A korábban bemutatott The Belgian Beers Race-ben bejárhattuk Belgium leghíresebb sörfőzdéit, amit a tematika és megvalósítás miatt egyaránt nagyon élveztünk, most pedig a nagyszerű kínálattal rendelkező Gamewiznek köszönhetően egy másik, a témához illő társast is bemutathatunk, mely azonos tőről fakad, mégis más irányból mutatja be a sörfőzés mesterségét. Ezúttal ugyanis nem a kész termékekkel ismerkedünk, alaposan megízlelve a számos eltérő fajtájú és ízű különlegességet, hanem végre magunk alkothatjuk meg azokat, méghozzá rengeteg különleges összetevővel, ezzel is alaposan megvariálva a szokásos recepteket. Irány a boszorkánykonyha, nézzük is, mi vár ránk.

Homebrewers

  • Hazai partner: Gamewiz
  • Kiadó: Greater Than Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,44/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Gamewiznél 11 490 forint

Viszonylag kis doboz, elég jó beltartalommal. Elvégre a játéktáblán túl rengeteg kártyát, számos kockát és még több jelzőt kapunk, miközben a cél az, hogy akár speciális karaktert, akár egy szimpla garázs-főzdét választva, de elkápráztassuk a zsűrit és vendégeinket, a saját alapanyagokból, saját kézzel készített sörkülönlegességekkel. Igazi kézműves sörökről van szó, amikhez begyűjtjük a hozzávalót, majd hónapokon keresztül dolgozunk, hogy végül learassuk munkánk gyümölcsét. Egészen pontosan nyolc hónapon át, márciustól egészen az Octoberfestig, ahol aztán elért eredményeink és a zsűri döntése alapján kapjuk meg a győzelemhez szükséges pontokat.

Rajtad a sör

Ha rajtad a sör… akarom mondani, sor, akkor számos lehetőséged van, ehhez pedig a legelső szegmens, a kockadobás és felkészülés ágyaz meg. Ilyenkor ugyanis minden játékos dob a maga három kockájával. Ha mindhárom ugyanazt az eredményt hozza, akkor lehet újradobni, de manipulálásra más módjaink is vannak. Egyfelől cserélhetünk a többi játékossal, minden esetben egy kockát egy kockára, avagy így megszabadulhatunk a számunkra felesleges opciótól, hogy egy, céljaink elérése érdekében hasznosabb akciót szerezzünk. Persze miért segítene valaki céljaink elérésében, mikor egymással rivalizálunk, így egy dollár beadásával tetszőleges oldalára fordíthatjuk egy kockánk, sőt három extra dolcsiért még egy negyedik, extra akciót is vásárolhatunk. Aztán, ha valamiért nagyon nincs szerencsénk, még mindig beáldozhatjuk az egyik kockánkat, amit nem használnánk, és így két dollár üti a markunkat. Körforgás, kérem, ez a rendje mindennek.

Na, de mire jók ezek a kockák? Mindenre. Merthogy egyfelől gabonát szerezhetünk velük, kártyát húzhatunk be vagy játszhatunk ki, tisztíthatjuk edényeinket, kihasználhatjuk az adott hónap hatásait, vagy éppen nekiállhatunk a sörfőzésnek, ami természetesen a legfontosabb feladatunk. A lényeg, hogy legyen tiszta helyünk a garázsban, mert ugye a korábbi főzésből maradt cucc rontja a minőséget. És mivel alapból pár koszos edénnyel kezdünk, már induláskor is fontos a tisztítás. No, nem vészes, mert minél több helyünk van, annál több az esélyünk a főzésre, elvégre mindig bal oldalról indul a koszolódás, míg a főzés mindig a jobb oldali, szabad helyen zajlik. Más kérdés, hogy az adott sör minőség-sávján a bal szélső sörrel általában többet léphetünk, ami egy idő után nemcsak extra jutalmakat, de a pontozáskor komoly győzelmi pontokat is hozhat. Merthogy egy négy részre osztott minőség-sávon halad mindenki, a sörfajtáknak megfelelően, és ahogy elkészül egy ser, ezen lépünk, majd ha van a következő szinten jutalom, azt be is húzzuk… legyen szó gabonáról vagy éppen győzelmi pontról. A legfelső szinten már nem lehet tovább haladni, viszont ez alapból győzelmi pontot jelent, mind a nyári, mind a legvégső, októberi pontozási fázisban.

De szintén nagyon fontosak a kártyák, merthogy kockákkal kártyákat szerezhetünk az aktuális kínálatból, sőt ki is játszhatunk, amikor is a négy sörfajta közül valamelyikhez lapot rendelünk a kezünkben lévő kártyák közül. Ezek különböző alapanyagokat jelentenek, számos hatással, amik főzéskor érvényesülnek. Nem is akármilyennel, hiszen elkészült sörünkkel ugye az adott fajta minőség-sávján léphetünk előre, egy-egy lap viszont a jobbra vagy balra eső jelzőt is léptei, nem mellesleg győzelmi pontot is adhat. Sőt, van olyan, ami a kapcsolódó lapokat duplikálja, avagy alaposan át kell gondolni, mit hova teszünk. De legrosszabb esetben, ha nem tudunk valamit hasznosítani, akkor el is dobhatjuk, amivel a kártya alsó részében lévő hatásokat aktiváljuk. És természetesen, ahogy elérjük az utolsó hónap és a végső pontozás végét, illetve szemügyre vettük a zsűri kívánságait (ezek különböző színű kártyákat, sörtípusokat kérnek), az nyer, aki a legtöbb ponttal rendelkezik.

Ha elkészültünk, megyünk Brüsszelbe

Tisztán kommunikál, érthető és egyszerű, mégis nagyszerű. Már ha valaki vevő a témára. És miért ne lenne, hiszen nem vagyok sörrajongó, mégis tetszik a tematika, ami eddigi társas-élményeim során csupa pozitív eredménnyel lepett meg. Ráadásul a Homebrewers össze is kapcsolható a már emlegetett The Belgian Beers Race-szel, amely már a végeredményt teszteli le, avagy ebben a játékban elkészítjük a söröket, amiért aztán a másikban bejárjuk a várost, gyűjtögetünk, koccintunk. És bizony hasonló a végeredmény, hasonló a konklúzió is. Árához képest egyébként a Homebrewers elemei kifejezetten jók és mutatósak, bár első ránézésre a játékosonként különböző poharak jobbnak tűnnek, de igazából így is adnak némi extrát az asztalképhez, rossznak pedig semmiképpen sem mondhatók. Az illusztrációk jók, egységes, nagyjából letisztult képet nyújtanak, miközben a kártyák és karakterek azért ezt is feldobják egy kicsit. Maga a játékmenet pedig érthető, stílusos, és kellően jól kidolgozott ahhoz, hogy a kockadobások ellenére is úgy érezzük, mi irányítunk, ehhez pedig csak némi pénzre és leleményességre van szükség. Onnantól, hogy ez megvan, maga a játék is szépen halad, minden adja magát, jó kis kombókat lehet összefűzni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Így, bár megértem, ha valakinek nem fekszik a stílus vagy a téma, én abszolút elégedett vagyok, áráért ugyanis a Homebrewers egy rejtett gyöngyszem is lehet, ami laza, könnyed, délutáni/esti kikapcsolódás egy-egy komolyabb társas előtt/mellet, és bizony fel is lehet dobni egy-két különlegesebb kézműves sör fizikai kóstolgatásával. Hatalmas meglepetéseket ugyan nem hoz, de amit vállal, azt lényegében teljesíti, méghozzá szórakoztató módon. Emiatt aztán ajánlott, sörrajongóknak meg pláne, de nekik a belga kaland is javasolt mellé. Sörre fel, mielőtt komolyabban is elázik a társaság!    

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gamewiznek! Bár a Homebrewers főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai okán igényli az angol nyelvtudást, rajongói fordításról egyelőre nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát