A Catacombs első kiadása még 2010-ben látott napvilágot, és bár alapjaiban egyezik az PC Guru oldalán hamarosan szintén feltűnő harmadik kiadással, mégis egészen más volt a hangulata, főleg a prezentációnak köszönhetően. A komolykodós hangvételt azóta lecserélték komikusabb, rajzfilmesebb hősökre és szörnyekre, és ezzel együtt az alapvetően ügyességi játék mellett más stílusok felé is nyitott a kiadó. Az utoljára megjelent Catacombs-játék, a Cubes apropóján nálunk is az asztalra került a széria, melynek legfrissebb tagja egy laza építkezésre invitál.

Catacombs Cubes

  • Partner/Kiadó: Elzra Corp.
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,14
  • Ára: a kiadó honlapjáról rendelve 49,99 dollár, nagyjából 18 500 forint

Ami a Catacombs Cubes dobozában először megragadja az ember tekintetét, az a hat különböző formájú, térbeli építőelem halmocskája – nem kocka, mert van köztük konkáv alakzat is, és nem tetromino, mert nem vázolhatók fel egyetlen alapelem négyszeri ismétlésével –, melyek a legfontosabb kellékeink lesznek, akár szóló, akár többjátékos módban vágunk neki az építkezésnek. Merthogy ezekből az elemekből kell megalkotnunk a falu épületeit, de tüsténkedhetünk a palota két grandiózus projektjén, vagy akár saját házunkon is, és természetesen mindegyikért győzelmi pontok és egyéb jutalmak ütik a markunkat.

Egyszerű, mint az egyszeregy

Alapvetően kétféle módon oszthatjuk ki a nyersanyagokat: a nyersanyagkockák eldobásával, majd szín szerinti párba állításával; vagy tokenekkel, melyek véletlenszerűen kerülnek fel a bányalapkára, kettő képpel felfelé, egy pedig képpel lefelé. Ezt még a játék elején el kell dönteni, ahogyan azt is, hogy a karakterek szimmetrikus vagy aszimmetrikus felével kezd-e mindenki (bár ez csak a kezdő elemeket befolyásolja). A magam részéről az előzőekből a kockás megoldás híve vagyok, mert azzal jelentősen meggyorsítható az amúgy sem lassú játékmenet. Ez a gyorsaság pedig főleg annak köszönhető, hogy minden körben csupán egyetlen fő lépést hajthatunk végre a kettő lehetséges közül: vagy nyersanyagot húzunk (elveszünk két, egymás alatti kockát, vagy két tokent a háromból), vagy a már meglévőkből építkezünk. Mindezek előtt vagy után tudjuk érvényesíteni bónusz-tokenjeinket is, melyekkel három extra akció valamelyikét hajthatjuk végre, vagy beválthatjuk őket nekünk kedvező tárgyakra, de nem érdemes ész nélkül szórni őket, a játék végén ugyanis többségi alapon ezekért is pont jár.

Építkezni csak akkor építkezhetünk, ha az adott épületet hiánytalanul ki tudjuk rakni a birtokunkban levő elemekből. Ha a tervrajzos felének megfelelően sikerült megalkotni a házat, lapkáját megfordítva felkerül a faluba, melynek közepét a városközpont jelöli ki, és mindig oldalasan kell érintkeznie a lapoknak. A lapkán látható győzelmi pontokat azonnal megkapjuk, ahogy az esetleges egyszeri bónuszt is, majd a lehelyezésnél szomszédos színjelölőknek megfelelően további extrák (token, győzelmi pont, egyes kocka) üti a markunkat. Egyetlen kivétel ez alól a palota, ide csak akkor rakhatunk kockát, ha arra bónuszakció lehetőséget ad – és ekkor is csak egyetlen elemet építhetünk be egyszerre úgy, hogy az érintkezzen egy már lent levővel és illeszkedjék a tervrajzba is. Amint megtelt a falu (játékosszámtól függően) 4×4 vagy 4×5 mezője, a végső eredményhirdetés előtt mindenki összesíti még a tokenekért járó pontjait.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Katakombák, kastélyok, kápolnák

A Catacombs: Cubes különböző elemeire nincsen panasz, bár a fa dobókockáknak nem vagyok kifejezett híve (ráadásul még a matricázást is nekünk kell végeznünk), mert nem lesz tökéletes az egyensúlyuk, bár ez itt aligha számít igazán. Az inzert, még ha nem is terjed ki mindenre, többé-kevésbé használható és egyszerűsíti a tárolást, a papírelemek műanyag védőborítást is kaptak, hogy kicsit jobban bírják a gyűrődést (átvitt rételemben).

A játék egyszerű és kifejezetten családi kikapcsolódás, mégis fejlesztő jellegű: térbeli gondolkodást, kombinációs készséget és előretervezést egyaránt igényel, ami a család kisebb tagjainak nem feltétlenül van még meg. Az ajánlott 14+ korosztály-besorolás azért talán túlzás, de jóval alatta mindenképpen szükség lehet szülői segítségre, együttműködésre  ettől függetlenül a Cubes nemcsak családosoknak, hanem építkezni szerető, könnyed fejtörőket és tetrominós játékokat kedvelőknek mindenképp érdemes lehet a figyelmére.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, az Elzra Corp.-nak! A játék alapvetően ikonokkal kommunikál, szabályainak megértéséhez szükséges némi nyelvtudás. Rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát