A Mafia 3 sajnos szintén nem lett technikai problémáktól mentes, több bug is megkeserítheti a játékos életét, bár ez már mázlinak számít, hiszen ekkor legalább elindult a játék és rendesen is fut. Bár az 1.01-es patch már megérkezett, az csak a sebességgel és a billentyűzet kiosztással babrált, egyéb hibákat nem javított. A többit megkísérelhetjük megkerülni, legalábbis amíg a javítás megérkezik. Ehhez próbálunk most hasznos tanácsot adni a netes fórumok segedelmével, de szeretném leszögezni, hogy egyik módszerre sincs garancia.

A tanácsokat tesztelni nem igazán áll módunkban, hiszen a legtöbb hiba inkább gép specifikus, nekem például csak a tutorial tippekkel gyűlt meg a bajom, és egyszer nem indult az autó, ezt leszámítva a Mafia 3 gond nélkül fut. Ennél a kettőnél jelzem is, hogy működik-e a tanács vagy sem. Na, lássuk!

Nem indul a Mafia 3

A legkellemetlenebb probléma, sajnos egzakt megoldás nincsen, csak hasznosnak tűnő tippek:

  • Az egyik megoldás lehet, hogy a Steam kliens helyett a játék könyvtárából indítod a .exe fájllal.
  • Esetleg – ha még nem történt meg – a driver frissítése is megoldás lehet.
  • A Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015 installálása vagy újrainstallálása is hozott már eredményt.
  • A Windows 10 Anniversary Update telepítése is helyre rakta néhány embernél a játékot.
  • A Windows Explorer újraindítása is sikert hozhat: ALT + CTRL + DEL lenyomása, majd válaszd a Feladatkezelőt (Task Manager), keresd meg a Folyamatok fülnél a Asztali ablakkezelőt (Windows Expoler), kattints rá jobb klikkel és Feladat befejezése (ne parázz a feljövő üzenet miatt, a folyamat azonnal újraindul, de azért mentsd el, amit el kell).
  • A játék fájljainak ellenőrzése sem ártott még meg. Ehhez menj a Steam kliensben a játékok könyvtárába, jobbklikk a Mafia 3-on és válaszd a Tulajdonságokat. A felugró ablakban a Helyi Fájlok fülnél kattints a Játékfájlok Épségének Ellenőrzése… gombra. A folyamat lefut, és ez talán megoldja a problémát.

Lassú a játék

Ez tulajdonképpen már nem gond, hiszen a minap megjelent az 1.01-es patch, ami feloldja a 30 fps-es sebességkorlátot. A Steam automatikusan telepíti a frissítést.

Crash

Többen is jelezték, hogy a játék random összeomlik. Akár többször is egy órán belül. Sajnos erre a neten sem tudtak annál jobb megoldást adni, mint a videokártya drive-rének a frissítése, ha még nem történt volna meg.

Homályos kép

Sokan panaszkodnak arra, hogy a Mafia 3 képe túl homályos, még akkor is, ha a Motion Blur effekt ki van kapcsolva. Erre talán megoldás nyújthat, ha újraindítod a játékot, majd az in-game opcióban kikapcsolod a Depth of Fieldet és lejjebb húzod az anti-aliasinget.

Az egérkurzor látható a játék alatt

Erre három egyszerű megoldást is feldobtak. Az egyik, hogy felhúzod az egeret a jobb felső sarokba, többen is jelezték a fórumokon, hogy ekkor eltűnik a kurzor. A második, hogy ALT+TAB-bal kilépsz, majd vissza. A harmadik, hogy átállítod a játékot ablakos üzemmódra, majd visszakapcsolod teljes képernyőre.

Lemaradó hang

Megeshet, hogy a hang nincs szinkronban az eseményekkel, illetve darabossá válik az átvezetők alatt – ráadásul ez PC-n és konzolon is jelentkezhet. Megoldásként tanácsos lejjebb venni a hang minőségét, illetve a Vsync lekapcsolása is sokat javíthat ezen.

Játszhatatlan képarány

Sokan jelezték, hogy a Mafia 3 játszhatatlan 21:9-es képarányon, vagyis a következő felbontásokon: 2560 x 1080 és 3440×1440. Egyszerűen levágja a képet. Sajnos erre még nincs megoldás, se tipp, se ima. Remélhetőleg egy közeljövőben érkező patch orvosolja eme malőrt.

Beragadó tutorial tippek

Erre több megoldást is feldobtak. Amennyiben van billentyűzet és kontroller is a PC-n, akkor a következő eljárásokat választhatod: ha a billentyűzettel ragad be a tipp, akkor kontrollerrel feloldhatod, ha pedig a kontrollert használod alapesetben, akkor a billentyűzettel oldhatod meg a gondot. A csavar: nekem ezek közül egyik sem működött, viszont az igen, hogy visszaállítottam alapbeállításra a billentyűzet kiosztást. Ekkor fel tudtam oldani a tippablakot (nekem jellemzően a „társak behívása” tipp akadt meg) és aztán visszaállíthattam a billentyűzetemet. Persze, ha minden igaz, ezt a problémát az 1.01-es patch orvosolta.

Bepörgő kamera

Megeshet, hogy ha kontrollerrel játszol PC-n, a kamera túl érzékennyé válik, gyorsan forog. Sajnos erre a legjobb tipp az, hogy húzd ki a kontrollert, és játssz egérrel és billentyűzettel.

Fagyás a konyhán

Ha a Mafia 3 befagy a játék elején az ingyen konyhán, akkor újra kell indítani a gépet. Sajnos erre sincs jobb megoldás egyelőre. Arra érdemes készülni, hogy többen is jeleztek számos pontot, ahol befagyhat a játék. Viszont én hozzátenném, hogy én minden gond nélkül átjutottam.

Az ablakkeret

Arra a játékban nincs lehetőség, hogy keret nélkül futassuk ablakos módban, de egy módszer létezik a keret eltűntetésére:

  1. A Steam könyvtáradban kattints a jobb egérgombbal a Mafia 3-ra.
  2. Válaszd a Tulajdonságokat.
  3. Az Általános fülön kattints az Indítási Opciók Beállítása gombra.
  4. Írd be a következőt: -windowed -noborder -h (your resolution height) -w (your resolution width)
  5. Mentsd el és indítsd a játékot.

Nem indulnak az autók

Ez sajnos egy glitch, amit úgy tudsz megoldani, hogy kiszállsz a kocsiból, majd visszaülsz, és máris felberreg a motor. Magam is jártam már így, és a módszer működik.

Túlbuzgó rendőrök

Néhányan jelentették, hogy a rendőrök néha a játékbeli napok alatt sem hagyják abba a keresést, vagyis nem tűnik el a kék kör. Sajnos erre a bugra nincs megoldás, esetleg a küldetés újrakezdése, ha még van rá mód.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha nektek is vannak hasznos tanácsaitok, szívesen várjuk azokat kommentben.