Tisztelt Felhasználó! 

A PCGuru csapataként folyamatosan arra törekszünk, hogy kiemelkedően biztonságos hátteret nyújtsunk felhasználóink és partnereink számára, és hogy a velük, Veletek, Önökkel kialakított környezet adta szolgáltatás kiemelkedő értékű legyen a mindennapok sodrásában.

Rendkívül fontosnak tartjuk az adatok biztonságos kezelését és tárolását, piacvezető vállalatként azonban fokozottan ki vagyunk téve különböző külső kibertámadásoknak. Habár több, nemzetközi és hazai standardoknak egyaránt megfelelő biztonsági védővonalat is felhúztunk a PCGuru köré, egy támadó átjutott a rendszeren. Természetesen azonnal megtettük a szükséges és kötelező lépéseket felhasználóink védelmében.

Az alábbiakban olvasható a hivatalos tájékoztató az incindensről: 

Tájékoztatjuk, hogy az pcguru.hu (https://pcguru.hu/) weboldalt (a továbbiakban: „Honlap”) hacker-támadás érte, ennek során a támadó hozzáfért a Honlap regisztrált felhasználóinak személyes adataihoz.

A Honlapot üzemeltető Esport1 Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 1054 Budapest, Hold utca 21. II/4.; cégjegyzékszám: 01-09-298495, adószám: 25957428-2-41, EU adószám: HU25957428 –„Üzemeltető”) a GDPR 34. cikk (1) és (2) bekezdésében foglalt kötelezettségének eleget téve az alábbi részletes tájékoztatást adja:

Az adatvédelmi incidens ideje/észlelése: A személyes adatokhoz történő jogellenes hozzáférés ideje feltehetően 2021. április 2. napja, az incidens észlelésének időpontja 2021. április 13.

Az incidenssel érintettek köre és a személyes adatok köre: a támadó az oldal regisztrált felhasználóinak az alábbi adatait érte el:

  • Név (amellyel az oldalra regisztrált)
  • E-mail cím (amellyel az oldalra regisztrált)
  • Felhasználói név (publikus az oldalon)
  • Avatar (publikus az oldalon)
  • Lakcím (előfizetők esetében)
  • Telefonszám (előfizetők esetében)
  • Jelszó (titkosított változatban, azaz harmadik fél számára NEM felhasználható formában)
  • Facebook ID a felhasználók egy részénél (Facebook összekötést engedélyezők esetében)

A történtek következtében az alábbi biztonsági intézkedéseket tettük:

  • A támadást lehetővé tevő programkódot megszüntettük, majd javítás után helyreállítottuk.
  • Az adatbázis jelszavakat megváltoztattuk

Figyelmeztetés:

Az érintett személyes adatok (név, e-mail cím, lakcím, telefonszám) a támadó számára lehetővé teheti további visszaélések elkövetését (pl. felhasználás kéretlen reklámüzenetek küldéséhez, személyiségazonossággal való visszaélés stb.).

Javasoljuk eszközeinek és levelező rendszerének magasabb fokozatú biztonsági beállítását!

Külön felhívjuk figyelmét, hogy a felhasználók belépési jelszavához a támadó csak titkosított formában fért hozzá, ezért a jelszavak újra titkosítását elvégezzük. A megerősített rendszervédelem azonban a legoptimálisabban a felhasználói jelszó megerősítésével együtt fejti ki leginkább biztonsági hatását.

Ezért minden felhasználónk számára javasoljuk a jelszó módosítását és erős, sok, különböző karakterből álló, lehetőleg csak a Honlapon használt jelszó alkalmazását.  

Nagyra értékeljük, hogy a PCGuru oldalon tájékozódik a hazai és nemzetközi gaming világ eseményeivel kapcsolatban és bízunk benne, hogy a jövőben is felhasználóink között tudhatjuk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy továbbra is biztonságos szórakozást nyújtsunk látogatóink és partnereink számára.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy az incidenst az adatvédelmi hatósághoz bejelentettük, a további incidensek megelőzése érdekében a szükséges szervezeti intézkedéseket megtettük. 

Amennyiben az incidenssel kapcsolatban kérdése/kérése van, avagy további tájékoztatást szeretne, úgy az alábbi elérhetőségeken keresztül veheti fel velünk a kapcsolatot:

  • Cím: 1054 Budapest, Hold utca 21. II/4.
  • E-mail: pcguru@pcguru.hu

Budapest, 2021. április 16.

PCGuru Csapata

pc-guru-kozlemeny-01.png