2016-ban indult el Tom Ellis főszereplésével a Lucifer, avagy magyar keresztségben a Lucifer az Újvilágban című sorozat, ami a DC Comics 1989-ben indult The Sandman-képregényeken alapul. Mégis nehéz képregényadaptációról beszélni, legalábbis olyan értelemben, ahogy a Marvel- vagy DC-mozifilmek esetében beszélünk, ugyanis a sorozat inkább csak inspirációként használja a képregényeket. Most megmutatjuk, mi az az öt dolog, amiben a legjobban eltér a sorozat a füzetektől.

5. Ez nem az a multiverzum

Bár a Lucifer az Újvilágban egy DC-képregényből született, magához a multiverzumhoz nem igazán kapcsolódik, pontosabban szólva csak nagyon-nagyon lazán. A sorozatban semmilyen utalás nincs szuperhősökre, vagy bármire, ami a DC-hez köthető, még konkrétan a multiverzum sem kerül megemlítésre – noha az istennő teremtett egy saját univerzumot. Az egyik rajongói elmélet szerint az lett az Arrowverse, de ez persze sosem lett megerősítve vagy cáfolva. Ugyanakkor Tom Elis alakításában Lucifer feltűnt egy pár percre a Constantine című sorozatban, amiben a széria univerzumát Earth-666-ként azonosították. Ám az immár hatodik, utolsó évadjában járó sorozatban erre a cameóra sem történt utalás, a Lucifer az Újvilágban felől olyan, mintha meg sem történt volna. Így az sem derült ki, mit tett Constantine Luciért és Maze-ért.

4. Nyikhaj angyalka

A sorozatban Lucifer és az angyalok viszonylag korlátozott hatalommal bírnak. Bár halhatatlanok és sebezhetetlenek, képesek repülni és az erejük emberfeletti, ezen kívül csak egy-egy, személyre szabott extra képességük van. Lucifer kifürkészheti az emberek vágyait, Michael a félelmeiket, Amenadiel pedig lelassíthatja az időt. És ezek a képességek a saját személyiségükhöz és érzéseikhez kötődnek. Ellenben a képregényekben az angyalok már-már isteni hatalommal rendelkeznek, különösen Lucifer, aki egyebek mellett képes kontrolálni az anyagot, az energiát, a teret, a lelket, a sötétséget, az időt, sőt akár saját univerzumot is alkothat. Lényegében kedvenc ördögünk a DC-univerzum egyik legerősebb karaktere.

3. Ellenségből jó testvér

A képregényben Amenadiel és Lucifer kapcsolata kifejezetten rossz, akár ősellenségnek is nevezhetjük őket. Az idősebb testvér a különféle fegyverekkel és trükkökkel rengetegszer megpróbálta megölni sátáni barátunkat. Bár a sorozatban is hasonlóan indul a kapcsolatuk, Amenadiel idővel hatalmas karakterfejlődésen megy át, és végül megkérdőjelezi saját és az apjába vetetett hitét, így válva Lucifer egyik legfontosabb szövetségesévé.

2. Ez az ördög nem az az ördög

Arról már ejtettem szót, hogy Lucifer a képregényben sokkal erősebb, de ez nem az egyetlen különbség. És most nem arra gondolok, hogy a füzetekben szőke. Példának okáért a rajzolt változat több milliárd éves, a poklot is tíz milliárd éven át menedzselte, és először Ausztráliában települt le, nem Los Angelesben. A poklot sem hagyta ott csak úgy, előtte felszabadított minden démont és lelket – később Isten Dumát és Remielt bízta meg az irányítással. Szóval senki sem akarta visszahívni a nyugdíjból. Ráadásul a képregényes változat nem becsüli túl sokra az embereket.

1. A szerelem a végzete

A legnagyobb különbség a sorozat és a képregény között pedig pont abból fakad, hogy a sorozatbeli Lucifert érdeklik az emberek, ezért (is) lesz rendőrségi konzultáns. Ennek hála rengeteg olyan karakterrel találkozhatunk, akiket kifejezetten a szériához találtak ki, köztük Chloe Deckerrel, akibe Lucifer belehabarodott, és a kapcsolatuk szép lassan a Lucifer az Újvilágban központi témájává vált. A képregényekben Lucifer csak Mazikeen iránt érzett valamiféle halvány, mulandó vonzalmat.