Az a jó a Delta Vision idei nagy dömpingjében, hogy nem kizárólag nagy és drága, kifejezetten új társasok kerültek a repertoárba, hanem számos kiegészítő, kisebb filler és újrakiadás is, nem mellesleg komoly pótlásokra is sor került, amik külföldön már régóta hódítanak, itthon azonban nem jelenhettek meg. Utóbbiak közül pedig kifejezetten hiánypótló a Fergeteges elegyek, aminek eredetije, a 2015-ös Potion Explosion, a mai napig sikernek és slágerjátéknak számít. És azt kell mondjam, hogy nem véletlenül.

20220905114713.jpg

Fergeteges elegyek (Potion Explosion)

  • Hazai partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,77/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából akciósan 16 191 forint

A Roxfo… akarom mondani, a Borzalorum Varázslóakadémia igazgatója, Albedus Pontjanemsok kihirdeti az utolsó nagy megmérettetést és vizsgát a boszorkányként és varázslóként végző nebulóknak, amire az elixírek laboratóriumában kerül sor. Ezúttal nincs tábla, nincs dobókocka, nincsenek ellenfelek, csak a többi játékos, hiszen mindenki arra hajt, hogy a legsikeresebb vizsgát tegye, avagy a játék végére a legtöbb ponttal rendelkezzen.

Elixírek az asztalon

Ha központi játéktábla nincs is, van helyette egy nagy adagoló, ami a régi, kartonból készült verziót műanyagra cseréli, és ebbe kerül bele ömlesztve a négy színből álló, 80 darabos golyókészlet. Emellett mindenki kap egy kisebb asztaltáblát, ami két elixírnek és egy tartaléknak biztosít helyet, valamint asztalra kerülnek a kissegítség- és jártasságjelzők, a kezdőjátékos-jelző, valamint a 8 elixír típusból 6 az összes kartonjával, amiknek kezdő verzióiból már a játék elején mindenki választ kettőt. Ha ez megvan, lényegében indulhat is a vizsga, avagy az elixírek elkészítése, amihez csak az összetevőkre, avagy az unikorniskönnyre, sárkányfüstre, ogretakonyra és tündérkorpára van szükség. Szép kis üveggolyók formájában persze, amik közül annyit gyűjtünk be magunknak, amennyit nem szégyellünk. 

Lényegében nincs is más akciónk/feladatunk, mint odanyúlni a saját körünkben az adagolóhoz, majd egy tetszőleges golyót kivenni valamelyik sínből, aminek hála két golyó (értelemszerűen a kivett alatti és feletti) ezután ütközni fog, és ha így egy színből alakul ki egy nagyobb adag, avagy legalább kettő azonos összetevő találkozik, azokat is vihetjük. Ez a robbanás. Ez láncreakciót is létrehozhat, hiszen lehet, hogy az újabb adagot kivéve megint robbanás jön létre, és bizony mi addig gyűjtögetjük az elemeket, amíg nincs több robbanás. Az összetevőket az elixírlapkákra tesszük, színüknek megfelelően, ami pedig nem fér el, az mehet a tartalékba, ahol azonban véges a hely, tehát jól meg kell gondolni, mit teszünk el.    

Akkor vagyunk jók, ha egy elixírt befejeztünk, ekkor ez a kész oldalával felfelé az asztaltáblánk mellé kerül, és máris vehetjük el a következő elkészítésre váró elixírt a kínálatból. Elixírből több féle is van, mindegyik más hatással, mert bizony a kész főzeteket meg is ihatjuk, egyszer, bármikor a saját körünkben, kiélvezve a hatását. Egy-egy különböző színű golyó felvétele, egy korábban felhasznált elixír újratöltése, mások tartalékának eltulajdonítása… számos opciót kapunk, ami sok esetben nagy segítség lehet a játék során. Sőt, a játék végén számolandó mínusz pontokért cserébe elvehetünk egy kissegítség-jelzőt, amivel még egy golyót begyűjthetünk az adagolóból. Elixírnél és segítségnél azonban nincs robbanás, ilyenkor csak azt kapjuk, amit megfogunk, nem lehet kombózni. Ha pedig egy bizonyos elixírből három darabot, vagy a 6 játékban lévő típusból 5-öt már elkészítettünk, jártasságot kapunk. Ez egyfelől plusz pont a játék végén, másfelől meg, ha az adott játékosszámtól függő alap készlet elfogy, vége a játéknak, és a forduló befejezésével jöhet a pontszámlálás. 

Megérte rá várni

A Fergeteges elegyeket már sokan akkor kedvencüknek nyilvánították, mikor még nem volt magyar kiadása, már csak azért is, mert lényegében teljesen nyelvfüggetlen a játék, kizárólag csak egyszerű szabályrendszerét kell megérteni. Most, hogy mindez magyarul is elérhető, jó eséllyel még több játékos listájára felkerülhet, avagy igazából mindenki jól járt a Delta Vision kiadásával. Ha pedig sok emberhez eljut, talán még az ötödik összetevős kiegészítőt is megkaphatjuk, bár lényegében a hatodik játékos sem rossz, hiszen ez az a játék és játékmenet, aminél a több játékos csak még több izgalmat hoz. Pláne, hogy amúgy abszolút gyors és laza kikapcsolódás, fantasztikus külső mellett, aminek befejeztével az ember máris újabb meccset kezdene, mert nem elégszik meg az első sikeres vizsgájával. De ha azt vesszük, ha az angollal kevésbé barátkozók a magyar alapjátékot már ismerik, annyira nem nagy kihívás utána idegen nyelvű kiegészítővel ismerkedni. Ettől függetlenül nem ártana abból sem magyar kiadás.

KÍváncsi vagyok, hogy év végén hány embernek a listájára kerül majd fel a Fergeteges elegyek, ha 2022 legjobb megjelenései kerülnek szóba, és a játék minden bizonnyal meg is érdemli majd az esélyesen nagy népszerűségét. A legtöbb egyszerű játékkal az a bajom, hogy nagyon gyorsan kiismerhető a mechanikájuk, utána pedig kevésbé szórakoztatóak, de a Horrible Guild alkotásában van valami, ami újra és újra az asztal elé ülteti játékosait. Egyfelől a hangulata, másfelől játékmenete, valamint látányvilága és összetevői miatt is nagy sikere lehet, mi pedig biztosan mindig a polcon tartjuk majd, hogy ha valami lazábbra vágyunk, mindenképpen opció legyen a levétele. A vizsgán átment, méghozzá kiváló teljesítménnyel. Gratulálunk!

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Delta Visionnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát