A Piatnik jóvoltából ez a 2003-as klasszikus nálunk is kapható, a játék maga pedig teljesen időtlen, így bármennyi idő elteltével elő lehet venni, beszerzése így nyugodtan ajánlható. Ezzel pedig lényegében egyből el is érkezhetnénk a verdikthez, de senkinek nem könnyítem meg a dolgát annyira, hogy egyáltalán ne kelljen olvasni, szóval nézzük, mit is tud ez a Tetris-szerű építkezős játék, ami az évek során számos kategóriában kapott jelölést, sőt nyert is a különböző díjazásoknál.

Ubongo!

  • Kiadó/Partner: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1.54/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 9490 forint

Az Ubongo! alapjai rendkívül egyszerűek, ahogy játékmenete is az. Van egy központi tábla, amin a körök számát követhetjük nyomon, miközben mindegyik fordulónál van egy-egy drágakő, amit majd be lehet gyűjteni. Találunk még a játékterületen kétoldalú feladatlapokat is, ezek nehézség szerint 3 vagy 4 elemet kívánnak meg a rendelkezésre álló terület kitöltésére. Utóbbiakhoz pedig a játékosonként 12 fajta/darab poliominó közül kell kiválasztani és bevetni a megfelelő darabokat, méghozzá a homokóra szolgáltatta, adott idő alatt. Amint valaki végzett a saját feladatával (mindenkihez más kártya jut), megnyer egy drágakövet a tábláról, valamint véletlenszerűen húzhat egy másik követ a szintén játékban lévő meglepetés-zsákból, aki pedig a homokóra esetében rendelkezésre álló maradék időben szintén végez, ugyanúgy lecsaphat két kőre, míg a többiek már maximum egy-egy véletlen húzásra jogosultak. Aki pedig a körök végére érve a legnagyobb értékben gyűjtötte be a drágaköveket, az nyer.

Mivel bőven van feladatlap, azok két nehézségben is elérhetők, ráadásul mindegyiken hat lehetséges opció található, amik közül a kockadobás dönt, az Ubongo! rengeteg lehetőséget rejt magában. A 2015-ben megváltoztatott szabályrendszer (az Ubongo Extreme alapján) külön jót tett a társasnak, ami így a figuráktól megszabadulva, a pontgyűjtést rugalmasabbá téve kerekedett ki igazán. Nem egy bonyolult játékról van szó, ám pontosan ezért ajánlható szinte mindenkinek, akár partijátékként, gyors fillerként is.

Bárhogyan

Bár a Piatniktól itthon csak ez a verzió érhető el, az Ubongo!-család azért bőven terebélyesebb, aki pedig nem elégszik meg a normál verzióval, akár kisebb változatban, 3D-ben is nekiveselkedhet a kiváló Tetris-élménynek, ezzel kimaximalizálva a lehetőségeket. Merthogy az Ubongo! lényegében A Tetris, csak fizikai formában, nagyon egyszerű, közérthető és szórakoztató módon, aminél bizony próbálkozni és gondolkodni kell, méghozzá adott időn belül. Éppen ezért javasolt gyerekekkel is, mert kiváló fejlesztő, és ebben mind a sima, mind a 3D-s változat egyaránt remek alternatívát nyújt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A különböző változatok között (Star Wars-verzió természetesen ebből is van, hogyne lenne) szerintem az alap, a kicsinyített, a 3D-s és az Extreme a leginkább ajánlott, amikkel rengeteg órán át elszórakozhat a család vagy a baráti társaság. Természetesen az Ubongo! egy nagyon populáris, úgymond casual darab, de az absztrakt kategóriában nem véletlenül szerepel olyan jól, hiszen a Tetrisben rejlő lehetőségeket kiválóan ültette át az asztalra, avagy egy átfogó és változatos gyűjteménynek szinte automatikusan a része lehet.  

(A játékot partnerünk, a Piatnik biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát