Társas. Az átlagos magyar embernek erről szinte biztosan a Gazdálkodj okosan, a Monopoly, esetleg a Cluedo ugrik be, pedig ennél sokkal több van a témában, amely évek óta az aranykorát éli. Olybá tűnik, hogy ahogy egyre több helyről éri az embereket a modern korra jellemző digitális inger, annál inkább vágynak valami kézzelfogható, analóg szórakozásra. A társasjátékok ezt a szerepet pedig tökéletesen betöltik, hiszen nemcsak hogy más világokba repítenek, de több évszázados múltjuk révén nincs olyan téma, amit még ne dolgoztak volna fel. Új rovatunkban olyan játékokat igyekszünk bemutatni, melyek csak most kerültek piacra, esetleg kiváló címek a múltból, vagy akkora klasszikusok, amiket kötelező a polcon tudni, legyen az ember kezdő vagy épp veterán boardgamer!

Unstable Unicorns

  • Gyártó: TeeTurtle
  • Partner: Szellemlovas
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-8
  • Játékidő: 30-45 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Ár: 8 990 Ft

Építs unikornissereget! Áruld el a barátaid! Most már az unikornisok a barátaid! – kevés ennél viccesebb szlogent lehet elképzelni, ahogy az is vitathatatlan, hogy ennél jobb összefoglalója nincs annak az Unstable Unicornsnak, amely magyarul ugyan (még?) nem jelent meg, de a Kickstarteren indult karrierjét azért itthonról is kiválóan lehetett követni. Hiszen fantasztikusan felépített közösségi gyűjtői oldala alapján elég könnyen el lehetett dönteni, hogy pontosan miről is van szó, így aki befizetett, nem zsákbamacskát vett. És a közel 34 ezer támogató 1,8 millió dollárt feccölt abba, hogy 2017 végén egy doboznyi unikornissal építsen sereget.

A kompakt, a maga egyszerűségében gyönyörű dobozban érkező, annak mélyén 135 kártyát rejtő Unstable Unicorns egy kompetitív stratégiai társasjáték, amely mindenki két kedvenc dolgát kombinálja: a rombolást és az unikornisokat. A cél egy 7 unikornisból álló sereg felépítése. Aki elsőként összeszed ennyit a varázslatos lényekből, automatikusan nyer... de idáig eljutni a legkevésbé sem egyszerű, hiszen mindenki más is pontosan ezért teper, és ezért nemcsak hogy hajlandó kicseszni a másikkal, de ez igazából egyenesen kötelező feladat.

tarsalgo-unstable-unicorns-1.jpg

Kezdéskor mindenki egy bébi unikornist kap, ami az úgynevezett istállóban pihen. Ez az a terület, ahol az aktív lapok helyezkednek el. A bébi unikornisoknak semmiféle különleges tulajdonságuk nincs, azokkal csak a másik két típus rendelkezik. A „basic” és a „mágikus” fajták ellenben már sokkal izgalmasabbak, a basic unikornisok például olyan ismert sztereotípiákat öltenek magukra, mint a hipsterek vagy a pumpkin spice latte-rajongók, míg mágikus társaik komolyan fel tudják rúgni nem csak a békét, de az általunk ismert univerzum szabályait is. A Ginormous unikornis például olyan hatalmas, hogy rögtön kettőnek számít, cserébe viszont az azonnali hatással rendelkező kártyákat tiltja; ha a lámakornis kerül elő, minden játékos kénytelen eldobni egy lapot.

Ezen unikornisok önmagukban is erősek, de vannak úgynevezett upgrade és downgrade kártyák is, melyek még tovább változtathatják tulajdonságaikat. Az upgrade kártyák értelemszerűen a saját istállót erősítik, és nem csupán egy unikornisra, de az összesre kifejthetnek pozitív hatást. Ezzel szemben a downgrade kártyák más istállóját húzzák le, és komolyan visszavethetik az előrehaladást. Például megtilthatják bizonyos kártyák felvételét vagy használatát, vagy kötelezővé tehetik a lapok megmutatását a többieknek. Ha pedig még ezek után sem utálják meg az embert a társai, vagy a barátai, akkor ott vannak a mágikus lapok, melyek az igazi csínyeket rejtik. Segítségükkel egy kiszemelt unikornis megmérgezhető, egy másik játékos unikornisai bébi unikornisokra cserélhetők, vagy mondjuk a többiektől lopható egy-egy lény vagy valamilyen kártya.

tarsalgo-unstable-unicorns-2.jpg

A szívatások nem csak a játékmenet szerves részét képezik, de ezek adják az igazi izgalmat – vagy akár meg is vétózhatók az úgynevezett „Neigh” lappal, amely megakadályozza a kártyák kijátszását. Ez ráadásul stackelhető is, azaz más is megvétóztatja a vétót, láncba fűzve a vészféket. A kombózás és a láncreakciók kiváltása a többi típusú kártyával is lehetséges, így egy unalmas kör sincs, valaki mindig garantált, akár brutális előnyhöz jut, vagy épp az ág is húzza, így minden újrapróbálkozás egyedi élményeket tartogat.

Az Unstable Unicorns teljes élvezetéhez egy minimális nyelvtudás persze nem árt, de ez igazából csak a tálaláshoz ad hozzá, a szabályok egyszerűek és könnyen megtanulhatók, így akadályt ez semmiképp sem fog jelenteni. Ellenben az alap pakli azért elég gyorsan ki tud fulladni, a kevéske kártyatípushoz nem tartozik túlságosan sok lap, ezért sem meglepő, hogy már több mint fél tucat kiegészítő érhető el. A meglehetősen borsosan mért bővítmények egy adott téma köré lettek felépítve: az egyik a sárkányokat hozza el a világba, a másik az apokalipszis hőseit és gonoszait, az NSFW pedig a lehető legpikánsabb, a szexuális töltetet túlcsorgató mocskosság felé tereli szerencsétlen unikornisokat.

Azul: Sintra üvegcsodái

  • Gyártó: Next Move Games
  • Partner: Gémklub
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4
  • Játékidő: 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Ár: 12 990 Ft

Díjnyertes játékot folytatni nem éppen hálás feladat, és mikor az Azul megkapta a 2018-as Spiel des Jahres címet, már tudni lehetett, hogy készülőfélben van a folytatás, amely nemrég végre magyarul is megjelent. Az Azul: Sintra Üvegcsodái azonban nem a hagyományos értelemben vett ráadás, hiszen megértéséhez és élvezetéhez egyáltalán nem szükséges elődje ismerete, még ha a játékmenet alapvetően meg is egyezik. A Sintra üvegcsodái is a díszes ablakok körül forog: ezúttal üvegmívesként kell teljesíteni I. Mánuel portugál király kívánságát, aki udvarháza folyosóinak ablakait szeretné páratlan alkotásokkal kidíszíteni.

Minden játékos összesen nyolc duplaoldalas ablaktáblaelemet kap, és az ezeken található színek kitöltésével kell befejezni az egyes ablaktáblákat. Az ehhez szükséges elemek a mindenki számára elérhető üveggyárból szerezhetők be. Ezen köralakú mezőkre véletlenszerű elosztásban kerülnek rá az üvegtáblák, és begyűjtésükkel tölthetők fel az ablaktáblák. Az éppen használt táblához nem passzoló elemek a gyár közepére kerülnek, és ha a gyármezők csupaszok, akkor erről a közös területről szerezhetők be a további elemek. Csakhogy az innen elvett üvegelemeket mind fel kell használni: aki erre nem képes, az a mezőjéhez nem passzoló színű elemeket egy gyűjtőtoronyba kell, hogy dobja, és ezek töröttnek minősülnek, ami pontlevonással jár a végső kiértékelésnél. Minél több üveget törünk, annál brutálisabb a büntetés, így mindig előre kell tervezni, és közben reménykedni a szerencsében is, hiszen rendszeresen előfordul, hogy a többi játékos pont azt a színt, pont azt a mezőt szippantja fel, amit az ember előre kinézett magának.

tarsalgo-azul-sintra-uvegcsodai-1.jpg

A játék összesen hat körig tart, és fordulóiban két akció lehetséges: egy minta kitöltése, vagy az üvegmívest szimbolizáló figura balszélre való mozgatása. A felvett üvegelemek az üvegmíves alatt vagy tőle jobbra található ablaktáblákra helyezendők, és ha az adott oszlop összes eleme fel lett töltve, az ablaktábla első fele elkészül. Ennek a pontozásban akár többször is szerepe lehet, köszönhetően az ötletes pontozási rendszernek, amely kombinációs lehetőségeket is magában rejt.

Bár az alapokig lecsupaszítva a játékmenetet azt mondhatnánk, hogy a Sintra üvegcsodái mechanikája egyszerűnek hangzik, ez igazából csalóka: a játék bár extrémen pörgős, hiszen senki sem fog perceket gondolkodni a következő lépésén, mégis kifejezetten komplex, amely megköveteli az előre tervezést. Eközben pedig szemet gyönyörködtető élményben részesít, hiszen a Halls cukorkákra emlékeztető üvegtáblaelemek bámulatosan szépek és kidolgozottak, ahogy az egyszerű karton ablaktáblák is. Ezen ablakelemeket ráadásul az előző Azulból ismerős szövettáskában tárolhatjuk, a játék további elemeit pedig fakkok tömkelegével kiöntött műanyag tároló rendszerben, amely nem csak megkönnyíti a játéktér elpakolását, de felgyorsítja annak újbóli felépítését is, mivel mindennek megvan a maga logikus helye. Az Azul: Sintra Csodáinak is – méghozzá minden társasjáték-rajongó polcán!

(A fenti cikk a PC Guru 2019/05-ös számában jelent meg.)

tarsalgo-azul-sintra-uvegcsodai-2.jpg