A Társalgó alapvető célja az, hogy ne egy-két helyről, hanem a lehető legszínesebb palettáról mutathassunk meg klasszikus és új darabokat, amikkel mind a műfajjal csak ismerkedőknek, mind pedig a már határozottabban keresgélőknek támpontot nyújthatunk. Nem kizárólag a legjobbakkal foglalkozunk, de próbálunk úgy bekérni és bemutatni társasjátékokat, hogy vagy a szerintünk izgalmasabb, valamiért érdekesebb produkciók kerüljenek terítékre, vagy azok, amik minket valamivel mindenképpen megfogtak. Ha pedig egy partnerrel elindul a folyamat, akkor általában több játékot is lebeszélünk, hogy a szállítás is egyszerűbb legyen (egyben azért más, mind darabonként), plusz még jobban színesítsük a felhozatalt. Így került képbe az immáron több mint 20 éves múltra visszatekintő Pegasus Spiele katalógusa, aminél a Talisman: Legendary Tales és (spoiler!) az Istanbul egyaránt kihagyhatatlannak tűnt. De ha azokra lecsaptunk, akkor már úgy gondoltuk, jöjjön néhány egyszerűbb filler is a móka kedvéért.

Treelings

  • Kiadó: Pegasus Spiele
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,67/5
  • Ára: 3490 forint

A hazánkban is kapható, egyébként teljesen nyelvfüggetlen kártyajáték azzal a felütéssel indít, hogy jön a szentjánosbogarak fesztiválja, amikor az éjszakai sötétben gyönyörű fények festik meg a fákat, melyeknek legmagasabb pontjáról indulnak útnak a csodás teremtmények. A játékosok pedig pontosan ebben lesznek a segítségükre, elvégre feladatuk nem más, mint megépíteni a legmagasabb faegyütteseket a 108 kártyalap és a 6 szövetség felhasználásával. A kizárólag egyetlen színnel jelölt (ez mutatja, melyik szövetség képviseletéről van szó) álló emelvényeket azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan helyezzük le, elvégre a játék végét jelentő elszámolásnál (mikor a szentjánosbogarak rajzását jelölő lap előkerül a húzópakli alsó részéből) csak akkor kapunk pontot, ha a faegyüttes közvetlen közelében nincs másik, aminek a csúcsa magasabbra tör.

Emiatt már a kezdetektől szükség van minimális taktikázásra. Merthogy a játéktér közepén mindig 5 darab lap áll, mint piactér, a játékosok pedig ebből választanak a saját körükben. De nem akárhogy, elvégre két lehetőségünk van: vagy olyan szövetség összes lapját vesszük magunkhoz, ami éppen több kártyával is rendelkezik a piactéren, vagy pedig minden olyan szövetség lapját, amely csak egyetlen kártyával rendelkezik. Itt már ugye dönteni kell, hogy mire van éppen szükségünk, amit azonban soha nem tudhatunk biztosra. Mert ugyan a saját sorainkat láthatjuk, illetve igyekezhetünk arra koncentrálni, hogy csak minden második tornyunkat építsük magasra, de mivel minden szomszédunk szélső tornya is beleszámít a sormintába, így a többieket is figyelni kell, hogy határaink mentén milyen magasba jutnak, mennyire mennek rá az ezekre a pontokra helyezett fák bővítésére.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Piszkosul egyszerű mechanika, ami ragyogóan működik már páros játéknál is, de minél többen vagyunk, annál izgalmasabbá válik. Komplexitást és mélységet itt nem szabad elvárni, elvégre annyi a lényeg, hogy egy-két, a lehetőségekhez mérten tényleg magas toronnyal rendelkezzünk, ehhez pedig megfelelő számban gyűjtsük be az adott színű kártyákat, viszont a minimális taktikázással ez nagyon hangulatos “küzdelmeket” eredményez, miközben a játék minimalista, de színes stílusa is magával ragadó. A festményes lapokon lényegében egyazon faemelvények, kis viskók állnak, sokat így nem lehet nézelődni, de az összhatás mégis kellemes a szemnek, a minőség rendben van, mindez pedig egyetlen kis dobozba került, kifejezetten baráti áron. Amennyiben nincsenek hatalmas elvárásaink egy filler jellegű, nagyon egyszerű kártyajátéknál, akkor a koncepció és a külcsín miatt érdemes lecsapni a Treelingsre.

Memorinth

  • Kiadó: Pegasus Spiele
  • Hazai forgalmazó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-30 perc
  • Korcsoport: 6+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott ára: 5490 forint

Memóriajáték az erdei labirintusban… akár ez is lehetne a magyar cím (ha már van forgalmazó, elvégre a szintén nyelvfüggetlennek mondható játékot hála az égnek a Compaya itthon magyar nyelvű szabállyal árusítja) ennél a szintén egyszerű családi játéknál. A lényeg ugyanis nem más, mint az, hogy a kis társaság tagjai, kik az erdő közepén rekedtek, minél előbb kijussanak a fák közül. Ehhez a játéktér egy 5x5 lapkára bontott, véletlenszerűen felépült erdő, melynek csak a középső, kiindulási pontja biztos. A játékosok innen indulnak el a saját fabábuikkal, miközben az erdő szélére véletlenszerűen elhelyezett speciális karakterlapok jelentik az irányzékot.

Hogy ez milyen formában valósul meg játék közben? Minden egyes erdőlapka kétoldalas, avagy egy nappali és egy éjszakai oldallal rendelkezik. Az aktuális játékos pedig a saját körében átfordíthatja bármelyik lapkát (egy körben egyet), amelyik szimpatikus, hogy a megfordított oldalon lévő karakternek megfelelő irányba lépjen egyet, avagy, amerre a karakter speciális irányjelzője van. A nehezítés ebben az, hogy a körülöttünk lévő lapokon látható ösvények nem biztos, hogy alkalmasak a továbbhaladásra, avagy nem árt megjegyezni, hogy a számunkra fontos és ideális irányokat mely erdőlapok átfordításával szerezhetjük meg. Ez az összetevő teszi izgalmassá a játékot, elvégre nem lehet csak úgy fordítgatni a lapokat, mert akkor könnyen körbe-körbe járhatunk, esetleg elakadhatunk. Nem beszélve a haladó módról, aminél sikerül megkutyulni a dolgokat, sőt még egy párosítási funkciót is kapunk, amivel tokenekhez lehet jutni, így abszolút tovább bővítve a játékmenetben rejlő lehetőségeket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Memorinth külsőre kellemes, színes, aranyos a kis karakterekkel, de lényegében, pont úgy, ahogy anyagminőségét nézve, semmi extra nincs benne. Egy ötletes labirintus+memóriajáték keverék, aminél működik a koncepció, emiatt pedig ajánlható is, elvégre a gyerekek szeretni fogják. És ugye elsőrorban nekik is szól, avagy a kisebbeket simán meg lehet lepni vele, élvezik majd az erdei túrát, köszönhetően az illusztrációknak és az alap mechanika egyszerűségének. Felnőttként azonban nem ez lesz az a filler, amit bármikor is elővennénk, szóval tényleg leginkább 6-12 éves gyerekekkel rendelkező családoknak javasolt a beszerzése. 

Talisman: Legendary Tales

  • Kiadó: Pegasus Spiele
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-40 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,18/5
  • Ára: 14 490 forint

Az eredetileg 1983-as, majd 2007-ben a negyedik verziót is megélt Talisman akár tetszik valakinek, akár nem, jelentősége elvitathatatlan, elvégre sokakra volt komoly hatással, azonban egy ilyen régi, emiatt némileg avíttas koncepciónál előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor érdemes komolyabban is hozzányúlni az alapokhoz. A Pegasusnál készült, 2018-as Legendary Tales pedig pontosan ezt tette meg, elvégre a Michael Palm és Lukas Zach páros (a Bang! és a The Dwarves alkotói) nemcsak modernizálta a témát, de azt átültette egy abszolút családi társas képébe. Ez mind az összetevőkön, mind a mechanikán meglátszik, így aki egy komplexebb fantasyt várna, az csalódni fog, aki viszont egy nagyon szórakoztató, lootoló, már-már partijátékot szeretne, az könnyedén megtalálhatja a számításait.  

Hogy mennyi komolyságra számíthatunk, azt már a kicsomagolásnál is látni. A karakterek kartonpaljai szépen rajzoltak, ahogy úgy minden illusztráció mutatós, ellenben még a szörnyetegek is inkább jól néznek ki, nem pedig félelmetesek. A feladat egyébként az, hogy az adott forgatókönyvnek megfelelően, modulárisan összeállított terepen teljesítsük a feladatokat, avagy teljes kooperáció mellett járjuk be a környéket, küzdjünk meg a szörnyekkel, hogy utána a missziót tartalmazó lap hátoldalán lévő objektívákat is teljesítsük. Általában gyűjtögetünk, harcolunk, majd a speciális kitételeket is teljesítjük, miközben fenevadakkal harcolunk. A küzdelem pedig kimondottan izgalmas, bár leginkább a szerencsére szorítkozik, amit mi magunk befolyásolhatunk. Merthogy minden hős rendelkezik képességekkel, amik tokenek formájában a saját zsákjába kerülnek, majd az opponensekkel összeakadva látjuk, mi szükséges a legyőzésükhoz, a zsákból pedig három képességet húzva igyekszünk ezt teljesíteni. A karakterek extra skillekkel is rendelkeznek, ezekkel befolyásolhatjuk a fejleményeket, plusz kalandozásaink során, a győztes harcokat követő lootolásnak hála extra felszereléssel bővíthetjük a zsák tartalmát, ami ugye esélyeinket növeli.

A különböző forgatókönyveknek és azok játékidejének hála a Legendary Tales, bár könnyed, mégis izgalmas kalandnak bizonyul, melynek során az öt legendás ereklyét, a címben szereplő talizmánokat kell begyűjteni, hogy megakadályozzuk a gonosz térnyerését, ellenfelünk pedig leginkább a folyamatosan múló idő. Ez a történet általános mesei alapokból táplálkozik, így a fiatalokhoz is szól, miközben a megvalósítás is korfüggetlen, amivel a család minden tagjának örömet okozhat, legyen szó a fantasy-rajongó szülőkről vagy nagyszülőkről, valamint a témára leginkább fogékony gyerekekről. Szabályai könnyen megérthetők, ezért semmi akadályt nem görget a játékosok elé, látványra mutatós, összetevői pedig nem kiemelkedő, de teljesen átlagos minőségűek. Egy picit talán drága, viszont az élmény, amit kapunk az összegért, az kimondottan pozitív, így nyugodt szívvel ajánlható, de akár a könnyedebb fantasy kalandokra vágyó baráti társaságok is beruházhatnak rá. A Pegasus nem titkoltan az új “a családi játékot” látja a Talisman: Legendary Tales-ben, amiben van potenciál, de mivel pont a családoknak van szánva, érzéseim szerint az áron egy kicsit finomítani kéne, hogy valóban minél több családhoz eljuthasson az egyébként számomra kellemes meglepetéseket okozó társas. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez volt tehát a Pegasus Spiele felhozatalából egy némileg egyszerűbb darabokat bemutató kínálat, ami leginkább a gyerekeket és családokat célozza meg. Bár egyik játék sem volt rossz, azért leginkább a Talisman: Legendary Tales az, amit magam is szívesen ajánlok, míg a másik két kiadvány ízlés és igények szerint javasolható. Könnyed kikapcsolódásként mindkettő működik, sőt a dizájnvilág és téma miatt a Treelings abszolút működőképes, ahogy gyerekeknél a Memorinth is jó választás, viszont ezeknél a címeknél a kínálat annyira bő, hogy ha választásra kerül a sor, már sokkal nehezebb a döntés, mi kerüljön a kosárba. Ahogyan pedig már említettem, hamarosan (egészen pontosan szerdán reggel) egy komolyabb társasjátékot is bemutatunk a kiadótól, méghozzá egy igazán “nagy” csomag képében. A játékokat pedig természetesen köszönjük a Pegasus Spiele-nek.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát