A spanyol horrorsorozat az első epizóddal kevés választ nyújt a feltett kérdést illetően, de legalább felkelti az érdeklődést. Mert ugyan a nyitány az ámokfutó rablógyilkossal erősen WTF, ami után kellően kontrasztos az egyébként jól megkomponált főcím, maga a felvezető rész nem sok választ szolgáltat, viszont olyan mederbe tereli a cselekményt, amivel további epizódokon át fenn lehet tartani az érdeklődést. Aztán majd kiderül, hova fut ki az egész, bár Álex de la Iglesia neve eleve ígéretesen cseng a horrorrajongók számára.

hbo-go-30-ezust-pcguru-poszter.png

Ki fia, borja?

A spanyol kisváros/falu életét eléggé felforgatja, mikor egy tehén emberi fiúgyermeknek ad életét, ami mindenkire más hatással van. Egy asszony elvesztett gyereke utáni gyászában isteni csodának véli az eseményt; a polgármester igyekszik nem szabadjára engedni az információt, hogy ne legyen belőle médiafelhajtás; az állatorvos a gyámügyet szeretné mielőbb értesíteni; a rejtélyes múltú, nemrégiben érkezett pap csalást és szemfényvesztést kiált… míg a falu bolondja a templom tetejéről hajítaná a mélybe a babát, aki szerinte a gonosz ivadéka. A vélemények és reakciók így eltérők, de néhány napon belül kiderül, hogy valóban nem normális, ami az addig nyugalmas és egyszerű helyen folyik.

hbo-go-30-ezust-pcguru-1.jpg

Még egy pillanatra kanyarodjunk vissza a nyitányra, amikor is egy ismeretlen férfi fegyverrel a kezében sétál be egy őrzött épületbe, majd több golyóval a testében kivesz valamit a széfből, hogy utána további lövéseket is gond nélkül fogadva szállítsa le a megszerzett tárgyat megbízójának. A kicsit fura felvezetés megadja az alaphangulatot és extra információk nélkül ugyan, de bevezeti a nézőt a Júdáshoz köthető ezüstpénzek utáni hajszába. Merthogy innen ered minden, de hogy kinek milyen szerepe lesz a harcban, az még nem derül ki egyértelműen. 

hbo-go-30-ezust-pcguru-2.jpg

Kellően elvont és sötét

Elsőre nem voltam benne biztos, hogy a sorozat jó lesz, de legalább minimálisan is izgalmas vagy érdekes. A nyitány picit amatőrnek tűnik, ahogy elsőre a karakterek is furák, már-már paródia jelleget adva a történéseknek. Aztán egy idő után egyre elborultabb az egész, és ugyan pont emiatt talán a komikus jelleg is megmarad, éjfél felé járva valahogy nem húzódott mosolyra a szám. Az okkult, misztikus sztorihoz ráadásul némi deformáció, szörnyes jelleg is társul, egy helyen azt hittem, hogy az Ómen mellett a Kannibál bébik szellemét is sikerül megidézni, hogy végül abszolút kérdő tekintettel figyeljem a stáblistát és azon tanakodjak, mi lesz ebből…

Álex de la Iglesia (El día de la bestia, avagy The Day of the Beast) sorozata az első epizód alapján kimondottan ígéretes, ráadásul nem feltétlenül egyértelmű, hogy mit is akarnak kihozni a vallásos témából, amihez számos műfaji klasszikus kapcsolódik. Lehet, hogy minőség terén nem minden szempontból tökéletes, de sorozatként, alapvető elvárásokkal, jó eséllyel sok kellemes percet fog okozni a zsáner rajongóinak. Ráadásul a premierrel együtt hozzánk is eljutott, amiért kifejezetten hálásak lehetünk az HBO-nak.