Egy angol mondás szerint a jó dolgok hármasával érkeznek: ennek felénk ismert változata már párokról beszél, és ha Uwe Rosenberg életművét nézzük, ő is az utóbbi ars poeticát követi. Vagy legalábbis azok a kiadók biztosan, akik a játékait gondozzák, hiszen 2014-ben a Virágoskert mellett (sajnos csak angol nyelvterületen) kihajózott egy hasonló alapelven működő Feast for Odin is, 2019-ben pedig a Patchwork Doodle mellé sikerült odarakni a Második esélyt, annak sziámi ikerpárját is.

Második esély (Second Chance)

  • Hazai kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: 10 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,24/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 3990 forint

Ez viszont nem egy korábbi Rosenberg-játék más műfajba helyezett változata, hanem egy új mellékszál abban a poliominó-univerzumban, amiből több mint egy trilógia született. A Második esély viszont már csak azért is kilóg onnan, mert alapvetően se témája, se mélyebb játékmenete nincs – és igazából pont ez a legnagyobb vonzereje.

Az ehhez használt eszközeiből ugyanis egyáltalán nincs sok, az aprócska dobozból minden játékos csupán egy ceruzát és egy játéklapot vesz magához. Ezen egy 9x9-es rács szerepel, amit mindenki igyekszik teljesen feltölteni. Ehhez szó szerint be kell rajzolni az aktuális forduló egyik alakzatát. Minden fordulóban két lap és így két forma közül lehet választani. Természetesen a tükrözésük, forgatásuk megengedett, sőt erre idővel már csak azért is szükség van, mert, ahogy fogy a hely, úgy lesz egyre nehezebb beilleszteni az elemeket.

Másod-másod esély

De mi van akkor, ha ez egyáltalán nem lehetséges? Az adott játékosok mindegyike húzhat egy extra lapot – ez a címadó második esély. Ha sikerül felvésni a lapra, minden megy tovább; aki erre nem képes, az végleg kiesik a játékból.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És igazából ennyi – a Második esély tálalásánál csak szabálykönyve egyszerűbb, ugyanakkor ez az áramvonalasítás egyúttal azzal is jár, hogy a Második esély kiváló utazós vagy kiegészítő játéknak, hiszen kis túlzással másodpercekben mérhető az az idő, amit a megtanulásával kell tölteni, és mivel akár 6-an is játszhatnak egyszerre, ezért kiválóan funkcionál családi játékként is. Ráadásul a funkció mellé forma is jár, avagy az itthon kapható változat a szebbik kiadás. De még milyen szép! A növények világából merítő játékos- és kártyalapok egész egyszerűen gyönyörűek, és bár témát nem adnak a Második esélynek, de nem is ez a szerepük, hanem az, hogy a szemet gyönyörködtessék – ezt a feladatukat pedig kifogástalanul ellátják. A Második esély messze nem a flip-and-write műfaj csúcsa, ugyanezen játékmenettel összetettebb, tartalmasabb élményt nyújtó játékok tömkelege érhető el, de az általa nyújtott egyszerűség és a totális stresszmentesség okán nem is feltétlen érdemes társasként kezelni, sokkal inkább relaxációs gyakorlatként. Néha a kevesebb bizony több.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát