ISTANBUL

  • Partner: Pegasus Spiele
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-80 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2.59/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 40 euró, körülbelül 14 000 Ft

Nem minden a pénz, főleg nem Isztambul bazársorán: meglepő módon itt elsősorban nem a vagyon, hanem a rubin körül forog minden, hiszen aki elsőként szed össze 5 darabot (2 játékos esetén 6-ot), az megnyeri a játékot. Amíg idáig eljutunk, addig persze a pénznek is szerep jut, de van annál is értékesebb nyersanyag: a segédek jelenléte. Minden játékos egy kereskedővel és négy segéddel rendelkezik, melyek egy kereskedőoszlopot alkotnak, és együtt járják Isztambult. Ahhoz, hogy egy helyszín akciója aktiválódjon, kötelezően hátra kell hagyni egy segédet, aki egészen addig ott is marad, míg a kereskedő vissza nem tér ugyanezen helyszínre, vagy nem használja a Szökőkút-helyszínt, mellyel bármennyi segédet vissza lehet helyezni a kereskedőoszlopba.

A kereskedőoszlop menedzselése azért is kulcsfontosságú, mert a játékosok körük első fázisában, a mozgás során mindössze csak 1 vagy 2 helyszín távolságra mehetnek, kizárólag oldalirányban, azaz átlósan nem. Isztambul pedig hatalmas, az alapjáték során összesen 16 lapkából épül fel, moduláris megvalósítása miatt elképesztően sokféle kombinációs lehetőséggel kecsegtetve. Ráadásul a bazár színterei mind-mind egyedi akciólehetőséget biztosítanak – és ebben rejlik a játék sava-borsa. Egyrészt a megfelelő akciómező kiválasztásában (a választott stratégia függvényében), másrészt az odáig vezető optimális út kitalálásában. Nemcsak azért, hogy a korlátozott mennyiségű mozgáspont a lehető legjobban legyen elköltve, de azért is, mert az egyes helyszíneken szerzett javak egy másik lokáció használatához vagy kiaknázásához is szükségesek lehetnek.

Minden játékos rendelkezik egy talicskával. Ezen nemcsak a rubinokat kell gyűjteni, de a négy alapvető árut is. Ez a kék, a piros, a zöld és a sárga áru (szebben mondva: drágakő, szövet, fűszer és gyümölcs) beszerezhető a nekik szentelt depóban, esetleg elcserélhető valamelyik nem játékos karakternél, de nem korlátlan mennyiségben. Alapvetően a talicska mérete határozza meg, hogy egy adott típusból maximum mennyit lehet cipelni, ezért a játék első negyedének egyik legfontosabb célkitűzése ezen kapacitás megnövelése. Ez összesen négy alkalommal lehetséges, a bővítmények darabja pedig 7 pénzbe kerül.

Hogyan lehet pénzt szerezni? Elsősorban pont a megszerzett áruk értékesítésével. Összesen két piac található Isztambulban, a kicsi és a nagy – az eladás folyamata mind a kettőnél megegyezik (a rajtuk található aktuális árulapka árutípusait kell eladni, akár egyet, akár mind az ötöt), csak az értük járó pénzösszeg tér el. A pénznek később is nagy szerep jut, hiszen a drágakő-kereskedőnél közvetlenül ezt használva is lehet rubint szerezni, de fizetni kell akkor is, amikor olyan helyszínre lép valaki, ahol már tartózkodik egy másik kereskedő.

AS-SALAMU ALAYKUM

Ezek az úgynevezett találkozások: 2 fős játék esetében minden meccs során az összes kereskedőlapka játékban van, ám a nem emberek által irányított kereskedők nem akcióznak, nem vásárolnak és nem költenek, csupán a helyszínt foglalják. Ez a foglalás nem egyenlő a blokkolással, hiszen az adott mező így is használható, csak épp 2 lírát fizetni kell a banknak – vagy ha egy másik, ember által irányított félről van szó, akkor közvetlenül neki. Néha pedig pont ezen a 2 pénzen múlik egy következő akció, vagy a választott stratégia következő célkitűzésének megvalósítása.

Találkozni viszont nemcsak velük, de különleges figurákkal is lehet. Az alapjátékban ez a kormányzó (tőle bónuszkártya szerezhető) és a csempész (akivel egy specifikus árut lehet cserélni vagy vásárolni), de lehet úgynevezett családtag is. Minden játékos egy családtaggal rendelkezik, aki szabadon elküldhető egy helyszínre, hogy ott végrehajtsa annak akcióját (rá a mozgással kapcsolatos megkötés sem vonatkozik), cserébe viszont nem hajthat végre találkozást, nem mozgatható tovább, és elfogható. Azaz, ha egy másik játékos egy rivális családtagot tartalmazó mezőre lép, gyorsan visszatessékeli a rendőrőrsre, a bebörtönöző pedig pénzt vagy bónuszkártyát szerezhet.

WA ALAYKUMU S-SALAM

A bónuszkártyák kijátszására a saját körben van lehetőség, méghozzá korlátlan mennyiségben. Ezek egyszeri extrát biztosítanak: ez lehet egy szabadon választott áru, pénz, esetleg egy akciómező kétszeri használata, vagy a segédek mozgását, visszaszerzését befolyásoló ideiglenes szabálymódosítás. Sokszor ezen múlhat, hogy sikerül-e végrehajtani a következő – előre megtervezett – lépést, hiszen nem mindig megy minden a terv szerint. Bár az Istanbul alapvetően egy tervezhető játék, minimális szerencsefaktor azért több ponton is megtalálható benne. Egyrészt a riválisok mozgása költségessé teheti az akciómezők használatát (hiszen aki olyan mezőre lép, ahol már tartózkodik egy másik kereskedő, kötelezően 2 lírát kell neki fizetni), másrészt van két olyan mező, ahol kockát kell dobni. Ez minden esetben csak egy megszerezhető bónusz pénzösszeg/nyersanyag mennyiségéről dönt, semmi fontosabbról, így mindenféleképpen (valamennyire) pozitívan lehet kijönni belőle.

Főleg, mert ezen mezők használata egyáltalán nem kötelező, más módon is pénzhez lehet jutni, és ez minden másra is elmondható: az Istanbul minimum két módot hagy minden elképzelhető akcióra, legyen az pénz- vagy áruszerzés, vagy azok felhasználása. Teszi mindezt valami hihetetlen eleganciával. A szellős szabálykönyv pontokba szedve foglalja össze az alapvető tudnivalókat (bár egy-két ponton túlságosan is lenge, és fontosabb kérdések kapcsán pontosítást csak a neten találni), részletesebb magyarázatot csak a helyszíneknek áldozva, így rendkívül gyorsan bele lehet tanulni, és teljesen játszatja magát. Ezen könnyedség kicsit viszont csalóka, mert bár egy egyszerű játékról van szó, annak stratégiai mélysége meglepően mély: nagyon sokféleképpen lehet nyerni, nagyon sok stratégia bizonyulhat működőképesnek, még ha ezek között menet közben nem is feltétlenül lehet olyan gördülékenyen váltani. Aki ugyanis nagyon nyerésre áll, azt nem annyira könnyű megfogni, hiszen mindenki a maga gesztenyéjét kaparja, és ha a riválisok nem figyelnek egymásra, könnyedén előfordulhat, hogy valaki pár körön belül masszív előnyre tesz szert – vagy szépen, csendben, a háttérből megnyeri az egészet.

Ezen felül igazából csak két dolog masszív még: egyrészt az Istanbul Big Box Edition doboza, másrészt az általa nyújtott játékélmény, melynek kulcsszava a letisztultság. A logikusan, egyszerűen felépített szabályrendszer, az önmagát hajtó játékmenet, a pazarul kinéző helyszínek összessége (amik mellett túlságosan is gyérek és spártaiak a szimpla fából készült, egyszínű és díszítetlen jelölők), a moduláris felépítésből eredő brutális újrajátszhatósági faktor mind-mind remek indok arra, hogy miért az Istanbul zsebelte be 2014-ben a Kennerspiel des Jahres díjat, és hogy 6 évvel a megjelenése után hogyan lehet az, hogy még mindig ez az egyik legjobb családi társas, amit valaha készítettek. És a Big Box révén az élmény csak jobb...

ISTANBUL: KÁVÉ ÉS BAKSIS

...a dobozban ugyanis nem csupán az alapjáték, de annak két kiegészítője is megtalálható, ami valamelyest megindokolja a doboz monolitszerű méreteit. A magyarul Kávé és Baksis néven futó bővítmény története szerint Isztambulban feltűnik egy teljesen új csemege, a kávé, a dörzsölt kereskedők pedig rögtön tudják, hogy sokkal több rejlik a kávébabszemekben, mint az elsőre látszik.

És igazuk is van: a Kávé és Baksis ezáltal nem csupán egy új nyersanyagot kap (ezt nem a talicskán kell vezetni, csak a saját készletben), de 4 további helyszínt is, ezekhez új bónuszkártyákat, egy teljesen új kártyatípust, egy új kereskedőt, és az alapszabály egyik fő elemének módosítását, használatával ugyanis játékosszámtól függetlenül 6 rubin szükséges a győzelemhez.

Az előkészületek alapvetően megegyeznek az alapjátékéval, azonban a kör során 1+1 új akciólehetőség érhető el. Egyrészt lehet találkozni a kávékereskedővel, akinél kávét lehet vásárolni/cserélni, másrészt a mozgás és az akció végrehajtása helyett lehet úgynevezett céhkártyát használni. Ezek a céhházban szerezhetők (ráadásul ingyen), és mivel kompletten kiváltják a kört, ehhez mérten nyújtanak extrát – pénz és nyersanyagot, bónuszkártyát, a talicska feltöltését, vagy akár egy komplett helyszín akciójának végrehajtását.

A kávénak ugyanakkor aktív szerep is jut: egyrészt a kávéházban közvetlenül is vásárolható vele rubin, másrészt a tavernában három dologra is használható. Vehető vele egy akadály, amivel el lehet zárni egy helyszín egyik oldalát, megtiltva az azon való áthaladást; meghatározott áruk befizetésével három helyszínről is rubint lehet vele csenni; de vásárolható vele két új lapka is. A mozgáslapka megkaparintásával 1-2 helyszín helyett egyenes vonalban bármennyit el lehet lépni, a találkozáslapkával pedig már úgy lehet a kormányzóval, a csempésszel vagy a kávékereskedővel csencselni, hogy semmit sem kell érte fizetni.

Utóbbi, valamint a céhkártyák alapvetően írják újra az Istanbul játékmenetét. A cél és az alapszabályok ugyan nem változnak, a dinamika viszont igen: az új győzelmi lehetőségek miatt kicsit lelassul és még inkább elmélyül a játékmenet, hiszen minden eddiginél többféleképpen lehet nyerni, és a kávéval megszerezhető passzív képességek annyira hatalmas előnyt nyújtanak, hogy eltolhatják az alapjátékban megszokott menetrend egyes elemeit. Később indulhat csak be az árukkal való csencselés, a taliga felfejlesztése. Ez valahogy mégis pozitívan csapódik le, mert az Istanbul úgy válik komplexebbé, hogy az nem megy az egyszerűség kárára, és nem bonyolítja meg annyira, hogy azon közönség ne tudja maradéktalanul élvezni, amely esetleg az alapjátékba már beleszeretett.

ISTANBUL: LETTERS AND SEALS

A második és egyben utolsó, magyar nyelven nem elérhető kiegészítő, a Letters and Seals extra nyersanyag nélkül, de a Kávé és Baksisban látott módon bővíti a játékot. Ebben öt új helyszín található, egy új pakli bónuszkártya, egy új játékos és egy nem játékos karakter, valamint ott vannak a címben is szereplő levélkártyák.

A levelek olyan tokenek, melyeket a rajtuk szereplő helyszínre lépve lehet leadni, és ezáltal pecsétekhez jutni. A pecsétek többféleképpen is felhasználhatók: 3 beváltásával egy azonnali új kört lehet aktiválni (ezzel egészen új konfrontációs lehetőségeket nyitva), míg a neki szentelt helyszíneken át lehet váltani rubinra, más nyersanyagra. És bár a címben is szerepelnek, ennél sokkal több mindenre a levelek nem alkalmasak – náluk sokkal fajsúlyosabb az a Kioszk helyszín, ahol teljesen új típusú bónuszlapkához lehet jutni, illetve az a társ, aki játékos karakterként funkcionál. Habár csupán egyetlen mező távolságra lehet vele mozogni (a saját kereskedőtorony helyett, kiváltva a kört), a helyszínek használatához nincs szüksége asszisztensre, így lényegében olyan, mintha egy extra segédhez jutnánk.

A NAGY BAZÁR

A Letters and Seals ráadásul nem csupán az alapjátékkal, de az első kiegészítővel is kombinálható, a végeredmény pedig... hatalmas és különös. A játéktér irreálisan naggyá változik, az 5x5 helyszín már-már nyomasztóan sok, ahogy a rajtuk található lehetőségek és a hozzájuk kötődő szabálymennyiség is. Ezen játékvariáns fenekestül forgatja fel az Istanbul-élményt: ami addig egy letisztult, pörgős, önmagát játszató családi társas volt, az egy folyamatos analízis-paralízist okozó, (alsó) középnehéz euróba fordul át, ahol talán túlságosan is sok a lehetőség, a potenciális stratégia és a döntéshelyzet. A pálya méretéből adódó lelassult mozgást a kiegészítőkkel érkező számos extra elem nem tudja teljesen kompenzálni, de tagadhatatlan tény, hogy az, aki már mindent kihozott az alapjátékból, ezen megoldással teljesen új színt adhat hozzá.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Van is miből: az Istanbul Big Box ár/érték aránya verhetetlen, a 40 eurós ajánlott fogyasztói árral sarokba szorítja az alapjátékot, és itt már a két kiegészítő is a csomag részét képezi. Bár doboza talán irreálisan nagy, inzertje nem teljesen funkcionális, a gyűjteményes kiadás pedig remek alkalom lett volna az alapjáték egyik nagy hibájának, a női jelenlét teljes alulreprezentáltságának orvoslására, de még ennek kihagyásával is egy olyan ajánlat, amit nem lehet visszautasítani – pont, mint egy bazári ajánlatot vagy a kötelező alkudozást. Főleg, ha állszakállról van szó!

A játékot köszönjük a Pegasus Spiele-nek: az Istanbul Big Box beszerezhető a kiadó webshopján.