"Hétalvó halihó, talpra fel! Rögtön bundacipőt húzz, mert irtó hideg van odakint. Mindennap dúl a cidri! Hát nem a Miami Beachen vagyunk? Nem bizony, de nem ám. Olyannyira nem, hogy itt még útrakelni sem érdemes, mivel jön az a sok, apró fehér izé. Fehér izé? Ja, az a fehér izé! Hohó! Az időjárás jelentés: a meteorológiai intézet szerint, ööö, havazás várható. De még mekkora. Ámde nem is ezért vagyok ilyen izgatott, hanem egészen másért. Talán a hideg miatt? Persze hideg is lesz, de a nagy kérdés, mely már ott motoszkál minden fejben... Minden átfagyott fejben! Minden átfagyott fejben, hogy ha felébred Phil, meglátja-e az árnyékát. Punxsutawney Phil! Ecc-pecc kijöhetsz! Mormota nap van!"

GROUNDHOG DAY: THE GAME

  • Partner: Társasjátékpont
  • Kiadó: Funko Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-25 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,00/5
  • Ára: a Társasjátékpontnál 6990 Ft 

Egészen érthetetlen időzítés 2021-ben társast készíteni egy 1993-as filmből, még ha egy ikonikus, egy rendező és egy színész karrierjét egyaránt meghatározó alkotásról is van szó. Ez olyan filmről, amely annak idején a hazai közönséget is meghódította, többek között annak az HBO-nak hála, amely egy ponton gyakorlatilag már hetente sugározta. Ne kérdőjelezzük meg azonban azok hozzáértését, akik hajlandóak voltak pénzt és időt befektetni a hazai fordítós mészárosnak áldozatul esett Idétlen időkig játékosítására, ugyanis a végeredmény kifejezetten remek lett!

A Groundhog Day: The Game egy végtelenül egyszerű, hozzávetőlegesen 20 perces játékidővel rendelkező, kooperatív társas, melyben maximum 6 fő dolgozhat össze annak érdekében, hogy megalkossák Phil Connors tökéletes napját, kiszabadítva őt abból az időhurokból, melybe a Mormota-napon ragadt, Punxsutawney aprócska, de annál szerethetőbb városában.

Ehhez – nehézségi szinttől függően – maximum 9 nap áll rendelkezésre, na meg egy nagy paklira elég kártya, amiből minden nap egyre kevesebb kerül szétosztásra a játékosok között. A lapokon alapvetően három kulcsfontosságú információ szerepel: azok értéke (1-től 12-ig); pontszáma (szívikon); kártyanyitási képessége. Minden egyes nap a lapok szétosztásával kezdődik, ha pedig mindenki rendezte sorait, indul az óra. Mármint szó szerint, mivel egy nap alig egy percig tart, és ez idő alatt kell a játékosoknak összesen hét lapot lerakniuk. A cél alapvetően a pakli redukálása, és a pontértékkel nem rendelkező, felesleges lapok kiszórása. Az egyes kártyákat növekvő sorrendben kell lerakni, de mindig a korábbinál eggyel magasabb értéket. Ez egészen addig tart, míg a nap véget nem ér.

A csavar az, hogy a játékosok egyáltalán nem kommunikálhatnak, valamint, hogy mindig több pontszámot kell elérni az előző naphoz képest. Győzni csak és kizárólag úgy lehet, ha létrejön Phil tökéletes napja. Ehhez csak a piros, tökéletes napot szimbolizáló lapok kerülhetnek ki az adott napon, melyekből már alapból is van néhány a pakliban, de a központi játéktábla fölött hat további található, melyek megnyithatók és a pakliba rakhatók. A korábbi napon kijátszott lapok végleg az asztalon maradnak, így egyre inkább ritkul a pakli, és jó tervezés esetén egyre több piros lap jut a következő napra. Ha esetleg nem sikerül az idő lejárta előtt 7 lapot lerakni, vagy a pontszám alacsonyabb az előző naphoz képest, a játéknak azonnal vége. Amennyiben az utolsó fordulóra sem jön össze a tökéletes nap, mindenki veszít... és az egész kezdődik elölről.

Ráadásul nemcsak ez vág a témába, de a tálalás is. Nehéz hirtelenjében felidézni még egy olyan licencelt játékot, amely ennyire belevetette volna magát a forrásanyagba, hiszen minden egyes lapon a film egy ikonikus jelenete szerepel. A társas szerencsére teljesen egyedi rajzokat használ, elkerülve azt a borzasztó ötletet, mint amivel a Harry Potter-társasokat verte meg a sors a teljesen véletlenszerű minőségű screenshotok és kivágások használatával. Ehhez persze hozzá kell tenni azt is, hogy a Groundhog Day: The Game teljes egészében angol nyelvű, és ezért az ikonikus monológok és dialógusok is az eredeti formájukban köszönnek vissza.

Ez az eredeti forma egy kifejezetten ötletes és hangulatos, végtelenül egyszerű játékot rejt, ami rövidke játékidejével, kisebb tömeget támogató keretével, és fantasztikus ábrázolásával nem csupán a film elkötelezett rajongóinak tud kellemes perceket okozni, de azoknak is, akik egy villámgyorsan megtanulható, pörgős családi társast keresnek. Nem ez műfajának csúcsa, de fillernek és adaptációnak is kiválóan megállja a helyét!

(A játékot partnerünk, a Társasjátékpont biztosította – köszönjük! A társas gyakorlatilag nyelvfüggetlen, de magyar nyelvű szabálykönyvről nincs tudomásunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát