"Hétalvó halihó, talpra fel! Rögtön bundacipőt húzz, mert irtó hideg van odakint. Mindennap dúl a cidri! Hát nem a Miami Beachen vagyunk? Nem bizony, de nem ám. Olyannyira nem, hogy itt még útrakelni sem érdemes, mivel jön az a sok, apró fehér izé. Fehér izé? Ja, az a fehér izé! Hohó! Az időjárás jelentés: a meteorológiai intézet szerint, ööö, havazás várható. De még mekkora. Ámde nem is ezért vagyok ilyen izgatott, hanem egészen másért. Talán a hideg miatt? Persze hideg is lesz, de a nagy kérdés, mely már ott motoszkál minden fejben... Minden átfagyott fejben! Minden átfagyott fejben, hogy ha felébred Phil, meglátja-e az árnyékát. Punxsutawney Phil! Ecc-pecc kijöhetsz! Mormota nap van!"

GROUNDHOG DAY: THE GAME

  • Partner: Társasjátékpont
  • Kiadó: Funko Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-25 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,00/5
  • Ára: a Társasjátékpontnál 6990 Ft 

Egészen érthetetlen időzítés 2021-ben társast készíteni egy 1993-as filmből, még ha egy ikonikus, egy rendező és egy színész karrierjét egyaránt meghatározó alkotásról is van szó. Ez olyan filmről, amely annak idején a hazai közönséget is meghódította, többek között annak az HBO-nak hála, amely egy ponton gyakorlatilag már hetente sugározta. Ne kérdőjelezzük meg azonban azok hozzáértését, akik hajlandóak voltak pénzt és időt befektetni a hazai fordítós mészárosnak áldozatul esett Idétlen időkig játékosítására, ugyanis a végeredmény kifejezetten remek lett!

A Groundhog Day: The Game egy végtelenül egyszerű, hozzávetőlegesen 20 perces játékidővel rendelkező, kooperatív társas, melyben maximum 6 fő dolgozhat össze annak érdekében, hogy megalkossák Phil Connors tökéletes napját, kiszabadítva őt abból az időhurokból, melybe a Mormota-napon ragadt, Punxsutawney aprócska, de annál szerethetőbb városában.

Ehhez – nehézségi szinttől függően – maximum 9 nap áll rendelkezésre, na meg egy nagy paklira elég kártya, amiből minden nap egyre kevesebb kerül szétosztásra a játékosok között. A lapokon alapvetően három kulcsfontosságú információ szerepel: azok értéke (1-től 12-ig); pontszáma (szívikon); kártyanyitási képessége. Minden egyes nap a lapok szétosztásával kezdődik, ha pedig mindenki rendezte sorait, indul az óra. Mármint szó szerint, mivel egy nap alig egy percig tart, és ez idő alatt kell a játékosoknak összesen hét lapot lerakniuk. A cél alapvetően a pakli redukálása, és a pontértékkel nem rendelkező, felesleges lapok kiszórása. Az egyes kártyákat növekvő sorrendben kell lerakni, de mindig a korábbinál eggyel magasabb értéket. Ez egészen addig tart, míg a nap véget nem ér.

A csavar az, hogy a játékosok egyáltalán nem kommunikálhatnak, valamint, hogy mindig több pontszámot kell elérni az előző naphoz képest. Győzni csak és kizárólag úgy lehet, ha létrejön Phil tökéletes napja. Ehhez csak a piros, tökéletes napot szimbolizáló lapok kerülhetnek ki az adott napon, melyekből már alapból is van néhány a pakliban, de a központi játéktábla fölött hat további található, melyek megnyithatók és a pakliba rakhatók. A korábbi napon kijátszott lapok végleg az asztalon maradnak, így egyre inkább ritkul a pakli, és jó tervezés esetén egyre több piros lap jut a következő napra. Ha esetleg nem sikerül az idő lejárta előtt 7 lapot lerakni, vagy a pontszám alacsonyabb az előző naphoz képest, a játéknak azonnal vége. Amennyiben az utolsó fordulóra sem jön össze a tökéletes nap, mindenki veszít... és az egész kezdődik elölről.

Ráadásul nemcsak ez vág a témába, de a tálalás is. Nehéz hirtelenjében felidézni még egy olyan licencelt játékot, amely ennyire belevetette volna magát a forrásanyagba, hiszen minden egyes lapon a film egy ikonikus jelenete szerepel. A társas szerencsére teljesen egyedi rajzokat használ, elkerülve azt a borzasztó ötletet, mint amivel a Harry Potter-társasokat verte meg a sors a teljesen véletlenszerű minőségű screenshotok és kivágások használatával. Ehhez persze hozzá kell tenni azt is, hogy a Groundhog Day: The Game teljes egészében angol nyelvű, és ezért az ikonikus monológok és dialógusok is az eredeti formájukban köszönnek vissza.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez az eredeti forma egy kifejezetten ötletes és hangulatos, végtelenül egyszerű játékot rejt, ami rövidke játékidejével, kisebb tömeget támogató keretével, és fantasztikus ábrázolásával nem csupán a film elkötelezett rajongóinak tud kellemes perceket okozni, de azoknak is, akik egy villámgyorsan megtanulható, pörgős családi társast keresnek. Nem ez műfajának csúcsa, de fillernek és adaptációnak is kiválóan megállja a helyét!

(A játékot partnerünk, a Társasjátékpont biztosította – köszönjük! A társas gyakorlatilag nyelvfüggetlen, de magyar nyelvű szabálykönyvről nincs tudomásunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát