Gyerek- és családi játékokról már többször is szó esett a rovaton belül, ha másért nem, hát azért, hogy a tavaszi vírusjárvány során tippeket nyújtsunk mindazoknak, akik nem tudják megfelelő módon lekötni a gyerkőcöket. Márpedig erre mi a legjobb mód? A játék. Azon belül is a fejlesztő játék. Merthogy a kicsiknek szükségük van mindenféle ingerre, ami miatt a legjobb játékok színesek, kisebb-nagyobb figurákkal, lehetőleg olyan mechanikával, ami valamilyen formában képzi a lurkók gondolkodásmódját. Nos, a Pegasus Spiele-nél megjelent (róluk is volt már szó), itthon a Compaya által forgalmazott, ezáltal teljesen magyar nyelvű (lényegében a szabálykönyv a fontos, a játékok nyelvfüggetlenek) játéksorozatnál elmondható, hogy ilyen téren minden stimmel, sőt ezek a játékok még a felnőttek szemét és figyelmét is megragadják.

Nyúlmentő akció (Hopp hopp Häschen)

  • Hazai kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 10-15 perc
  • Korcsoport: 3+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7490 forint

A most bemutatott játékoknál egyaránt elmondható, hogy már az egyforma méretű és kialakítású dobozokkal is felkeltik az ember figyelmét. Látható, hogy a kiadónál odafigyelnek a dizájnra, a mutatós és kedves borítórajzok mellett pedig mindegyiknél más szín a domináns (ez jelöli azt is, milyen korosztálynak ajánlott az adott játék), aminek hála könnyen megkülönböztethető a sorozat minden tagja, amik emellett a polcon is jól mutatnak, szépen kiegészítik egymást. De nézzük kezdésként a Nyúlmentő akciót, ami a legkisebbeknek szánt társas, és amit úgy kell elképzelni, mint Reiner Knizia (Eldorádó legendája) könnyed kis ujjgyakorlata két komolyabb cím között. 

Maga a kipakolás majdhogynem hosszabb magánál a tényleges játéknál, merthogy igazából egy belső keret van a dobozon belül, amibe a kis fanyuszikat kell beállítani, akik a szabályfüzetben leírt mese szerint az eső elől keresik a kiutat. A szegélyen 5 eltérő színű lyuk található, ezek jelentik a kijáratot, a nagyobb méretű dobókocka pedig 5 oldalával ezekre a színekre utal, avagy dobás után, ha még nincs az adott színű lyukban nyuszi, belerakunk egyet, ha pedig már van, akkor a nyulat kivesszük és magunk elé rakjuk, mint megmentett tapsifüles. A hatodik oldal az instant mentés, ilyenkor a tömegből bármelyik nyuszit kikaphatjuk. Amennyiben a középső téren álló nyulak elfogytak, vége a játéknak, és az nyer, aki a legtöbb bábut gyűjtötte össze.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Rendkívül gyors és egyszerű élményt nyújt a Nyúlmentő akció, aminél lényegében dobunk, nyulat mozgatunk, átadjuk a kockát. Nincs taktikázás, komoly versengés, de nem véletlenül, hiszen a 3 éveseknek (5-6 felé nyugodtan elmehetünk, még akkor is élvezetes) készített játék a legalapvetőbb funkciókra épít. De teszi ezt milyen remek módon… Már maga a borítórajz kedves, ahogy a kis mese is, ráadásul a sorozat mindegyikénél még egy rövid kis élettörténetet is olvashatunk az alkotóval kapcsolatban, aki egy fényképpel mutatkozik be a nyitó oldalon. A felvezető mese is remek ötlet, a gyereknek ezzel megadjuk az alaphangulatot, és akkor még nem esett szó a remek minőségű, aranyosan rajzolt fanyulakról. A fülük puha anyagból készült, jó kézbe venni őket, a kisebbek pedig kimondottan élvezik a mozgatásukat. Javasolt szülőkkel/nagyszülőkkel nekiesni a játéknak, de ez az a fajta társas, amit bárki élvezhet, könnyed és kedves megvalósítása miatt. 

Sajtbirodalom (Viva Topo!)

  • Hazai kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 4+
  • Nehézség: 1,09/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7490 forint

Ha másért nem, hát a Tom és Jerrynek hála a macska-egér párharc örök kedvence a fiatalabbaknak, így a Sajtbirodalom kiváló alapanyagból táplálkozik, miközben mechanikája részben versenyes kiindulópontokkal rendelkezik. Manfred Ludwig egyébként több gyerekjátékot is készített, igazából saját gyermekeinek kezdett szórakoztató elfoglaltságot találni, így jött a játéktervezés is, avagy valóban szívvel és lélekkel készített termékről van szó. 

Ez pedig a Sajtbirodalmon is látszik, ami nem véletlenül van ott a gyerekjátékok kategória legjobbjai között. Itt már jóval több az összetevő, kicsit “összetettebb a játékmenet”, de pont annyira, hogy az egész család bármikor leülhessen a sajtvadászat elé. A nagyobbacska táblán egy köralakú pálya jelenti az útvonalat, ami az egérlyukból vezet el a sajtbirodalomig, a tábla négy sarkában egy-egy kisebb odúval, ahol, ahogy haladunk előre, egyre nagyobb szelet sajtok találhatók. Az elsőnél csak egy apró cikkely, míg a záró birodalomban már egy egész tömb. Minden játékos több egeret indít, akik közül mindig egy valakivel lehet lépni a kockadobásnak megfelelően, azonban érdemes minden egeret sorban mozgatni, megcélozva a pálya végét, mert a cincogókkal együtt a veszedelem is megindul automata útjára, avagy megjelenik a macska is a színen.

A macska pedig adott kockadobásnál lép, először csak egyesével, majd nagyobbakat, aminek hála a rosszul menedzselt egércsapatok könnyedén áldozatokká válhatnak. Emiatt a mechanikai elem miatt kerül be némi taktika a játékmenetbe: először is nem mindegy, hogyan mozgatjuk egereinket, másodszor pedig csak az elől lévők juthatnak el a birodalomba a nagyobb sajtokért, avagy időben észre kell venni, melyik odút melyik egerentyűvel kellene megközelíteni, mert a legfontosabb feladat az, hogy a nap végén minél több és minél nagyobb sajtszeletet birtokoljunk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Sajtbirodalom egy rendkívül szórakoztató versenyzős-gyűjtögetős társas, amit a remek grafikai megoldások, valamint a fából készült, füllel és farokkal is ellátott, cuki kis egerek és az ínycsiklandozó fasajtok tesznek igazán különlegessé. Jó ránézni az összetevőkre, kézbe venni azokat, és miközben a játékmenet is kellően kedves, nem félelmetes a macska megjelenése ellenére, egyszerűen mindenki imádja a társast, kortól függetlenül.  

Katicabál (The Ladybug's Costume Party)

  • Hazai kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-30 perc
  • Korcsoport: 4+
  • Nehézség: 1,05/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7490 forint

És akkor itt a Katicabál, ami talán a legkülönlegesebb és legkedvesebb témájú az első hármasból, méghozzá úgy, hogy Peter-Paul Joopen játéka versengést és harcot sem követel meg játékosaitól. Itt ugyanis a katicák a megszokott mulatságra készülnek, ami előtt egy kis feladat vár rájuk, ezáltal pedig a játékosokra. Mindegyik katica saját színű pöttyökkel rendelkezik, amiket a katicák hátába tűzött kis rudak képviselnek, és a terv az, hogy az összes katica pöttyöket cseréljen a társaival, míg végül mindegyikükön csak eltérő pöttyök maradnak.

A játékmenet így a következőképpen alakul: a kiteríthető játéktábla színes szirmain elhelyezett katicák közül az aktuális játékos azt a katicát mozgatja, amelyikre a szerencsekerék mutatója szegeződik, majd megpróbál egy választott katicával puszilkodni (bármelyik lehet). Ha a mágneseknek köszönhetően a két katica össze cuppan, akkor ők szeretik egymást, mehet egy-egy pötty cseréje, ha azonban a választott elfordul a taszítás miatt, akkor vele sajnos nem működik a kémia. Jó választásnál a vándorkatica mehet tovább, hogy mással is cseréljen, rossz választás esetén pedig visszatér a helyére. Ha minden katica összes pöttye különbözik, a játékosok nyertek. Problémát egyedül a tábla mellett várakozó, szemtelen hangyák jelentenek, mert ha a színes szirmok között áll meg a mutató, egy zöld kis levélkén, akkor egy hangya a farönkre, majd következő alkalommal egy levélre lép. Ha pedig a leveleken az összes hangya feljut a katicák gyülekezőjére, akkor sajnos veszítettek a játékosok.

Más kérdés, hogy erre azért kevés az esély, ezek a játékok ugyanis úgy lettek kitalálva, hogy alapvetően szórakozást nyújtsanak, sikerélményt hozzanak. Nem mondom, hogy nem lehet veszíteni, pláne, hogy szerencse határozza meg a lépéseket, de nagyon rossz helyzetbe kell ahhoz kerülni, hogy bármelyiket is elbukjuk. A Katicabál esetében ráadásul egy kis memóriajáték is képbe kerül, hiszen nem árt emlékezni arra, hogy melyik katica melyik társát taszította. Emiatt tehát picit rétegeltebb a mechanika, nagyon ötletes a megvalósítás, katicakedvelő gyerekeknél (melyikük nem az?) pedig külön telitalálat a témája miatt. Egyedüli negatívumként viszont itt fedeztünk fel némi gyártási hibát: a pöckök és a katicák hátán lévő lyukak mérete ugyanis nem mindig stimmel, valamelyik szorul, nehezen helyezhető be vagy vehető ki. Ezen túl viszont mindhárom játék remek, így a Katicabált is csak ajánlani tudom.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Gyerekpolcon a helyük

A Pegasus Spiele-től jött, Compaya által forgalmazott játékokat kifejezetten ajánlom a kisgyerekeseknek. A sorozatra jellemző dizájn, a kedves játékok kialakítása, a remek ötletek miatt egyértelmű helyük van a polcon. Nálunk a teszt több körön át, egy 5 éves kislánnyal, családtagokkal zajlott, az eredmény pedig egyértelmű siker, bármelyik címről legyen szó. Mindegyiknél őszinte öröm és mosolygás kísérte a fordulókat, nehéz volt a játékokat abbahagyni, ami azt hiszem, kiváló ajánlólevél. De vigyázat, mert a szérián belül bőven van még játék, ezek közül pedig hamarosan további hármat is bemutatunk! 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát