Négy hónappal a második évad befejezése után a krétakori táborozók visszatértek. Az előző szezon végén hőseink elhatározták, hogy nem várnak tovább a megmentésükre, megpróbálják önerőből elhagyni az Isla Nublart. Ez persze – nem meglepő módon – nem egyszerű feladat, hiszen Costa Rica 190 kilométerre van a szigettől, amit nem lehet csak úgy áthidalni.

A régi sziget új veszélyekkel

A harmadik évad struktúrája ugyanolyan, mint az első két szezoné volt. Vagyis az első pár részben hőseink az aktuális problémára – jelen esetben a sziget elhagyására – koncentrálnak, és a filmekben főleg epizódszerepet betöltő, vagy fel sem tűnt dinoszauruszokkal akaszkodnak össze. Közben persze folyamatosan ízelítőt kapunk az évad legfőbb veszedelméből is, ami ezúttal egy újabb hibrid dinoszaurusz.

Ő lenne az előző szezonokban már belebegtetett E750-es projekt végterméke, a Scorpius Rex. Ez a lény olyan, mintha az Indominus Rex és az Indoraptor összehozta volna a pokol pszichopata ivadékát. A lény annyira kiszámíthatatlan és veszedelmes, hogy még Dr. Wu is jobbnak látta szó szerint jegelni a projektet

A Scorpius Rex remekül néz ki, a Jurassic World-éra legfélelmetesebb lénye lett. Mivel ő a prototípusa mind az Indominus Rexnek, mind az Indoraptornak, mindkét lény felfedezhető benne. Ugyanakkor eme szörnyeteg örökölt azokból a koncepciórajzokból is, amik még az ember-dinoszaurusz hibridekről szóló, de szerencsére a Jurassic World javára elvetett filmhez készültek. Persze a Scorpius Rex nem tartalmaz emberi DNS-t, azért a készítők ennyire nem vadultak el.

Hőseink lassan felnőnek

A harmadik évadban a hangsúly mégsem a Scorpius Rexen, hanem a karaktereken van. Az ifjú táborozóknak változatos személyes problémákkal kell szembenéznie, ahogy realizálják, hogy tényleg van esélyük megszökni a szörnyek szigetéről. Ezek ráadásul nem légből kapottak, javukat az első évad óta építgetik. Például végre terítékre kerül a Yaz és Brooklynn között az első rész óta feszülő ellentét.

Ezen a téren amúgy a sorozat nagyot lépett előre. Az előző évadokban egy Ben központú epizódot leszámítva minden rész Darius és Brooklynn körül forgott, ők vezették a csapatot, a többiek nekik asszisztáltak. Az új évadban végre Yaz, Kenji és Sammy is megkapta a maga epizódját, így ők is áteshettek némi karakterfejlődésen. Ez főleg az elkényeztetett és nem túl eszes Kenjinek tett jót, aki Ben után a széria legnagyobb jellemfejlődésén esik át, ráadásul hozzá kötődik az évad végén nyitva maradt szálak egyike.

A Jurassic World: Krétakori tábor látvány terén is szépen fejlődött. Elég csak összevetni az első és a harmadik szezon autós jeleneteit, amik az utóbbiban már sokkal jobban festenek, nincs az az érzés, mintha játékautót üldözne egy játék dinoszaurusz. Bár magukkal az őslényekkel eddig sem volt különösebb baj, ha lehet, még jobban festenek, mint korábban. Természetesen kaptunk néhány új dinoszauruszt is, amik közül a legjelentősebb – a Scorpius Rex után – a Monolophosaurus.

Az pedig kifejezetten tetszetős, hogy a készítők a szereplőkön is igyekeznek megmutatni az idő múlását. Például mindenkinek hosszabb a haja, Kenjinek már nő a szakálla, és Brooklynn haja is kezdi visszanyerni eredeti barna színét.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindezeken túl a harmadik évadban egy jó adag nosztalgiára is futotta, így újraélhetjük a Jurassic Park egyik-másik klasszikus jelenetét, de nem ez az egyetlen epizód a franchise-ból, amit az új szezon megidéz.

Mindezekután azt kell mondjam, hogy a Jurassic World: Krétakori tábor tartja az első két évad által beállított szintet, mi több, néhány ponton még meg is tudta emelni azt. És, hogy lesz-e negyedik évad? Nos, a harmadik szezon nem varrt el minden szálat, így bizton állíthatjuk, hogy a készítők számolnak a folytatással. A sorozat kreátora, Zack Stentz és a Jurassic World érát építgető Colin Trevorrow szintén jelezte már, hogy szeretnének még pár dolgot elmesélni a táborozók főszereplésével. Ráadásul nemrég egy olyan bennfentes információ látott napvilágot, ami szerint nemcsak negyedik, hanem ötödik évad is lesz, s ezen folytatások ősszel és jövő év elején érkeznek – ami össze is passzol az eddigiekkel, hiszen az évadok négy hónapos periódusban követték egymást.

(Képek forrása: dreamworks.com)

Akárhogy is, én személy szerint remélem, hogy nem most találkozhattunk utoljára Dariusszal, Brooklynn-nal, Yazminával, Bennel, Sammy-vel és Kenjivel.