A társasjátékozás egyik legnagyobb vonzereje az, hogy egy adott ideig kiszakít a képernyők köré épített modern világból, azonban vannak helyzetek, amikor a modern eszközök a társasjátékozás aktív résztvevőjeként is működhetnek. Összeszedtük a legfontosabb társasjáték-applikációkat!

Napjainkban már nemcsak a legnagyobb, de esetenként a kisebb kiadók istállóiból érkező társasjátékok is hajlamosak digitális változatot kapni, elsősorban mobil, másodsorban otthoni platformon. A direkt átiratokban utazó Asmodee Digital olyan sikercímeket digitalizált, mint a Scythe, a Gloomhaven, A Mars terraformálása, vagy épp a Small World, és természetesen az olyan ősi klasszikusok, mint a Monopoly, a Carcassonne vagy a Cluedo is sok feldolgozást kaptak már az évek során, így aki hely-, távolság-, idő- vagy pénzhiányban szenved, többféleképpen is kipróbálhat egy kiszemelt játékot. Ezen feldolgozásokat összeszedni és összeírni egyáltalán nem nehéz, más, társasjátékhoz kötődő, digitális segédeszközöket viszont már igen: azaz olyan applikációkat, melyek ilyen-olyan módon nemcsak, hogy kötődnek a társasjátékok világához, de alapvető feladatuk az, hogy segítsék a velük való játékot. Megtalálni a legmegfelelőbb és a leghasznosabb darabokat a Google Play Store és az iOS App Store gyakorlatilag végtelen tengerében elég nagy kihívást jelent, de semmi baj – segítünk!

Scorepal

  • Platform: Android
  • Ár: ingyenes (2 upgrade elérhető, darabja 890 Ft)

A kompetitív játékok esetében értelemszerűen a legnagyobb attrakciót nem mindig maga a játék, hanem annak végső pontozása jelenti. Nemcsak azért, mert ekkor derül ki, hogy a menet közben alkalmazott stratégia mennyire bizonyult hatékonynak a riválisokkal szemben, és hogy ki is kaphatja meg a képzeletbeli trófeát, de azért is, mert nem egy olyan játék akad, ahol jóval komplexebb a nyertes kihirdetésének folyamata annál, minthogy szimplán csak összeadunk pár számot. Főleg úgy, hogy egyre kevesebb és kevesebb társas mellé kapunk pontszámláló papírtömböt, pedig az mindig nagy segítséget jelent.

2020-01-12-184249.jpg

Ezt a problémát igyekszik áthidalni az egyelőre csak Androidon elérhető (de az iOS-verzió fejlesztése már jó ideje zajlik) ScorePal, amely egy több szerepkört is betölteni képes applikáció. Elsődleges célja az, hogy megkönnyítse a pontszámlálást: az applikáció a BGG-re és a maga közösségi adatbázisára csatlakozva tartalmazza gyakorlatilag az összes elérhető társasjátékot a piacon. És bár – főleg a legújabb címek esetében – ez csupán a játék nevében és az ikonjában merül ki, idővel még a kisebb darabokhoz is elérhető egy olyan részletes ponttáblázat, ahol a szabályoknak megfelelő sorokra bontva összegezhetjük az elért pontokat, pont úgy, mintha kitöltenénk egy pontszámláló tömböt.

A letisztult kezelőfelület miatt ez nemcsak egy borzasztóan egyszerű, de kifejezetten tetszetős folyamat is, amit több különleges funkció tesz nélkülözhetetlenné. Feltölthetők játékosok, saját névvel és profilképpel, akiket könnyedén hozzárendelhetünk az egyes meccsekhez; megadható a játék helyszíne, beírható, hogy mennyire szórakoztunk jól alatta, és mindez automatikusan szinkronizálható a BGG profilunkkal, így minden befejezett játék azonnal felkerülhet a felhőbe és a BGG gigantikus statisztika-adatbázisába.

2020-01-12-184254.jpg

És ha már statisztika: a ScorePal nemcsak pontszámlálásra, de a játékeredmények tárolására is használható, mert minden rögzített eredményről grafikonokat és egyéb kimutatásokat tud készíteni. Megmutatja a legaktívabb napokat, a játékidők hosszát, a játékosok számát, a résztvevő felek aktivitását és akár még ennél is többet.

A ScorePal alapvetően egy ingyenes applikáció, azonban elérhető hozzá két, egyenként 890 forintba kerülő upgrade. Az első a reklámokat írtja ki, lehetővé teszi a teljes BGG-szinkronizációt és a pontszámlálás körökre osztását, míg a második a statisztika részletességét mélyíti el, eredmény-összehasonlítással és -megosztással, valamint még az alapváltozatnál is részletesebb táblázatokkal, grafikonokkal, kimutatásokkal.

Habár a ScorePal fejlesztése sajnos rettentő lassan halad, a mindössze egyetlen ember által ápolt applikáció – számomra – a legnélkülözhetetlenebb társ a társasozás közben, de jelenleg csak az Android-készülékekkel rendelkező felhasználók számára érhető el.

Board Game Stats: Play tracking for tabletop games

  • Platform: Android, iOS
  • Ár: 899 Ft (Több fizetés upgrade is elérhető)

Szerencsére a ScorePalnak van alternatívája, bár a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Board Game Stats csak részben tudja betölteni ezt a szerepet. A pontszámlálás részletessége ugyanis (jelenleg) hiányzik belőle, azaz az elnyert pontokat sajnos csak nyersen lehet betáplálni (nincsen integrált szabályrendszer), azonban az ebből megszülető statisztika egész egyszerűen páratlan, és bizony még a ScorePalt is a sarokba tudja szorítani.

2020-01-12-190117.jpg

A Board Game Stats olyan részletességgel képes feldolgozni a társasjátékozással kapcsolatos statisztikákat, ami láttán minden, az adatok iránt csak egy kicsit is érdeklő ember azonnal elégedetten csettint. Vezeti az összjátékszámot, a legmagasabb és legalacsonyabb pontokat, az egyes játékokra vetített átlagos teljesítményt, a játéktársak és ismerősök eredményeit és kismillió egyéb dolgot, és ezt természetesen, a ScorePalhoz hasonlóan, képes automatikusan szinkronizálni a BGG-profilunkkal vagy akár a közösségi médiafelületekkel is, hiszen a Twitter- és a Facebook-integráció is a csomag részét képezi.

A felsorolt funkciók csupán ízelítők, a BGS ennél sokkal többet tud, és még annál is többre képes, azonban ehhez a pénztárcánk mélyére kell nyúlni. Az applikáció alapára 899 forint, de ezzel igazából csak a vázat kapjuk meg, gyakorlatilag minden nagyobb funkciócsomagért még külön kell fizetnünk, kezdve az olyan kényelmi modulokkal, mint a felhő-szinkronizáció (évi 299 Ft), a mély és részletes statisztikák (899 Ft) vagy a kifejezetten addiktív kihívás-rendszer, amely egy tonnányi kihívással sarkall az újabb és újabb társasozásra (299 Ft).

2020-01-12-190138.jpg

A Board Game Stats emiatt egyáltalán nem olcsó mulatság, de az egyszeri díjak kifizetését követően egy borzasztóan jól összerakott, hihetetlen mélységgel rendelkező applikáció, amely gyönyörű keretbe tudja foglalni a társasokkal eltöltött szabadidő minden egyes percét!

Chwazi Finger Chooser

Még a legkomolyabb társasjátékok is hajlamosak viccet csinálni a kezdőjátékos kiválasztásából, olyan banális ötletekkel rukkolva elő, minthogy az kezdjen, aki legutóbb evett répát, esetleg akinek a legnagyobb a haja vagy aki a legtöbb könyvvel rendelkezik az otthoni könyvespolcán. A kezdő játékos személye viszont sok esetben egyáltalán nem vicc, komoly helyzeti előnyt jelenthet az, ha valaki a többiek előtt kezdheti meg a fordulóját. De akkor hogy lehet a legtisztábban kiválasztani a startjátékost? A véletlen erejét használva, digitális formában. Az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető, teljesen ingyenes Chwazihoz nincs másra szükség, mint a játékosok ujjaira: elég csak az érintőképernyőre nyomni pár másodperc erejéig, és rövid idő leteltével egy rezgés, na meg egy színbomba mutatja meg, hogy kit jutalmazott meg a szerencse. A Chwazi – készüléktől függően – egy tucat játékost is képes megkülönböztetni, így még a nagy partijátékok esetében sem jelenthet gondot a használata, és elég gyorsan pontot tud tenni a „ki legyen az első?” vita végére!

2020-01-12-190155.jpg