Ionok, periódusos rendszer, génmanipulálás, atomok… a Genius Games tudja, mitől alél el a doktorandusz: John Coveyou amerikai cége kifejezetten a tudományos témákkal foglalkozó kártya- és társasjátékokra van ráállva, az eddigi tapasztalatok alapján ráadásul kimondottan minőségi formában sikerül tálalni a nehéznek tartott tartalmakat. Mondhatni, a Genius Gamesszel játék a tanulás. De akár az ismétlés is, hiszen régen nem foglalkoztam már az emberi sejtekkel és a biológiával, de a Cytosis kedvéért kicsit hajlandó voltam még a témának is utánaolvasni. Így kell ösztönözni az embert. 

Cytosis: A Cell Biology Game

  • Partner/kiadó: Genius Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,50/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 40 euró, nagyjából 14 300 forint, a Virus kiegészítő 15 euró, 5300 Ft.

A kiadó játékait eddig a nagyon minőségi komponensekről ismertük meg, a Cytosis esetében most nincs csillivilli, avagy csak és kizárólag a szükséges komponensek kerültek a megszokott méretű és kialakítású, már a borítójával is kellően árulkodó dobozba. Itt a sejtek működése a lényeg, erre pedig különböző színű kockák szolgálnak, mint jelölők, miközben kémcsövek jelképezik a játékosok “munkásait”. Van még egy rakás kártya, néhány token, egy nagyobb tábla, és már mehet is az egészségért folytatott küzdelem.

Egyszer volt az élet

A Cytosis egy letisztult munkáslehelyezős játék, egy erősen tematikus euró (ebben hasonló a tegnapi, filmes Roll Camera!: The Filmmaking Board Game-hez), melyben a játékosok a fordulók során megpróbálnak minél több lehetséges célt és kártyát teljesíteni, amikkel aztán nem győzelmi pontokat, hanem egészségpontokat szereznek. Jó, a név igazából mindegy, a lényeg ugyanaz, aki pedig az utolsó forduló végén a legtöbb egészségponttal rendelkezik, az nyer. A fordulókat az eseménykártyák jelzik, közben pedig mindenki a saját munkásaival próbál minél több lehetséges akciót elvégezni.

A játéktáblára nézve már egyértelmű, hogy bőven van mit tenni, bőven lehet mivel foglalkozni, elvégre a különböző nyersanyagok begyűjtésétől a sejten belüli szállításig és átalakításig sok mindennel lefoglalhatjuk lombik-alakú munkásainkat. Itt kaphatunk némi ellátmányt, mint fizetőeszköz, ott nyersanyagot gyűjthetünk be, amott pedig konvertálhatunk, ha éppen arra van szükség. Márpedig lesz, elvégre az enzimeken felül komoly logisztikára is szükség van, aminek hála a Golgi-készülék végzi el a kihagyhatatlan munkát, ezzel teljesítve egy-egy kártya követelményét.

Már ez is kellően érdekes, de tegyük még hozzá, hogy a Cytosis rendelkezik egy Virus kiegészítővel is, aminél további kártyák, játékostáblák (lapok), tokenek kerülnek a képbe, sőt még dobókockák is. Itt ugyanis több vírus is felbukkan, amik ellen antitesteket kell termelni, ha ugyanis az ebola vagy az influenza támad, a játékosoknak dobniuk kell az antitestek számának megfelelően, az eredmény alapján pedig a legjobb eredménnyel rendelkező nyersanyagokhoz juthat, míg a leggyengébb láncszem veszíthet. Ezzel ugyan elég komoly random-faktor kerül a képbe, de a bővítés emellett is szépen feldobja az alapjátékot, megfűszerezve a játékmenetet egy kis plusz izgalommal és versengéssel.  

Iskolába vele!

A Cytosis: A Cell Biology Game ismét egy érdekes és üde színfolt a nemzetközi palettán, ami fontos témát dolgoz fel. Nem egy kimondottan nehéz euró, így kezdőbb játékosokkal is le lehet elé ülni, a látványvilág és a felépítés pedig teljesen hű az alapokhoz, amik a sejtműködést mutatják be. A kártyákkal eleve kerül a játékba némi véletlenszerűség, amit a kiegészítő kockadobásai csak erősítenek, de akinek ennyi belefér, emellett nem idegenkedik a biológiától, az nyugodtan próbálkozhat vele. Ezúttal sem a mechanikát, sem az anyagminőséget nem éreztem kiemelkedőnek, de egy átlagosan jó szintet mindegyik hoz, kiemelkedik a közepes vonalból, miközben a feldolgozott ötlet az, ami hozzátesz az élményhez. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nem mellesleg bőven van mit tenni, bőven lehet gondolkodni, hogy mi lesz a legjobb lépés, mire érdemes elhasználni a munkásainkat, ha pedig azok elfogytak, be tudunk-e vetni plusz költségért egy extrát, ha éppen arra van nagy szükség. Hogy közben van-e antitestünk vagy sem, nos, még izgalmasabbá teszi a játékot. Szerintem többször elmondtuk már, de a Genius Games játékai igazán üdítő és minőségi, igényes színfoltot jelentenek a társasjátékos piac palettáján, beszerzésüket pedig nemcsak családoknak és a tudományokat kedvelő baráti társaságoknak ajánljuk, de az iskoláknak is, mivel ilyen játékokkal sokkal könnyebben és szórakoztatóbb módon lehetne megtanítani egy-egy témát a tanulóknak. A Cytosis pedig, még ha nem is szó szerint kiemelkedő, de tökéletesen illik ebbe a  felhozatalba.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Genius Gamesnek! A játékhoz szükséges az angol nyelvtudás, rajongói fordítása ugyan készült, de még az első kiadáshoz, és nem publikus.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát