Szinte kutatom azokat a hazai webshopokat és cégeket, akik valamilyen formában különlegességet jelentenek a magyar piacon, avagy nem kizárólag az itthon megjelent kínálattal foglalkoznak, hanem külföldi különlegességeket is elérhetővé tesznek a nagyközönség számára. Ennek a szempontnak a Kickstarterek.hu webáruház tökéletesen megfelel, sőt lényegében túl is teljesít, elvégre a társasjáték-rajongó tulajdonos nem is a normál, bolti társasoknak a kedvéért vágott bele a vállalkozásába, hanem azért, hogy a számtalan, kizárólag Kickstarteren elérhető különlegességet is elhozza Magyarországra. És ezek közül számomra a The Belgian Beers Race toronymagasan kiemelkedett, mind témáját, mind kialakítását tekintve. 

The Belgian Beers Race

  • Hazai partner: Kickstarterek.hu
  • Kiadó: BYR Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-150 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 2,57/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Kickstarterek.hu-nál a sérült dobozos normál kiadás 15-20 000 forint

Az alkotók nem titkoltan büszkék hazájuk hagyományaira, ami a sörfőzést illeti, így lényegében játékuk és maga a Kickstarter-kampány is pontosan erre lett felhúzva. A The Belgian Beers Race-ben ugyanis a játékosok feladata az, hogy sörfőzdéket megismerve és kipróbálva bejárják Belgiumot, közben pedig minél több típusú nedűvel találkozzanak – azokat persze meg is kóstolva, sőt találkozás esetén még koccintva is egyet. Bár látszólag dobok-megyek típusú játékra is gondolhatnánk, a BYR Games alkotása egy időgazdálkodós stratégia, aminél minden egyes lépés számít, és mire letelik a túrára szánt három nap, mi visszatérünk Brüsszelbe, ahol elszámolhatunk kalandjainkkal és felfedezéseinkkel.

Van setup, de van élmény is

Az első setup azért eltartott egy darabig, bár biztosan nem beszélhetünk egy Coffee Tradersről, ha a felkészülésről van szó, de na, bőven van mit lerakni, elrendezni, hiszen a térképre is játékosszámtól függően mennek a tokenek és a helyszín színe szerinti első látogató-fajelzők, a különböző szintű feladatkártyák, az egyéb jelölők, miközben a játékosok saját táblájára és mellé a többi elem. Mindennek van helye, mindenből van egy rakás, a részletekbe ennél jobban már nem megyek bele, mert az angol szabályfüzet szerencsére elég jól kezeli a bemelegítést, ahogy magát a játékmenetet is, így viszonylag könnyen belerázódhatunk a játékba. 

A játékba, melynek legfőbb eleme a mozgás és akció, illetve az ezekből táplálkozó idősáv, ami lényegében a rosenbergi alapokon nyugszik, avagy mindig a leghátul álló lép, csak éppen itt sokkal több minden fogyasztja napunk idősávjának pontjait, mint mondjuk, egy Patchwork vagy egy Nova Luna esetében. Eleve, ha mozgunk a helyszínek, avagy a különböző sörfőzdék között, az mindenképpen felemészt egy időmennyiséget, azonban nem mindegy, hogy mivel közlekedünk. Ha kerékpárral, az viszi el a legtöbb időt, viszont ezzel biztosan eljutunk a célig. A tömegközlekedés már kicsit rizikósabb, ilyenkor nem fix az útra fordított időmennyiség, kockával kell dobni, és ha negatív az eredmény, a késő járat miatt további időt bukunk. A stoppolás viszont még kellemetlenebb eredményekkel járhat: itt ugyan siker esetén jóval kisebb az időfogyasztásunk, viszont jóval nagyobb a rizikó a kockadobásnál, ha pedig sikertelen a végeredmény, időt is bukunk és a helyünkön is maradunk. 

És emellett akkor ott van még jó pár akciólehetőség, kezdve a sörkóstolástól a vásárláson át a sajtfogyasztásig és a koccintásig. Merthogy a megfelelő jelzésű sörfőzdékben szintén időmennyiségért cserébe sört fogyaszthatunk vagy vásárolhatunk is. Előbbi esetben azonban nő az véralkoholszintünk, ami idővel számos hátrányt hozhat, avagy alapesetben nem tudunk már kerékpárral közlekedni, de legrosszabb eredményként el is aludhatunk, bebukva a napot. De legalább ott a sajt, amivel a véralkohol csökkenthető. Emellett ugye koccintás is van, amikor többen is egy adott helyre érkezünk, és ilyenkor az egyik játékos választ, melyik típusú sörből (eltérő színű fajelölők, amiket vásárláskor teszünk a hátizsákba) kell egyet visszatennünk a készletbe, és persze jól fel is hörpintjük a nedűt. Az akciók átlagban azért is lényegesek, mert közben van egy csomó kártya, amit az vesz el, aki elsőnek teljesíti a feltételeit (vegyél barna sört, menj az x számozású főzdébe és a többi), a kártyák mellett pedig az első játékos, aki egy helyszínre ér, tokent vagy első látogató-fajelzőt vehet el. Közben a különböző sörfőzdék speciális alakzatokkal is rendelkezhetnek, amik egy-egy sávot fejlesztenek a játékostáblákon. És bizony, ha vége a harmadik napnak, és visszatérünk Brüsszelbe, ezek közül nagyjából minden hatással lesz a győzelmi pontjaink számára, és ugye ezúttal is az nyer, aki a legtöbbet gyűjtötte össze.  

Sörömteli pillanatok

Alapvetően a The Belgian Beers Race egy szimpla utazós, versenyzős játék, nem tagadom, amiből biztosan találni jobbat vagy profibbat, de a helyzet az, hogy a játék elsőre megfogott, már a dizájnjával és kialakításával, maga a tényleges játékélmény pedig extrán dobott a végeredményen. Mondom ezt úgy, hogy amúgy nem vagyok nagy sörkedvelő, eleve az alkohollal kicsit hadilábon állok és csak akkor élek vele, ha nagyon speciális alkalom van, így a belga sörért sem kifejezetten rajongok. Na, de a BYR Games valamit itt nagyon szépen összehozott, miközben a témát és a külalakot is sikeresen összefogta és egybe gyúrta. Még egy külön “kis” füzetet is kapunk (az eredeti 32 oldalas tervből az elért stretch goallal végül 64 oldal lett), a különféle sörfőzdék történetének és leírásának szentelve, amik helyet kaptak a játékban. De tényleg, egyszerű alapvetése ellenére azért bőven van mit tenni és átélni, bőven van mit összegyűjteni, és mindez szinte lemászik az asztalról, olyan tálalást kapott. Kezdve a normál összetevektől, első látogató-fajelölőktől, a táblán és a Deluxe változat komponensein át a kiegészítőig, mindenből árad a téma és a társasjáték szeretete. Legyen szó a karakter- és banda-kártyákról, a teljesítendő célokról, az 50 pontos, a tokeneket váltó kupakokról, esetleg a több réteges játékostáblákról, amiken a hátizsák és az alkoholszint-jelző mind saját egyéniséget kapott.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Emiatt a The Belgian Beers Race nagyon is ajánlható, ha valaki nem retten meg az egyszerűbb, de nem túl egyszerű, talán már a közepesen összetett felé hajló játékoktól, amik valami különlegesebb témával próbálnak házalni. Már a sima változat is nagyon megéri az árát, pláne azoknak, akik sörbarátoknak mondják magukat, hiszen a játékélmény kifejezetten hozza ezt a sörfőzdéket látogató, kóstoló, gyűjtögető stílust. Más kérdés, hogy a cikk megjelenésére a Kickstarterek.hu kínálatában pont elfogyott a Deluxe verzió, ami szerintem nagyszerű vásár, emiatt esetleg érdemes még a kiadónál is érdeklődni, amennyiben viszont elég a Core csomag, nagyon ajánlom a hazai webshop vagy az október 30-án nyílt tényleges bolt megkeresését. Már csak azért is, mert a The Belgian Beers Race mellett számos Kickstarter-játék kapható (van, ami csak náluk), csak raktáron lévő termékekkel, és esetenként saját fordítású szabályfüzetekkel. És persze számos pledge fog érkezni még a jövőben, így rendszeresen frissül majd a készlet. Támogatom a kezdeményezést, így a boltot is, a The Belgian Beers Race-t pedig tessék szépen felírni a beszerzendők listájára, ha a téma vagy a megvalósítás kicsit is megfogott.  

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Kickstarterek.hu-nak! A játék szabályaihoz angol nyelvtudás szükséges, de a játék maga ikonokkal kommunikál, abszolút nyelvfüggetlen.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát