Az 1984-ben bemutatott Karate kölyök a '80-as évek meghatározó, sőt mára klasszikussá vált ifjúsági mozija lett,  méghozzá nem véletlenül. Mindent tartalmazott, ami egy izgalmas filmhez kellett: hátrányos helyzetű (értsd nem gazdag) fiatalt, akit terrorizálnak a helyi gimnázium vagyonos tanulói, egy remek mester-tanítvány kapcsolatot, rivalizálást, egy kevés romantikát, és egy mindent eldöntő bajnokságot, aminek a végén Daniel LaRusso a Völgy 18 év alatti karatebajnoka lett. A Karate kölyök remek kritikákat kapott a premier után, készült hozzá két és fél folytatás (utóbbi lett Az új karate kölyök), és egy remake, mégis, sokan szerették volna látni azt, hogyan változott az eredeti szereplők élete több évtized után.

Felcserélt életek

A rajongók ezen kívánsága 2018-ban teljesült, amikor YouTube-on megjelent a saját gyártású sorozat, a Cobra Kai. A címválasztás nem véletlen, hiszen a kvázi főszereplő ezúttal William Zabka lett, aki Johnny Lawrence szemszögéből mutatja be, hogyan alakult az élete a bajnokság óta. Spoiler: nem jól. Az egykori gazdag gyerek Resedában tengeti életét, alkalmi szerelő munkákat vállal, hogy ki tudja fizetni a lakbérét. Azonban visszatér régi életéhez, amikor a szomszédjában lakó gyereket, Miguel Diazt (Xolo Maridueña) zaklatók megverik, ráadásul belebotlik Daniel LaRussoba is (Ralph Macchio), akiről kiderül, hogy a Völgy egyik leggazdagabb embere lett. Hogy elejét vegye Miguel további bántalmazásának, felajánlja a fiúnak, hogy a mestere lesz, és megtanítja, hogyan védje meg magát. Újranyitja a Cobra Kai-t, és ezzel elkezdődnek a problémák, na meg a versengés Daniellel, aki „tönkretette” ígéretes életét…

Innen indul a Cobra Kai sztorija, ami nem véletlenül ért el a kritikusok és a nézők körében is kimagasló (az első évad 100%-ot, a második évad 86%-ot kapott) értékeléseket. Ennek oka az, hogy az alkotók maximális tisztelettel és egyben hihetetlen lelkesedéssel nyúltak az alapanyaghoz, ami ebben az esetben az eredeti trilógiát jelenti, a rossz emlékű Az új karate kölyök említésre sem kerül. A sorozat számos ponton megidézi a klasszikus filmeket, eredeti bejátszásokkal, a szereplőkkel és más referenciákkal. Figyelmes rajongók kis túlzással jelenetről-jelenetre számolhatják az itt-ott elrejtett tárgyakat és emlékeket, Johnny törött trófeájától kezdve a Miyagi karate titkát őrző kis dobig.

A történet tele van remek pillanatokkal, verekedésekkel, humorral, nem mellesleg olyan fontos kérdésekkel is foglalkozik, mint a bántalmazás, a szexuális zaklatás, vagy éppen a gondolkodás/magatartás befolyásolása: utóbbit John Kreese (Martin Kove) adja hozzá a cselekményhez, aki az első évad végén tűnik fel újra. Ő az „üss először, üss keményen, nincs kegyelem” karate megtestesítője, de hogy ez honnan ered, az is kiderül, méghozzá a harmadik évadban (kritika hamarosan).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze jó történet nem létezhet jó szereplők/karakterek nélkül. William Zabka, Ralph Macchio ugye adott volt, melléjük kellett olyan családtagokat/barátokat/egyéb szereplőket behozni, akiket a közönség könnyen megkedvelhet és akikkel azonosulhat. Daniel sikeres kereskedőként és a „karate csak védekezésre szolgál” elv követőjeként próbál egyensúlyt találni az életében, ami akkor lesz problémás, amikor lánya, Sam (Mary Mouser) Miguel Diazzal kezd el randizni. Ez a 24. évében lévő színésznő remekül hozza a menő csajokkal barátkozó, majd tőlük elforduló lány karakterét, aki idejében rájön arra, hogy mi a fontos és aki kislánykora után visszatalál a karatéhoz.

De a többi szereplőre sem lehet panasz, különösen a szintén bántalmazott Hawk (Jacob Bertrand) esetében figyelhető meg a jellemfejlődés. És persze ott van Johnny fia, Robby Keene (Tanner Buchanan), aki a Miyagi-do tanítványaként száll szembe az első évad végén a Cobra Kai-os Miguel Diazzal, aminek a későbbiekben súlyos következménye lesz. Különösen tiszteletreméltó az is, hogy a készítők egy rész erejéig azt a Robert Scott Garrisont is beleírták a történetbe, aki az első filmben Tommy-t játszotta, és aki máj- és veseelégtelenségben halt meg, nem sokkal a második évad premierje után.

Változtatható az értékrend?

Mindent összevetve a Cobra Kai egy olyan kiváló sorozat, amelyért megéri előfizetni a Netflixre (főleg, mert az első hónap ingyen van). Egyik lényeges kérdése a szériának, hogy meg lehet-e változtatni egy dojo berögzült értékrendjét úgy, hogy a jelszavak megtartásával együtt az olyan dolgok is fontosak legyenek a tanulók számára, mint a becsület, és az, hogy a legyőzött ellenfelet nem ütjük tovább. Az már látszik, hogy a negyedik évad hova fog kifutni, de addig is nézzétek meg a Cobra Kai eddigi epizódjait, mert egy remek, fordulatokban gazdag sorozatot készített a YouTube és a Netflix, aminek minden egyes percét láthatóan imádták a szereplők, és amelyet imádni fognak a Karate kölyök rajongói!