Előző heti sünis kalandunkat követően maradunk továbbra is a Piatnik gyerek- és családi játékainál, méghozzá elég neves címeknél, elvégre a 2008-as Stone Age elég stabilan beágyazta magát a száz legjobb társas közé, miközben ez Bernd Brunnhofer legismertebb címe, ami a családi kategóriában jelenleg a 11. helyet tudhatja magáénak. Azonban a “gyerekjátékosítás” divathulláma az egyébként sem kimondottan bonyolult, az őskori témában mozgó munkáslehelyezős társast is elérte, így 8 esztendővel az eredeti után a Stone Age Junior, avagy a My First Stone Age is megjelenhetett a gyermekeknek szóló társasjátékokról ismert Marco Teubner munkájaként. A dizájner a régi, a téma adott, a mechanika pedig, bár megőrizte az alapokat és a taktikus hozzáállást, olyan irányba ment el, ami képes megfogni már a legkisebbeket is. De ez valóban így van, vagy csak reklámszöveg? Merthogy azért a kicsik még nem a taktikus gondolkodásról ismertek. Azonban a Stone Age Junior valóban a gyermekekhez szól, és ez már a kibontás után kiderül.

Stone Age Junior (My First Stone Age) 

  • Hazai kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 5+
  • Nehézség: 1,14/5
  • Ár: 6990 forint

Merthogy a közepes méretű, kellemesen dizájnolt dobozból viszonylag nagy és látványos, elsőre is egyértelmű komponensek kerülnek elő. A nem túl nagy tábla kellemesen színes, mutatós darab, még a hátoldala is illusztrált, az őskori téma pedig kedves rajzokkal elevenedik meg rajta. Vannak még a játékosokat jelző fafigurák és korongok, erdőkorongok, kunyhó- és kutyalapkák, valamint mindenféle össztevők, mint a korsó vagy a bogyó, hal, nyílhegy és agyar. Érdekes módszer, hogy nem kockadobással zajlik a haladás, hanem a tábla mellé sorban elhelyezett korongok felfordításával (mint pl. a szintén 2016-os Varázslótanoncok esetében), így akár kockadobást ábrázoló illusztráció segítségével, netán egy direkt helyszín mutatásával.

Amennyiben pedig valaki megfelelő számú lépést tesz, esetleg egyből oda kerül egy területre, begyűjti az adott nyersanyagot, amit a saját területére helyez, illyetve a piactéren akár csereberélhet is. A kutya is befogható, egyben pedig jokernek számít, hiszen segítségével egy alapvető összetevő kiváltható a kunyhóépítés folyamatában. Elvégre a feladat nem más, mint az, hogy a játékosok felépítsék a saját falujukat, ami három kunyhó megépítését jelenti. Utóbbiakat pedig a játékterületen találjuk, három halomban, és mindig a legfelsőt vehetjük el és rakhatjuk a saját faluba, amennyiben a teljesítéshez szükséges alapanyagokkal rendelkezünk. Amennyiben kész az épület, a nyersanyagokat visszarakjuk a helyükre, és máris rárepülhetünk a következő építményre.

Egyszerű, mint a fene, már elmesélve is, de a nagyok ismérve az, hogy nem a túlbonyolítások miatt olyan jók és élvezetesek, így a Stone Age Junior esetében is fennáll ez a megállapítás. Az őskori téma nagyon szépen átjön, miközben az eredeti verzió alapjait is felismerni a receptben, de mégis, gyermekeknek szóló formában. A leírás egyértelmű, közben még jópofa információkat is megoszthatunk a kicsikkel, amik közelebb hozzák hozzájuk az őskori tényeket és információkat. Elvégre már a legelején becsatlakozik Martin, a mammut, aki aztán számos ponton oszt meg velünk érdekes vagy éppen fontos gondolatokat. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kőkorszaki szakik

De ami a legfontosabb: a tálalás és a mechanika tökéletes összhangban van, utóbbi pedig úgy lett megalkotva, hogy egy 5 éves valóban megértse és jól érezze magát játék közben. A színes és méretes összetevők önmagukért beszélnek, és bár emiatt az árazás is picit magasabb a normál gyerekjátékokhoz képest (egyébként egyáltalán nem vészes), abszolút megéri beruházni a Piatnik termékére, hiszen a Stone Age Junior számos alkalommal okozhat önfeledt és vidám perceket, nemcsak a kicsiknek, de akár a teljes családnak is. Ráadásul a gyerkőcöknek ez konkrét beugró lehet a picit már bonyolultabb, taktikai játékok világába, ami nem kell mondani, hogy mekkora jelentőséget biztosít a játék számára.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát