Társasjátékot bővíteni mindig rendkívül hálás feladat lehet játéktervezőként, hiszen ilyenkor nem csak az alapjáték esetleg megmaradt sorjáit lehet lesimítani, de olyan elemekkel is bővíthető a játékmenet, melyek sokszor sokkal gazdagabbá teszik az élményt. A Mars Terraformálása esetében ez viszont egy szakajtónyi bővítményt jelent!

A 19/12-es számban bemutatásra kerülő A Mars Terraformálása természetesen szubjektíven nézve modern társasjátékos alapmű, de ha valaki nem is ért egyet a jelentőségével vagy a nagyságával, az is azért nehezen tudná vitatni, hogy a svéd FryxGames minimum üzletileg a fején találta a szöget. Hiszen a játék 2016-os megjelenése óta nem csak díjak tömkelegét zsebelte be, de egyértelműen kaszált is, folyamatosan ostrom alatt tartva a világ társasjáték boltjainak polcait. Ha pedig ez az ostrom nem lett volna elég, mára már szinte teljesen külön sarkot kell neki létesíteni, annyira sok kiegészítővel gazdagodott az évek során. Ezen bővítmények pedig mind elérhetők magyar nyelven is a Reflexshop jóvoltából: kipróbáltuk az összeset!

A Mars Terraformálása: Hellas & Elysium

  • Gyártó: FryxGames
  • Partner: Reflexshop
  • Ár: 3 990 Ft

Egy statikus játéktáblával rendelkező játék esetében nem annyira nehéz gyorsan megunni a folyamatosan látott és használt játékteret, azonban a társasoknak ez azon része, amely drasztikusan csak meglehetősen ritkán szokott változni. A Hellas & Elysium viszont ennél is tovább megy, hiszen az első bővítmény egy duplaoldalas táblát, azaz két teljesen új játékteret tartalmaz, a Mars két új területét keltve életre.

A két táblán viszont nem csak két, egymástól teljesen eltérő területeket tartalmazó térkép található, de egyedi mérföldkövek és díjak is. Ezek mindegyike tökéletesen belesimul az új terep által kínált lehetőségekbe, a Hellas havas déli-sarkának meghódításával kezdve a sivatagi telepeken át egészen az iparmágnás szerepkörig.

Ezen bővítmény nem tartalmaz sem cég-, sem projektkártyákat, és a szabályokat sem írja felül, viszont kellően változatossá teszi a terraformálás folyamatát, az új díjakkal és mérföldkövekkel nemcsak új motivációt adva a Mars meghódításához, de új potenciális stratégiákat is, hiszen a győzelmet minden eddiginél többféleképpen is ki lehet vívni.

a-mars-terraformalasa-hellas-elysium.jpeg

A Mars Terraformálása: Távoli gyarmatok

  • Gyártó: FryxGames
  • Partner: Reflexshop
  • Ár: 6 990 Ft

A játék saját univerzumának egyik (képzeletbeli) szószólója szerint a Mars terraformálása egy hosszas, folyamatos munkát igénylő projekt, amely minden létező erőforrást szinte fekete lyukként szív magába, így ennek hosszútávú utánpótlásáról egyáltalán nem árt gondoskodni. És hát mihez ért az emberiség a legjobban, ha nem ahhoz, hogy megszerezzen mindent, amit csak akar, még ha ehhez szó szerint a naprendszert is be kell járnia?

A Mars Terraformálásának kiegészítője, a Távoli gyarmatok nem azt a kérdést teszi fel, hogy honnan lehet nyersanyagot szerezni, hanem azt, hogy ki lesz az, aki a lehető leghatékonyabban cseni el más égitestekről az azokon található javakat. Ehhez nem kis segítséget ad a csomag, amely 49 új projektkártyát, 5 új cégbirodalmat, kereskedelmi flottalapkát, és ami a legfontosabb, 11 gyarmatlapkát is tartalmaz. Ezek tulajdonképpen olyan új területek, ahonnét gyarmat létesítésével, illetve az ezzel való kereskedéssel lehet rendkívül értékes nyersanyaghoz jutni.

A gyarmat létrehozása drága, általános megaprojekt, amely teljesítését követően kezdődhet meg az adott égitest kiaknázásának folyamata. A létrehozható gyarmatok száma laponként korlátozott, ráadásul csak a lapka első három mezején lehet bónuszt szerezni. Emiatt elég gyorsan komoly párharc indulhat az értékes gyarmatokért, mert ezek komolyan befolyásolhatják a terraformálás sikerességét és annak tempóját.

a-mars-terraformalasa-tavoli-gyarmatok.jpeg

A Mars Terraformálása – Következő állomás: Vénusz

  • Gyártó: FryxGames
  • Partner: Reflexshop
  • Ár: 5 490 Ft

Nem nagyon létezik barátságtalanabb bolygó a naprendszerünkben a Vénusznál, ám az, hogy látszólag nem lát szívesen vendégül, nem egyenlő azzal, hogy ne tudnánk meghódítani. A második kiegészítő ugyanis egyenesen a Vénuszra repít, annak is a relatíve élhetőbb részére, a felhők birodalmába, ahol megkezdődhet a Vénusz terraformálása.

Ahhoz, hogy ne vesszünk el ebben a folyamatban, a dobozban megtalálhatunk egy új, miniatűr játékostáblát, amely a Vénusz egy kis szeletét hivatott képviselni. Ide nemcsak négy új település húzható fel, de egyúttal kapunk egy negyedik globális eseményt, és új mérföldkövet és díjat is. Ezáltal pedig minden eddiginél több lehetőségünk van győzelmi pontokat szerezni, főleg, mert 49 új projektkártya és 5 cégbirodalom kártya is a kiegészítő része, így aki esetleg nem volt megelégedve a több száz alap lappal, egy nagyobb adagnyi extra tartalomhoz juthat!

a-mars-terraformalasa-a-kovetkezo-allomas-venusz.jpeg

A Mars Terraformálása: A kezdetek

  • Gyártó: FryxGames
  • Partner: Reflexshop
  • Ár: 4 990 Ft

Minden kezdet nehéz, egy egész bolygó meghódításánál nagyobb és összetettebb feladatot pedig elképzelni is lehetetlen. Na de mi van akkor, ha kapunk egy kis segítséget? Ezt a kérdést teszi fel és ülteti át a gyakorlatba A kezdetek kiegészítő, amely kizárólag kártyákat tartalmaz, abból sem keveset: 5 új cégbirodalom, 7 új projekt, valamint 35 kezdetkártya vár arra, hogy használatba vegyük.

A használattal pedig nem is kell várni, értelemszerűen a cég- és projektkártyák az eddigiek közé keverendők, míg a kezdetkártyák közül kettővel gazdagíthatjuk a saját készletünket. Ezek az induláshoz nyújtanak kifejezetten nagy segítséget: például növelik a terraformációs rátát, valamilyen nyersanyagot biztosítanak, vagy egyenesen a termelés ütemét befolyásolják – és a játék végéig aktívak maradnak, hiszen a rajtuk szereplő ikonokat pont úgy használhatjuk, mint a projektkártyák esetén.

A kezdetek fantasztikus segítséget tud adni a kezdéshez, de az igazi varázslata abban rejlik, hogy minden eddiginél változatosabbá és kiszámíthatatlanabbá teszi a kezdetet. Az alapjáték esetében valamennyire kötött, hogy a felek hogy kezdenek (még ha ezt a cégbirodalmak komolyan is befolyásolják), de ezt a kezdetkártyákkal kombinálva olyan sok potenciális indulóhelyzet lehetséges, amely garantálja, hogy minden parti teljesen egyedi élmény lesz!

a-mars-terraformalasa-a-kezdetek.jpeg

A Mars Terraformálása: Hatalmi játszma

  • Gyártó: FryxGames
  • Partner: Reflexshop
  • Ár: 7 990 Ft

A globális megjelenéssel egy időben, 2019 novemberében került a hazai boltok polcaira a legújabb kiegészítő, a Hatalmi játszma, amely túlzás nélkül az eddigi legambiciózusabb bővítmény, és a leginkább kedves legalább az én szívemnek, hiszen már a felütése is kiköpött mása minden idők egyik legjobb PC-s stratégiai játékának, az Alpha Centaurinak. Egész pontosan az abban szereplő egy résznek, amely azóta se nagyon köszönt vissza egy videojátékban sem: az űr-ENSZ, vagy ahogy itt hívják, a Terraformálási bizottság.

Ez a bürokratikus egység azon cégek delegáltjaiból áll, akik a Mars terraformálására adták a fejüket, és így az anyagi kockázatukat kompenzálandó kapnak beleszólási jogot a bolygó igazgatásának irányába. Ezt a játékosok hat különböző párt egyikét képviselve hajthatják végre, melyek mindegyike teljesen egyedi bónusszal bír – a Csak a Mars az iparosoknak felel meg, a Tudósok nem szorulnak magyarázatra, az Egység a bolygók közti kooperációt erősíti, a Kelvinisták a hőtermelésben hisznek, a Vörösök a terraformációs rátát tudják megtolni, míg a Zöldek a biológiával kapcsolatos extrákban lubickolnak.

És miért jó ez a politikai szál? Mert szó szerint a teljes bolygó életét fel tudják kavarni, a kiegészítő bevezet olyan globális eseményeket, melyek átírhatják az eddig alkalmazott stratégiát. A Napháló (a naprendszeren átívelő internethálózat) minden kijátszott eseménykártyáért és befolyásért pénzt ad, a Tudományos fejlődés minden acéltermelésért és befolyásért extra acéllal jutalmaz. Ilyen és ehhez hasonló potenciális eseményből rengeteg van, ráadásul több generációra előre lehet látni, hogy mi fog érkezni, és így fel lehet készülni a változásra.

Természetesen a csomagban temérdek új projektkártya is lapul, ezek pedig magukhoz a pártokhoz kötődnek: azok kijátszása általában csak akkor lehetséges, ha a laphoz kötődő párt van éppen hatalmon, így már csak emiatt is érdemes egy adott frakciót erősíteni, kiaknázva a politikai machinációban szereplő minden lehetőséget.

a-mars-terraformalasa-hatalmi-jatszma.jpeg

Csúszásmentes játékostáblák

  • Gyártó: FryxGames
  • Partner: Reflexshop
  • Ár: 3 990 Ft

Nem hagyományos kiegészítővel szinte minden nagyobb társasjáték rendelkezik, legyenek azok fémérmék, karakter- és figuramodellek, vagy a játékostáblát kiváltó playmat, de A Mars terraformálása dobozából két rendkívül fontos elem hiányzik a kezdetek óta: egy, a számtalan elem tárolására szolgáló inzert, és egy rendes játékostábla. Az alapkiadáshoz mellékelt lapkák ugyanis borzalmasan kényelmetlenek: mivel egy szimpla, vékony, fényes papírlapról van szó, ahol minden egyes körben nyersanyagkockák tucatjait kell mozgatni, ezért a lehető legkellemetlenebb, amikor egy óvatlan pillanatban valahogy elmozdul az egész, és az ember csak a fejét vakarja, hogy pontosan hol is állt a termelésmutatója?

A megoldás 2019 tavaszán, a legújabb kiegészítő Kickstarter-kampányával, egész pontosan annak késő őszi megjelenésével érkezett, amely varázslatos módon a nem Kickstarter-támogatóknak is elérhető, ráadásul a hazai boltokban is. A csúszásmentes játékostáblák csomagjában öt darab vastag, kétrétegű játékostábla található, amely nem csak vaskosabb, de funkcionálisabb is, hiszen rendes vájat található meg minden nyersanyagnak és termelési mutatónak, így végre nem kell 3D nyomtató vagy egyéb alternatív megoldások után kutatni. Az ára még annyira borsosnak sem nevezhető, 3 990 forintért olyan kényelem vásárolható, amely legalább annyira ütősen hozzá tud járulni a játékélményhez, mint a számtalan kiegészítő bármelyike!

a-mars-terraformalasa-csuszasmentes-jatekostabla.jpeg