Magáról a Patchworkről már volt szó az oldalunkon, ami nem véletlen, elvégre Uwe Rosenberg, a mély stratégiához és könnyed kirakósokhoz egyformán értő úriember ezzel a játékkal a casualebb irányzatba is alaposan bebetonozta a nevét. Hiszen a készemélyes játékra és az elemek megfelelő pillanatban beszerzésére és elhelyezésére építkező cím sokak kedvence, ráadásul képes rá, hogy ha másképpen nem, de legalábbis külső szempontjából megújuljon. Így tett a Téli kiadás is, mely a Compayánál már elérhető, és ideális tartalom a fa alá, de még utólagos ajándéknak is tökéletes. 

Patchwork: Téli kiadás (Patchwork: Winter Edition)

  • Hazai partner/kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,64/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7990 forint

Mielőtt bárki félreértené a Téli kiadás fogalmát: maga a játék nem változott. A külső újult meg, kapott egy kevéske extrát és egy sütiformát a konyhai sürgéshez és forgáshoz, de ennyi. Kibontva a kisebb dobozt, ez egyből előkerül, majd jönnek az egyéb finomságok, így a megváltozott külsejű poliominók, amik ajándékcsomagnak tűnnek, színesek és szépek; valamint a két játékostábla (avagy a terület, amit kitölthetünk a foltokkal), a központi tábla, a pénzként funkcionáló gombhalom, és egy kevéske figura, valamint ajándéktoken. 

A játékmenet maradt a régi, avagy a központi táblán a startmezőre kerülnek a játékosok jelzői, a poliominók ezt a táblát veszik körül, véletlenszerűen lehelyezve, miközben a kiindulásként számító kétmezős elemhez kerül a karácsonyfa alakú játékosjelző. Az egymással szembenálló felek mindig ezt mozgatják, ha foltot vásárolnak, elvéve a kívánt (és a három elérhető elem között található) darabot, befizetve érte a gombmennyiséget, illetve az időjelzőnek megfelelő távot lelépve a központi táblán. Van még mód arra is, hogy szimplán gombot szerezzünk, miközben beérjük a másik felet, továbbá, ha a közös táblán elérünk egy gomb-mezőt, akkor a saját táblánkon lévő foltokon jelzett gombmennyiséggel gazdagodunk. A központi táblán vannak még ajándéktokenek is, amik közül, ha sikerül egyet elérni, azt azonnal elvesszük és máris letesszük a saját táblánkra.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Tökéletes karácsonyi ajándék

Ha rosszindulatú akarnék lenni, azt mondanám, hogy a Patchwork semmit nem változott. Hiszen a lényeg ugyanaz, a játék ugyanaz. Azonban nem tudnám nyugodt szívvel kijelenteni, hogy minden változatlan, elvégre, bár már az eredeti verzió is kellemes a szemnek, a Téli kiadás minden téren túltesz rajta. A sütiformát felejtsük el, az csak egy kis kedves gesztus, ami szintén az ünnepi érzetet erősíti, a hangsúly inkább az ajándékformákon van, illetve azon a színkavalkádon, ami ezzel együtt árad. A karácsonyfa, amit a poliominók között helyezgetünk; a különféle alakzatú lapkák; a szépen kivitelezett központi tábla… a Téli kiadás nemcsak a párok hölgytagját ejti rabul, hiszen ezzel az ünnepi hangulatú tálalással talán mindenki szívét sikerül megmelengetni. Maga a játékélmény változatlan, avagy az elemekből építkezés, előre gondolkodás, stratégiázás még mindig remek, illetve összességében a Patchwork-élmény nagyszerű, amin ez a kiadás csak tovább erősített. Akinek hiányzik az alapjáték a gyűjteményéből, az mindenképpen ezzel a változattal pótoljon, de ha van otthon egy kedvelt korábbi kiadás, akkor is érdemes elgondolkodni a Téli kiadás beszerzésén, ha másért nem, hát azért, hogy meglepjük vele a közeli ismerősöket. Mert adni mindig a legjobb, kivétel, ha pont a hiányzó területet beterítő foltról van szó. Kellemes, békés és boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!