Colin Trevorrow és a Universal 2015-ben támasztotta fel hamvaiból a Jurassic Park-franchise-t a Jurassic World-del. Az 1,6 milliárdos bevétel pedig Steven Spielberget és csapatát arra sarkallta, hogy komplett filmes univerzummá formálja azt, amit 1993-ban a Jurassic Parkkal sikerült elindítani. 2018-ban megérkezett a J. A. Bayona rendezte Jurassic World: Bukott birodalom, 2022. június 10-én pedig újra Trevorrow jelentkezik egy filmmel, a Jurassic World: Dominionnel, amiben a JW-éra szereplői mellett visszatér a JP-éra triója is, vagyis Dr. Alan Gran (Sam Neill), Dr. Ellie Sattler (Laura Dern) és Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum).

De addig sem maradunk Jurassic-téma nélkül, hiszen 2019-ben kaptunk egy kisfilmet, a Battle at Big Rockot, 2020-ban pedig a Netflix égisze alatt elindult egy animációs sorozat, a Jurassic World: Krétakori tábor (Jurassic World: Camp Cretaceous), ami a kezdeti negatív felhangok ellenére végül meglehetősen nagy sikert aratott, és május 21-én már a harmadik évadjába lép.

Üdv a Nublar-szigeten, táborozók!

A Krétakori tábor középpontjában hat tinédzser áll, akik elsőként próbálhatják ki az ekkor még üzemelő Jurassic World új attrakcióját, a címben megnevezett Krétakori Tábort. A csapat meglehetősen változatos: Darius dínómániás, Brooklynn influenszer, Yasmina élsportoló, Sammy farmer, Ben nagyjából mindentől fél, míg Kenji egy elkényeztetett kölyök.

Ez a hat gyerek az, akik a Jurassic Wolrd-ben látott katasztrófa után a szigeten rekednek, miután nem jutnak el az evakuáló hajókra. Bár elsőre sablonosnak tűnnek, a sorozat minden karaktert szépen kibont, ennek hála hamar kikerülnek a 2D-s keretek közül, és szerethető szereplőkké fejlődnek.

Persze rajtuk kívül több mellékszereplő felnőtt is megfordul a történetben, bár többségük előbb vagy utóbb dínótápként végzi. A sorozat amúgy ügyesen kezeli ezt a témát: egyszer sem láthatjuk, amint valakit széttép egy dinoszaurusz, de a hangok senkit sem hagynak kétségek között.

Hűha… mindig így kezdődik

A Krétakori tábor első évada végig a Jurassic World-del játszódik párhuzamosan, egy-két alkalommal még átfedés is van a két mű között. Hőseink több alkalommal összefutnak az Indominus Rex-szel, megjárják a Mosasaurus lagunáját, és eljutnak olyan helyszínekre, mint a Jurassic Wolrd főutcája.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Szerencsére a sorozat nem viszi túlzásba a sztárdínók szerepeltetését. A Velociraptorok csak epizódszereplők az első évadban, az első film után pár hónappal játszódó második szezonban pedig Kék is mindössze csak cameózik. A Tyrannosaurus felbukkanására se számítsunk a széria első felében, hiszen Rexy a Jurassic World végéig el volt zárva.

A Krétakori tábor a filmek sztárdínói helyett inkább a háttérben látható, vagy csak pár perc erejéig feltűnő dinoszauruszokra koncentrál. Így például nagyobb szerepet kap a Bukott birodalomban debütált Baryonyx és Carnotaurus, de a Jurassic Park III-ban épp csak feltűnt Ceratosaurus is megkapja a maga három perc hírnevét.

Képek: Netflix

Természetesen hőseinket nemcsak a dinoszauruszok abajgatják. Néha az emberek is fejfájást okoznak nekik, például a második szezonban néhány gyanús ökoturistával hozza őket össze a sors. Ráadásul Dr. Wúnak is hátramaradt egy harapós titka a szigeten, ennek leleplezése lényegében végigvonul a sorozaton, és most, a harmadik évadban derül ki, mit is takar az E750 kód.

Rajongóknak és dinóbolondoknak ajánlott

A Jurassic World: Krétakori tábor eddig egy kellemes, szórakoztató alkotás, így kíváncsian várjuk a folytatást. Főhősei szerethetők, a látvány a két évad nagy részében több mint elfogadható, a dinoszauruszok megvalósítása pedig egészen pazar. Éppen ezért egyaránt tudom ajánlani kicsiknek és nagyoknak, és nemcsak a Jurassic-rajongóknak.