lubickol a szerepben, de szörnyen jól hozza a nyájas, mindenkivel udvarias Jimet is, persze láthatóan akkor van igazán elemében, mikor visszatérhet régi énjéhez. Nagyszerű választás volt még Kurt szerepére Clancy Brown, akit majd a John Wick: Chapter 4-ben is viszontláthatunk – neki is van néhány hidegrázós pillanata. Bár egy kissé lassan indul be, a New Blood az utolsó 3-4 részre maximális fokozatra kapcsol. A régi rajongókat is kiszolgálja, hiszen rengeteg utalás van a korábbi évadokra, sőt egykori szereplők is visszatérnek, ugyanakkor önmagában is abszolút élvezhető még azoknak is, akik a korábbiak ismerete nélkül vágnának bele. És akkor ott van a befejezés, ami szerintem 10/10 lett, a lehető legszebb módon oldották meg, és ezzel végre egy kerek egészet kaptunk, ami tényleg nagyon-nagyon sokat javít az egész széria renoméján.