2016-ban kezdődött el Tom Ellis főszereplésével a Lucifer, avagy magyar keresztségben a Lucifer az Újvilágban című sorozat, ami a DC Comics 1989-ben indult The Sandman képregényeken alapul. Bár a kapcsolat a képregények és a tévésorozat között nagyon laza, igazából Lucifer playboy karakterén és apakomplexusán kívül nem sok mindent vettek át. Még a képregényekből áthozott szereplők is csak névrokonok lehetnének, illetve nagyon sok szereplőt kifejezetten a sorozat kedvéért alkottak meg.

Pokoli vakáció

A széria kiindulópontja az, hogy az Ördög megunta az örökös munkát a pokolban, szóval megvált szárnyaitól és szabadságra ment az Angyalok városába, ahol Lucifer Morningstar néven megnyitotta a Lux nevű mulatóhelyet és elkezdte az örök playboyok életét élni.

Az égieknek ez persze nem nyerte el a tetszését, különösen a bátyja, Amenadiel (D.B. Woodside) nem örül a vakációnak, mert így neki kell helyettesíteni az öcsit a pokolban, ami ugye nem igazán a Mennyország. Szóval mindent megtenne azért, hogy visszaküldhesse a pokolba Lucifert.

Aki naná, hogy nem akar visszamenni melózni. Pláne azután nem, hogy megismerkedik egy Los Angeles-i nyomozóval, Chloe Deckerrel (Lauren German). A hölgyemény nem csak azért kelti fel az érdeklődését ördögi hősünknek, mert csinos, hanem azért is, mert Chloe-ra nem hat a bűvereje. Míg mindenki más lazán felfedi neki a legtitkosabb vágyait, addig a nyomozó gúnyosan forgatja a szemét. Ez elég is ahhoz, hogy Lucifer, mint civil konzultáns, Chloe társává váljon, és megoldják Los Angeles legkülönösebb ügyeit, amik mögött nem egyszer angyali vagy éppen démoni okok állnak.

Szerethető ördög

Mint annyi más hasonszőrű sorozat, a Lucfier sem lenne sikeres, ha nem írtak volna hozzá érdekes, szerethető karaktereket, akiket a megfelelő színészek játszanak el. Tom Ellis pedig nagyszerű választás volt a szerepre. A karizmatikus színész játszi könnyedséggel hozza a mindig víg playboyt, de ha úgy alakul, egy pillanat alatt képes átszellemülni fenyegető alakká, akiről izzó szempár és ördögi pofa nélkül is elhisszük, hogy tényleg ő az alvilág ura.

Chloe Deckerrel kapcsolatban sajnos már nincs ilyen szerencsénk. Bár Lauren German remek választás volt a szerepre, nagyszerűen hozza az elszánt nyomozót, akinek könnyebb megnevelnie a lányát, mint Lucifert. De sajnos tehetségét sokáig nem villanthatja meg igazán, mert az írók a Chloe köré írt rejtély ellenére sem tudták kilökni a klisék halmából.

Sajnos az alkotók – valószínűleg felsőbb utasításra – sokáig kénytelenek megtartani az ilyen jellegű sorozatok sablonjait. Van itt féltékenykedés, ellenlábasok, akik majdnem elnyerik Decker és Lucifer szívét, összeborulás és szétválás. Mindezek tetejében Chloe kínosan sokáig tagadja azt, amit Lucifer váltig állít: ő a Sátán. Ez utóbbiban a készítők tényleg izzadtak, és Chloe már fájdalmasan látványosan nem vesz tudomást a Luficer és körülötte örvénylő, természetfeletti eseményekről. Simán nem törődik azzal, hogy Mr. Morningstar fél kézzel kap fel embereket vagy kerül elő sértetlenül egy haslövés után.

Mindezek ellenére a sorozat első három évadja szórakoztató tudott maradni, hála Lucifernek és társainak. Hiszen nem minden nyomozós sorozatban szerepelnek arkangyalok, az első nő vagy éppen a teremtés asszonya. Ezek pedig ötletes, poénos és érdekes szituációkat tudnak szülni. De az emberi karakterek is jópofák, mint Chloe ex-férje, Dan (Kevin Alejandro), a mindig vidám Ella (Aimee Garcia) vagy Lucifer terapeutája, Dr. Linda.

Képek forrása: Lucifer hivatalos Facebook-oldala

Ám a sorozat így sem maradhatott életben. A FOX elkaszálta a Lucifert a harmadik évaddal, egy, a széria számára is fontos cliffhangerrel a végén. A rajongók kikeltek magukból, de szerencsére nem kellett sokáig dühöngeniük, ugyanis a Netflix megvette a szériát és azonnal feltámasztotta.

És ez bizony nagyon jót tett a sorozatnak. Egyrészt a készítők eldobhatták a kliséket és merészebbekké válhattak, így minden karakter szintet léphetett mind személyes, mind kapcsolati oldalról. Végre Chloe is megkapta a maga pillanatait, Lucifer leküzdhette komplexusai egy részét, Amenadiel és Linda (Rachael Harris) szintén reflektorfényt kapott, és a démon Mazikeen (Lesley-Ann Brandt) is komplexebb karakterré válhatott. Mindezeken túl sokkal látványosabb maszkokat és szárnyakat készíthettek – ezek az első három évadban eléggé low-budget szintet ütöttek meg.

A siker nem is maradt el. A Netflix eztán berendelte az ötödik évadot, majd a hatodikat is – bár úgy tervezték, hogy az ötödik lesz az utolsó. Azonban a készítők még belementek egy plusz szezonba, aminek forgatását az ötödik évad második felével együtt fejezték be. Azt viszont még nem tudni, mikor kerül adásba, de legkésőbb jövőre biztos látni fogjuk. Addig pedig itt van nekünk az 5. évad tegnap elindult második fele, amiben egy meglepő, új szereplő is tiszteletét teszi.