Bastille

  • Gyártó: Queen Games
  • Partner: Piatnik
  • Típus: Kompetitív
  • Játékosok száma: 3-4
  • Játékidő: 60 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Ár: 10 990 Ft

Még pár hét, és Párizsban kitör a forradalom, de mielőtt bekövetkezne az emberiség modern történelmének egyik legjelentősebb eseménye, befolyásra kell szert tennünk, hogy elegendő emberrel és fegyverrel várjuk a közelgő eseményeket, a háttérből használva ki a forrongó nagyváros legikonikusabb helyszíneit.

Ilyen felütéssel az ember persze leginkább azt várná, hogy egy kisebb háborút kell vívnia a forradalom lázának előszelében fürdő Párizs utcáin, de a valóság ennek igazából pont az ellenkezője. A Bastille ugyanis nem sarkall erőszakra (maximum csak a játékosok esnek egymásnak egy-egy gyomor alatti ütéssel felérő machinációtól), avagy a harcot ezúttal nem a frontvonalon kell megvívni, hanem mögötte, eldöntve, hogy a forradalom kitörésekor melyik oldal indul a legnagyobb eséllyel.

bastille-1.jpg

Ennek ellenére nem nevesített karaktereket alakítunk, nem bújhatunk a forradalom legismertebb személyeinek bőrébe, névtelen és arctalan figuraként kell a lehető legtöbb győzelmi pontot megszerezni, alaposan kihasználva befolyásunkat. Szó szerint: a Bastille leegyszerűsítve egy munkáslehelyezős játék, csak épp nem munkásokkal, hanem befolyás-lapkákkal kell gazdálkodnunk, és az ezeken található befolyás-értéket, na meg a gyorsaságot kihasználva juthatunk javakhoz.

A gyorsaságot szerencsére nem időben mérik, nem pörög a háttérben egy homokóra, azonban az egyes helyszínek véges számú slottal rendelkeznek – ide kell pakolni a befolyás-lapkákat. A legtöbb részen a legnagyobb értéket lepakoló játékos zsebelheti be a legnagyobb jutalmat, de akad lokáció, ahol a sorrend számít. A nagyvonalakban kidolgozott játéktéren többek között a Notre Dame, a versailles-i kastély vagy épp a katakombák sötét hálózata is feltűnik, ahol pénz, befolyáslapka upgrade-elés vagy mondjuk küldetéskártya szerezhető.

A 8 fordulón át zajló játék során a játékosok 3 fázisból álló fordulókban vesznek részt. Ennek során először mindenki (egymás után) lerakja az összes befolyáslapkáját, majd kiértékeli a helyszíneket (azaz bezsebeli a helyszínek jutalmait), hogy aztán jöjjön a bónuszpontok kiosztása, teret adva a következő fordulónak. Utóbbi miatt így nemcsak az aktuális körre kell előretervezni, de ajánlott figyelembe venni a forduló aktuális célját is, mert ez is dönthet arról, hogy végül ki győzedelmeskedik.

bastille-2.jpg

A felek közti konfrontáció ezért nem csata formájában történik meg, hanem az egyes helyszínek elfoglalásáért vívott küzdelemben, amely leginkább a Place Louis-ban csúcsosodik ki. Ez ugyanis a játéktér azon része, ahol a befolyás és az érmék használatával lehet karakterekhez jutni. Karakterből három plusz egy fajta akad – földműves, katona, nemes, valamint szerzetes – és mindegyikük eltérő tulajdonsággal rendelkezik, beleértve az árukat vagy épp a fegyvereiket. Azon karakterek ugyanis, akik a játék végén nem rendelkeznek fegyverrel, súlyos pontlevonással hálálják meg gazdájuk figyelmetlenségét. Tehát nemcsak arra kell figyelnünk, hogy minden körben maximalizáljuk a befolyásunkat, de közben még azzal is számolni kell, hogy lehetőség szerint a forduló végi bónuszok osztásánál is jusson nekünk valami, és közben még olyan embereket is szerezzünk, akik a lehető leghatékonyabban erősítik a céljainkat.

Ennek ellenére a Bastille egy végtelenül egyszerű euro típusú játék, ahol a történelemnek igazából csak háttérszerep jut, a hangsúly inkább az egyszerű, de stratégiai lehetőségeket azért tartogató mechanikán van, amely újat ugyan nem tud mutatni, de egyszerű tanulhatóságával, hihetetlenül pörgős játékmenetével, lecsupaszított tálalásával kiváló belépő egy végtelenül mély műfajba. És itt még csak a lefejezéstől sem kell tartanunk!

Star Wars: Outer Rim

  • Gyártó: Fantasy Flight Games
  • Partner: Szellemlovas
  • Típus: Kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: 180+ perc
  • Korcsoport: 14+
  • Ár: 20 990 Ft

Válj te a galaxis leghírhedtebb gaztevőjévé: csempéssz illegális árut, csapj fel fejvadásznak, vagy épp légy rettegett űrkalóz. Ezúttal a peremvidékre kalauzol a legújabb Star Wars-társas, amely már-már páratlan szabadsággal enged szabadjára George Lucas univerzumának eddig kevésszer mutatott szegletében.

Bűnöző söpredék vagy a galaxis csibésze? Nem mondható túlságosan élesnek a határvonal a két szerepkör között, amit a Star Wars-univerzum több évtizedes története oly sokszor járt már körbe, a sármos, a szíve mélyén csupa szív Han Solóval kezdve a mindig a saját érdekeit néző, de azért szerethető Lando Calrissianon át egészen a fejvadászok királyának vélt Boba Fettig. És a Fantasy Flight idei Star Warsos játékában most szó szerint bármelyikük bőrébe belebújhatsz!

starwars-1.jpg

Az Outer Rimben ugyanis legendás karakterek egész sora közül választhatsz, hogy a magad útját járva érd el ezt a célt. Ez a fajta szabadság ezúttal nem költői túlzás: az Outer Rim egy elképesztően gazdagon kidolgozott sandbox kompetitív játék, ahol a győzelemhez vezető utat te magad alakíthatod, azt és úgy csinálva a hatalmas játéktéren, amit és ahogy csak akarsz, ezúttal nem a galaxis megmentéséért vagy az Erő nevében vívott háború egy új fejezetének megismeréséért, hanem a saját hírnevedért.

Hírnevet számtalan módon lehet szerezni, a masszív, több mint egy tucatnyi bolygót tartalmazó, az elérhető asztalfelület tetemes részét felemésztő játéktér azért is ekkora, mert az elérhető küldetések megkövetelik a folyamatos mozgást, és a „jó helyen, jó időben” szabály követését. Leszállíthatsz csempészárut, felvehetsz szimpla munkákat, besegíthetsz a négy frakció és az alájuk tartozó bűnbandák egyikének, megpróbálhatsz elkapni egy fejvadász célpontot, vagy kutathatsz híres Star Wars-karakterek után, akik akár a legénységed tagjává is válhatnak.

Ahhoz azonban, hogy sikerrel járj, folyamatosan fejlesztened kell mind a hajód, mind a saját eszköztárad: szerezhetsz extra támadó- vagy védőerőt biztosító felszerelést, a mozgásod, támadásod, védekezésed befolyásoló extra kütyüket, vagy épp olyan hozzáértő legénységet, akik ellensúlyozhatják valamely gyengeséged. Erre azért is szükség lesz, mert a konfrontációk, a munkák, a missziók zöme is javarészt a szerencse nevében zajlik: azaz mind a harc, mind a skillcheck nem áll másból, mint kockadobásból, így még a leglehetetlenebbnek tűnő helyzetekből is sikert kovácsolhatsz.

starwars-2.jpg

Az Outer Rim ugyanis dúskál a lehetőségekben, és fantasztikusan kihasználja a címadó témáját, és azt egy remek szerepjátékos rendszerbe bújtatja, amelyhez egy nemcsak igényesen kinéző, de funkcionalitását tekintve is pazar játékostáblát ad. Ezen vezetheted a hírneved és az egyes frakciókkal ápolt reputációd, ide pakolhatod a munka-, a fejvadász megbízás- és a felszereléskártyákat, az e mellé beékelődő hajótáblán pedig a hajóval kapcsolatos fejlesztéseket. Az organizáció elengedhetetlen, az Outer Rim doboza elrettentő mennyiségű kártyát és komponenst tartalmaz, és a barátságos hosszúságú szabálykönyv mellé járó kompendium rémisztővé teheti a kezdést, de az alapok megismerését, és az első játék lejátszását követően azért két dolog kiderül. Egy: az Outer Rim az egyik legjobb tematikus és az egyik legjobb Star Wars-játék, ami valaha készült. Kettő: a komplexitás mértéke teljesen egészséges, és inkább a részletekre való összpontosítás, semmint a szabályok észben tartása okozhat gondot. Na meg a hossz: a galaxis leghírhedtebb bűnözőjévé válása 3-4 órát is felölelhet, de hát egy csempész szerint a Kessel útvonal teljesítéséhez is 12 parszek kellett. És miért ne hinnénk neki? Hisz mi magunk is azok akarunk lenni: a peremvidék társadalmának megbecsült tagja, ahol a becsületet pénzben, hírnévben és hátba szúrásban mérik!

Jurassic World: A társasjáték

  • Gyártó: Just Games
  • Partner: Reflexshop
  • Típus: Kooperatív
  • Játékosok száma: 2-6
  • Játékidő: 45 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Ár: 9 990 Ft

Ha filmnézés közben mindig is azt gondoltad, hogy „ ezt én jobban csinálnám!”, most bizonyíthatsz: tiéd a Jurassic Park kulcsa a legújabb társasjáték-változatban, ahol rajtad és társaidon múlik, hogy milyen dínókkal töltitek fel a parkot és hogy elég szórakoztatóvá tudjátok-e varázsolni.

Az eredetileg a tavalyi Jurassic World-film megjelenéséhez időzített társasjáték magyar változata a Reflexshop jóvoltából az idei nyár végén került boltokba, gazdagítva a nem éppen bőkezűen mért dínós társasjáték kínálatot. Az, hogy miért is van ennyire kevés dinoszauruszokról szóló társas, már önmagában is megérne egy értekezést, ahogy az is, hogy ezen szűkös repertoárból melyik is a legjobb darab – de az egészen biztos, hogy ha kiindulópontra van szükség, akkor a Jurassic Park-sorozatnál jobbat keresve se találni!

jurassic-1.jpg

A Jurassic World ennek ellenére a nevet és a logót leszámítva semmilyen kapcsolatot nem ápol a legutóbbi vagy a korábbi filmekkel. Így nem a vászonról ismerős karakterek egyikét kell irányítanunk, hanem a park működtetéséért felelős egyik alkalmazottat, összedolgozva a többiekkel, ez ugyanis egy családi, kooperatív stratégiai játék, ahol a cél az, hogy a látogatók a lehető legjobban szórakozzanak, a park szűkös kapacitása pedig olyan dínókkal legyen feltöltve, akikért a nép örömmel nyitja ki a pénztárcáját.

Ebben a kis képzelt világban viszont nem pénzzel, hanem tudással kell gazdálkodni: minden lehetséges karakter (az igazgató, a kabalaállat, a parkőr, a tudós) öt tulajdonsággal rendelkezik, a kutatás, az építés, a szórakoztatás, a védelem, valamint a pénzügy terén rendelkezve némi jártassággal. Ezen jártasság mértéke a maximálisan használható kockákban kerül ábrázolásra: a játék során hozott akciók mindegyike esetén kockadobás dönt a sikerről vagy a bukásról, és ha mondjuk, 9-et kell dobni, az meglehetősen nehezen menne mindössze egy kocka használatával…

Ez is arra sarkall, hogy a játékosok minden körülmények között összedolgozzanak, döntve arról, hogy az adott fordulóban ki legyen a kezdőjátékos, hogy az egyes mezőkre ki lépjen, és előre kigondolva, hogy a kockadobásoknál kinek van a legnagyobb esélye a sikerre. Az egyes körökben alapvetően öt akcióra van lehetőség: fosszília szerzésére, dinókutatásra, dínó elhelyezésére, épület vagy fejlesztés megszerzésére, valamint a társak közti cserére. A park mindössze hat beépíthető területtel rendelkezik, és ide kell elhelyezni olyan bónuszokat adó komplexumokat, melyek mind a győzelem elérését segítik. Ilyen lehet például a triceratops területe, amely 3-mal növeli a park élvezeti értékét, vagy a Botanikus kert, ami egyel.

jurassic-2.jpg

A pontos végső célt a három lehetséges missziókártya határozza meg (ez három nehézségi szintet jelent), melyeken mindig látható, hogy az egyes dínótípusokból hány darabnak kell lennie a parkban, ahogy az is, hogy mi az az élvezeti szint, amit mindenképp el kell érni. A dolgot nehezíti, hogy minden forduló végén veszélybe kerül a park jövője, és kockadobás dönt arról, hogy mi történik: sikerül-e megúszni egy incidenst, vagy történik valami kellemetlen, például elszabadulnak a dínók, akiket, ha nem sikerül időben visszatoloncolni az élőhelyükre, akkor elég kemény időknek nézünk elébe.

A Jurassic World egy hangulatos, egyszerű kooperatív, minden szempontból nézve családi játék, amely elsősorban azoknak a fiatal Jurassic World-rajongóknak készült, akik valami komolyabb Jurassic-élményre vágynak, mint egy színező vagy kifestő, és azoknak, akik a dinoszauruszukkal kelnek és fekszenek. Remélhetőleg nem ugyanabban a kifutóban!

(A fenti cikk a PC Guru 2019/11-es számában jelent meg.)