Két évvel ezelőtt a veterán játékfejlesztőkből álló Undead Labs csapat egy új játék fejlesztésébe kezdett. A projekt akkoriban a Class3 kódnév alatt futott, s már ekkor látszott, hogy nagyon ambiciózus játékról beszélünk, ám sokáig nem hallottunk semmit arról, hogy haladnak a munkálatok. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fejlesztők lustálkodtak volna, sőt nagyon keményen dolgoztak, hogy tető alá hozzák az immáron State of Decay címmel ellátott programot.

A játék megtartotta az eredeti koncepcióját, tehát a zombiapokalipszis utáni világban egyszerűen csak az a feladatunk, hogy túléljünk. Egy szabadon bejárható, a cselekedeteink függvényében dinamikusan változó világban rajtunk múlik, hogy meddig maradunk talpon. Első feladatunk egy megfelelő bázis felépítése lesz, ahonnan kiindulva aztán rendszeresen portyáznunk kell a legközelebbi városba élelem, felszerelés, muníció és más túlélők után kutatva, persze vigyázva arra, hogy nehogy felülkerekedjenek a százával bóklászó zombik.

A State of Decay/ Class3 eredetileg csak Xbox 360-ra jelent volna meg, ám időközben (valószínűleg a DayZ sikerét látva) a fejlesztők úgy döntöttek, hogy PC-re is elkészítik a játékot, azt azonban még nem mondták, hogy pontosan mikor is fognak elkészülni.