Hetek óta fut a Piatnik családi és gyerekjátékait bemutató sorozatunk, és eddig kifejezetten a kicsik kerültek a célkeresztbe, amin a Tubyrinth azért némileg változtat. Elvégre felnőttként sem kell nélkülözni a jó kis agytornát, márpedig a 2016-os társas erre hegyezi ki a mechanikát, ráadásul teszi ezt úgy, hogy nem is muszáj osztozni az élményen, avagy szóló móddal is rendelkezik. Persze úgy az igazi, ha mással mérjük össze a tudásunk, de na, a mai időkben már annak is örül az ember, ha egyedül belevághat egy kalandba, a különleges társasjátékos akciókba, ebben pedig ezúttal semmi sem gátolja a vásárlót.

Tubyrinth

  • Hazai kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 20 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 5590 forint

A közepes méretű dobozt felnyitva a színes látványvilágon túl az egyszerűség a jellemző. Túl sok tartozékkal nem rendelkezik a játék, lényegében a legfontosabb elem a 41 darab kétoldalas tubirintus tábla, a 6 szett csőlapka és pontjelölő, valamint a pontozótábla és a homokóra. Ez egyébként bizonyítja, hogy sok minden nem is kell az önfeledt versengéshez és feladatmegoldáshoz. 

Merthogy csak erről szól a játék: minden egyes tubirintus tábla két oldallal rendelkezik, azokon van egy bemenet és egy kimenet, a játékosonként rendelkezésre álló, 7 féle csőlapkát pedig úgy kell lehelyezni, hogy a két pontot összekössük az összeérő csövekkel. A nehézséget variálva figyelembe vehetjük vagy abszolút figyelmen kívül hagyhatjuk a tereptárgyakat, további nehezítéseket hozhatunk, azonban a fő feladat egyértelmű, a legtöbb pontot pedig az nyeri, aki először végez. Aki még az ekkor üzembe lépő homokóra jelezte időintervallumba belefér, az arányosan kevesebb pontban részesül, de a győztes mellé jut, ennek hála egyértelműen alakul ki a mezőny, ami a pontozótáblán is megmutatkozik.

Elmesélve és leírva egyszerű, illetve a könnyített verzióban tényleg az, avagy ilyen módban a kisebbek is érvényesülhetnek, elvégre egy csomó tényezővel nem kell törődni. Ilyenkor mehet a családi rivalizálás, aminek során a gyerekek felkiáltva jelzik, hogy sikerült a feladat. Ha viszont komolyabban vesszük a feladványokat, akkor előfordulhat, hogy gyöngyözni kezd a homlokunk, mert azok a fránya csövek mindig-úgy-állnak-hogy-valami-nem-passzol… aztán persze rájövünk, hogy mi csúszott félre. Hogy időben vagy nem, az már megint más kérdés. Mindenesetre a játékmenet nagyon jól el van találva, a kirakós és passzolós módszer okosan fel van építve, így még a legjobbakat is érhetik kisebb-nagyobb meglepetések. A 2x41 tábla pedig hosszú ideig kitart, ha nem maratoni futamokat rendezünk.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Csövesek a csúcson

Mindig azt mondom, hogy a kevesebb néha több, ezt pedig a Piatnik gondozásában megjelent játék is bizonyítja. A táblák semmi extrával nem rendelkeznek, de mutatósak, a minimális díszítés pedig pont annyira kellemes a szemnek, hogy valami pluszt is nyújtson, de ne terelje el a figyelmet a lényegről. Mert a lényeg ugye a csőrendszer elhelyezése, amihez ráadásul különböző szettek állnak rendelkezésre. Nem nagy az eltérés, az egyik fagyos, a másik steampunkos jelleggel bír, egyébként pedig a lényeg ugyanaz. És ez a lényeg az, ami miatt a Tubyrinth kimondottan ajánlható (pláne akciós áron, hiszen a cikk írásának pillanatában a kiadó oldalán mindössze 3990 forintba kerül), még úgy is, hogy a BGG-n nem áll olyan előkelő helyen. Mert ugye nem minden a helyezés, a játékélmény számít. 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát