2016-ban indult el a FOX-on a The Sandman DC-képregényen alapuló, bár attól mégis jelentősen eltérő Lucifer az Újvilágban című sorozat, Tom Ellis és Lauren German főszereplésével. Akkor még úgy tűnt, hogy egy szokásos nyomozós szériát kapunk, annyi különbséggel, hogy a nő-férfi páros utóbbi tagja itt maga az ördög. Ám az, hogy Lucifer Morningstar tényleg a pokol királya, nemcsak humoros pillanatokat hordozott magában, s erre idővel a készítők is ráéreztek.

Sajnos a FOX a harmadik évad végén elkaszálta a szériát. A lehető legrosszabb pillanatban, hiszen ekkor történt meg a nagy lelepleződés. Emlékszem, eléggé pipa lettem, hogy pont itt akarták abbahagyni. És nem csak én, sokan mások is így éreztek. Ennek hála a #SaveLucifer és #PickUpLucifer nagyon gyorsan a Twitter legtrendibb tagjeivé váltak.

Figyelem, a következőkben enyhe spoilerek lehetnek a Lucifer 5. évadjából.

Bár az ember sokszor gondolja úgy, hogy az ilyen online megmozdulások nem sokat érnek, a Lucifer a szabályt erősítő kivételek közé esett. Két hónappal a kasza után a Netflix bejelentette, hogy megvásárolta a jogokat és folytatja a sorozatot. Ennél jobb pedig nem is történhetett volna, ugyanis a készítők mellékvágányra tolhatták a „heti egy ügy” klisét, és foglalkozhattak azzal, ami miatt szerettük a sorozatot. Luciferrel, Chloéval, az égi családi drámával, a humorral, és persze, azért heti egy ügyet is kaptunk.

Az utolsó nagy ügy

A hatodik évad ott veszi fel a fonalat, ahol az ötödik eldobta. Lucifernek fel kell készülnie arra, hogy ő legyen a következő isten, Chloénak meg azzal, hogy egy ilyen szeleburdi istenség tanácsadója legyen. A probléma az, hogy egyik sem tud kivetkőzni önmagából, bármennyire is akar. Lucifer továbbra is az érzelmeivel viaskodik, miközben a detektív detektíveskedik, annak ellenére, hogy már nem is detektív, hiszen felmondott.

A többiek sem állnak sokkal jobban. Amenadiel, Isten első számú harcos angyala éppen a közrendőri vizsgájára készül, Ellának bizalmi problémái vannak a sorozatgyilkos ex-pasija miatt, Dr. Linda meg nehezen tud túljutni azon, hogy angyalok és ördögök terapeutájaként hirtelen közönséges emberekkel kell foglalkoznia. Mindeközben Maze új kihívást talált magának, miután összejött Évával, és persze ott van Detective Douche is, aki szerencsétlen halála után a pokolban rekedt, amit az sem tesz sokkal jobbá, hogy a helyi góré a haverja.

Szóval, mint látható, a Lucifer hatodik évadja az előző szezonokhoz hasonlóan kellemesen agyament. Úgy értem, hogy már az mosolyra fakasztja az embert, hogy leírja ezeket: közrendőrnek tanuló angyal, égi teremtményekkel foglalkozó pszichológus, apakomplexustól szenvedő ördög. Aki nem mellesleg az apja helyére kíván lépni – ez utóbbi ugye már csak azért is jelentős, mert eleve az juttatta a pokol trónjára, hogy megkísérelte letaszítani a papát az Égi Város trónjáról.

De, a készítők még egy kicsit megcsavarták a dolgot, ugyanis az utolsó évadban feltűnt egy titokzatos, fiatal lány, Rory (Brianna Hildebrand) aki angyal, de se Lucifer, se Amenadiel nem ismeri. Ráadásul a legfőbb vágya az, hogy megtudja, hogyan lehet megölni Mr. Morningstart. Egyben ő az, aki az egész évad fő szálát szolgáltatja, ami egyben azt is megmutatja, milyen jellemfejlődésen ment át Lucifer az első epizód óta.

Az utolsó évad 10 része többnyire mellőzi a rendőrségi nyomozásokat, mivel immár se Lucifernek, se Deckernek nincs köze a Los Angeles-i rendőrséghez, Dan meg halott, így egyedül Ellán és Amenadielen kapcsolódunk be ide, de akkor is csak lazán.

A hatodik évad inkább Lucifer és Chloe körül konvergál, a kis családi drámájukban még a világvége is csak másodhegedűs lehet. És mindez roppant szórakoztatóan tart egy bizonyos végkifejlet felé, ami részben olyan, amiben valószínűleg sok Lucifer-rajongó reménykedett, de szerencsére még így is tartogat meglepetést. És én azt mondom, ez a legjobb módja egy széria befejezésének, mert ki is elégíti a vágyakat, de mégsem kiszámítható. Ezerszer jobb, mint sok hasonszőrű széria befejezése. Ellenpéldának a Castle jut eszembe, ami iszonyú befejezéssel rendelkezik.

Pokoli kör

A Lucifer vége kellemesen és sokszor ötletesen megidézi a korai évadokat, miközben nem próbál görcsösen visszatérni az alapokhoz – éppen ellenkezőleg, távol marad azoktól. A színészek brillíroznak, az utolsó két részben Tom Ellis és Lauren German szerintem túltettek önmagukon. Eme két epizód amúgy nálam fanfavorit is lett, annyira élveztem. Kész érzelmi hullámvasutak. De mégis talán az a legjobb a befejezésben, hogy mindenki megkapja a maga kielégítő lezárását.

És, ha mégsem lenne elég Luciferből, nos, akár egy pokoli időhurkot, ezt is újrakezdhetjük, hogy újra és újra átéljük az égiek és a földiek fura kapcsolatából létrejövő néha sötét, de többnyire kellemes hangvételű kalandot, hogy a végén újra és újra jó érzésekkel álljunk fel a tévé elől.