Véget ért a Lucifer az Újvilágban 5. évadja, amit a koronavírus miatt a Netflix kénytelen volt két részletben leadni. Az első fele még tavaly augusztusban futott le, míg a folytatást egy hete kaptuk meg. Erről a szezonról tudni kell, hogy eredetileg az utolsónak szánták, de a Netflix végül berendelt egy hatodikat is. A készítők viszont csak úgy egyeztek ebbe bele, ha az 5. évadban semmit sem kell átírniuk, a legvégét leszámítva. És ez bizony érződik is a történeten.

Figyelem, a következőkben enyhe spoilerek lehetnek a Lucifer 4. és 5. évadjából.

Pokoli karrier

Lucifer a 4. évad végén visszatért a pokolba, hogy megzabolázza elkanászodott démonjait. Mindez elég rosszkor jött neki, hiszen Chloe végre nemcsak megbékélt azzal, hogy a társa tényleg a pokol ura és parancsolója, hanem az érzelmeit is bevallotta. Az 5. évad itt veszi fel a fonalat.

Lucifer nem túl lelkesen, de jó szakemberként menedzseli a poklot. Persze nem maradhat ott sokáig, ugyanis ikertestvére, Michael a helyébe lépett a Földön, és megpróbálja tönkretenni ottani életét. A testvéri civódás hamar elfajul, és amikor az angyalok egymásnak esnek az emberek között, az már Istennek is sok, szóval apuci végre közbelép.

A Lucifer 5. évadja lényegében elkezdi elvarrni a szálakat. Szinte minden karakter megkapja a maga kis búcsúját, bebiztosítják a helyüket, hogy a záróképek után is tudjuk, mit hozhat nekik a jövő. Luci és Chloe persze még kicsit évődik, bonyodalmakat okoz az, hogy Michael elárulja, miért nem hat Lucifer bűvereje Chloeéra. Illetve a szeretlek szó kimondása, jobban mondva nem kimondása szintén megkavarja az idillt, de ezeken a szerelmes pár többé-kevésbé hamar átlendül, hogy a kapcsolatuk végre rendes irányba induljon az évad lezárása előtt.

A szezon, különösen a bitang erősre sikerült második félidő után tényleg lekerülhetett volna a képernyőről, hiszen mindenki megkapta a méltó befejezést. Na, jó, egyikük számára nem lett annyira méltó a vég, de hát nem végződhet minden sztori happy enddel. Ám mivel a Lucifer sem zárult még le, ez a szereplő is megkaphatja végül a megváltását. Az utolsó epizód erre lehetőséget nyitott.

És igen, az utolsó rész az, amit a készítők kicsit átírtak, hogy elkészülhessen a folytatás. Szerencsére a dolog nem izzadtságszagú. Bár érződik a váltás – mintha két vége lenne az epizódnak –, egyáltalán nem zavaró, az utolsó mondat pedig felteszi a pontot az I-re, mi meg joggal kérdezhetjük: mi az isten lesz most?

Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy méltassam a címszereplőt alakító Tom Ellist, aki ezúttal nemcsak Lucifert, hanem Michaelt is megformálja. És le a kalappal előtte. Kisujjból hozza mindkettő szerepet, úgy, hogy közben folyton az az érzésed támad, mintha két különböző színész játszaná ezt a két karaktert. Vagy Tom Ellisnek van ikertestvére. A színész Michael szerepében teljesen máshogy gesztikulál, máshogy mozog, más hangtónussal és más akcentussal beszél. Briliáns a pali!

Ami pedig az epizódokat illeti, az évad legerősebb része szerintem az utolsó előtti lett, az Is This Really How It's Going To End?!. Ez ugyanis egy nagyon érzelmes történet, ami mellé érdemes papírzsepit is bekészíteni. A két leggyengébb epizódnak meg azokat tartom, amiknél a készítők kísérletezni kezdtek, és alaposan eltértek a megszokott formulától. Az egyik ugyanis egy régi vágású noir lett, míg a másik egy szabályos musical. Valahogy egyik sem illik a sorozathoz.

Előbbinél az nagyon kizökkentett, hogy a színészeket más szerepekben láttam. Ráadásul az eléggé erőltetett, hogy Lauren German és Aimee Garcia is férfi karaktert alakít. A musicales résznél meg hiába van remek hangja a színészek többségének (azért German ezúttal sem kapott szólót), az, hogy öt percenként dalra fakadtak az emberek, nagyon nem harmonizált sem a történet témájával, sem az alapvetően humoros közjátékokkal.

Ezt a két részt leszámítva azonban a Lucifer 5. évadja parádésra sikerült. Az elején nem hittem volna, hogy képes lesz megugrani a 4. évad támasztotta elvárásokat, de a második félidővel bizony még feljebb emelte azt a bizonyos lécet. Szóval az alkotóknak fel kell kötnie a liberót, ha méltó lezárást akarnak a szériának.