Az Erőddel voltaképpen már foglalkoztunk, wilson kolléga korábbi írásában részletezte a játék alapvető fogásait, és ahogy akkor a cikk végén szóba került, már a szabályok magyar fordítása is elérhető volt. Most azonban teljes honosításon esett át a Leder Games játéka, így egyrészt nem kell a letöltéssel/nyomtatással vesződnünk, másrészt természetesen a kártyák, játékostáblák is magyar feliratot kaptak. De ami talán még fontosabb: a Delta Vision jóvoltából szélesebb körben is elérhető lett ez a remek kis játék.

Erőd (Fort)

  • Hazai kiadó/Partner: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-40 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,41/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó webshopjából akciósan 11 241 Ft

Maga a játékmenet nyilvánvalóan érintetlen maradt, a fordításnak köszönhetően azonban sokkal könnyebben abszolválható. Miután kiválasztottuk a nekünk tetsző játékostáblát és a hozzá tartozó kezdő gyermekpárost (melyek közt lényegi különbség nincs, e tekintetből a játék szimmetrikus), máris nekiláthatunk a pakliépítős-kézmenedzselős egyvelegnek. Saját körünkben csak egy kártya privát és/vagy nyilvános akcióit hajthatjuk végre, bizonyos esetekben ezt erősíteni is tudjuk az azonos színű lapok hozzáadásával. De vigyázni kell, mert a nyilvános tettet a többiek is lemásolhatják, de természetesen mi is megtehetjük ezt az ő körükben.

Az akciókkal elsősorban „nyersanyagot” (pizzát és játékot) gyűjtünk, így szerzett cuccainkat utána erődünk csinosítására költhetjük, ezzel közvetlenül győzelmi pontokat gyűjtve. Erődünk második szintjén egy kitalált szabállyal (tulajdonképpen győzelmi pontokat adó titkos céllal) egészíthetjük ki a játékot, harmadik szinten pedig egy különleges képességre is szert teszünk. Emellett az erődszint növelésével több havert küldhetünk az őrhelyre, akik ezután minden alkalommal erősítik kijátszott kártyáinkat; illetve a hátizsákunkba is több dolgot tudunk szuszakolni. Másodsorban pedig az akciók segítségével kártyáktól is meg szabadulhatunk, így optimalizálva készletünket, ami kicsit erősíti a játék pakliépítő-jellegét, továbbá győzelmi pontokat szerezhetünk különféle módokon.

A körünk végén a kezünkben maradt, ki nem játszott lapok ezután az udvarunkra kerülnek, ahonnan a többi játékos a sorra kerülésekor „elcsábíthatja” őket. Így minden alkalommal komoly dilemma előtt állunk: felülírhatja-e azt, hogy mire van inkább szükségünk, az, hogy kit nem akarunk semmiképpen sem az ellenség kezére adni? A huzavona pedig addig tart, míg valaki fel nem húzza a legnagyobb erődöt, vagy el nem éri a győzelmipont-sávon a mágikus 25-ös értéket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az anyagminőség változatlan maradt, a jópofa fa nyersanyag-tokenek tökéletesen illeszkednek a kétszinten rétegzett játékostáblákba, melyek mellett kártyavastagságú segédlet, és egy egyszerű, de a tárolásnak tökéletesen megfelelő inzert teszi teljessé a képet. A teljes fordítás amellett, hogy könnyebb és kézenfekvőbb szabályértelmezést ad, a kártyák és a játékostáblák szövegével kicsit otthonosabbá varázsolja az egész játékot. Arról nem is beszélve, hogy a magyar kiadással potenciálisan jóval több játékos számára lett vonzó az Erőd, mely véleményem szerint tökéletes következő lépés a könnyedebb családi játékoktól a több odafigyelést igénylő játékok szintjére. De ettől még egyáltalán nem kell tőle megretteni, egyszerű szabályainak köszönhetően akár kezdőknek is jó választás lehet.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Delta Visionnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát