A Skylands világa megsemmisült, és már csak repülő szigetdarabokból áll: a te feladatod, hogy ezeket összerakva építsd újra a civilizációt, benépesítve Skylands egét városokkal, lakókkal, lebegő szigetekkel, és az sem árt, ha közben győzelmi pontokkal is degeszre keresed magad!

  • Gyártó: Queen Games
  • Partner: Piatnik
  • Típus: Kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: 30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Ár: 9 990 Ft

A családi társasjátékok terén változatos felhozatallal rendelkező Queen Gamesnek szinte minden játékmechanikára és műfajra van egy címe, melyek sok esetben a komplexebb játékok világába nyújtanak egy előzetes, lecsupaszított betekintést. Pár hónappal ezelőtt a Bastille a francia forradalom témájába bújtatva ismertetett meg a munkáslehelyezős játékok egyik válfajával, a kultikus, többszörös díjnyertes Alhambra a draftolást és a lapkalehelyezést egyesítette a spanyol történelem egy ikonikus korszakával, a magyarul eredetileg 2019 tavaszán kiadott Skylands pedig lapkalehelyezős élményt kínál. Némi csavarral...

FELHŐVÁROS

A relatíve vegytiszta lapkalehelyezésbe ugyanis sikerült egy kis munkáslehelyezést is csempészni, de meglepően nagy visszafogottsággal, a hangsúly ugyanis alapvetően nem ezen, hanem a játékosok előtt található, vagy teljesen, vagy csak részben csupasz játéktábla feltöltésén van, amely egy olyan vászon, ahová mi magunk álmodhatjuk meg a lebegő szigetekből álló világunkat. Ehhez pedig olyan kocka alakú szigetlapkákat használhatunk, melyekből négy fajta van: erdő, hegység, kristály és város. Ezeket kell úgy összeillesztenünk, hogy abból egy kész sziget jöjjön létre, azaz egy olyan összefüggő terület, ahol már nincs egy nyitott oldal sem. Ehhez használható potenciális lapkából 100-nál is több akad: van, amin csak egy kis csücsök található, máshol egy fél sziget, de a nagy, az egész lapkát betöltő szigetdarab is előkerülhet.

És fog-e? Ez már igazából csak a szerencsén múlik, az új lapkák véletlenszerűen kerülnek elő a játék során. A 2-4 főt támogató Skylandsben a résztvevő felek egymás után választják ki a lehetséges akciójukat a négy választási lehetőség közül, ügyelve arra, hogy ugyanazon akciót a következő körben már nem választhatják, csak a játék folyamán egyszer. A lehetséges műveletek eléggé kézenfekvők, a sziget felfedezése során kerülnek elő új lapkák (elsősorban így lehet beépíthető, új szigetterületekhez jutni), a lakosok betelepítése során töltjük fel a befejezett szigeteket a hozzájuk tartozó munkásokkal, a szigetek megszerzése akcióval szerezhetünk különleges szigetlapkákat, míg az energiaellátással a városokat népesíthetjük be.

OSZTOTT HATALOM

Csakhogy az akció használata nem csupán annak a privilégiuma, aki azt választotta a saját figurája lehelyezésével, hanem a többi résztvevőé is. Azaz, ha valaki lapkát szeretne húzni, mindenki más is fog, de igaz ez mondjuk a lakosok megkaparintása esetében is. Az akciót kiválasztó aktív játékos azonban mindig előnyben részesül, például eggyel több lapkát vihet fel, olcsóbban vásárolhatja meg a speciális darabokat, vagy egynél több befejezett városát is feltöltheti civilekkel. Emiatt nem árt előre gondolkodni és figyelni az opponenseket, hiszen az, ami épp előnyös választásnak tűnik, lehet, hogy egy riválisnak még ennél is jobban jöhet, megspórolva neki egy extra kört.

A játéknak akkor van vége, ha egy vagy több játékos játéktábláján már csak egy, vagy semennyi üres hely sem maradt, ha elfogytak a győzelmi pontlapkák a bankból, vagy ha a szigetek felfedezése akcióhoz már nincs elegendő szigetlapka a pakliban. Ekkor azonnal a kiértékelés következik, melynek során pontot lehet szerezni a játékostáblán maradt lakosokkal, a kész sziget lakhelyekkel, a speciális szigetekkel, és az összegyűjtött pontlapkákkal.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Skylandset legegyszerűbben úgy lehetne leírni, mint a fellegek közé helyezett Carcassonne, egy-két kisebb csavarral. A játékosok közti konfrontáció teljes hiánya, a rendkívül színes és rajzfilmszerű ábrázolás, a nagyon könnyen megtanulható mechanika miatt kiválóan meg tudja tanítani, hogy működnek a lapkalehelyezős játékok, a bonyolultabb speciális lapkák pedig arról is gondoskodnak, hogy kombinációs lehetőségek és komoly pontszerzési alkalmak is akadjanak. Ez nagyban hozzájárul az újrajátszhatósághoz és ahhoz, hogy az érettebb korosztálynak is legyen némi kihívása, de aki bonyolultságot, vagy igazán mély stratégiát vár, máshol kell keresgélnie - a felhők között a békésebb, nyugodtabb élmények várnak!