Bár a karanténnak már vége, sokan még mindig otthonról dolgoznak, avagy a tavaszi játékajánlóinkban írtak most is érvényesek. Ráadásul mindez immáron azzal is kibővíthető, hogy amennyiben a família néhány hetet a nyaralóban tölt, akkor egy-egy viharosabb napon kimondottan jól jöhet néhány jól kitalált társasjáték. A gyerekeket manapság elég nehéz lekötni, de a Piatnik felhozatalában bőven találni olyan, sok esetben kifejezetten a kicsiknek, máskor pedig akár a teljes családnak szóló társasokat, amik önfeledt szórakozásra, játékos tanulásra, a képességek fejlesztésére nyújtanak lehetőséget. Mert ugye a videojátékok mellett a társasjátékok is híresek arról, hogy fejlesztőként is remekül működnek, emellett bármilyen korban jó hatással lehetnek az agyműködésre. Ebből kiindulva válogattunk össze a Piatnik felhozatalából egy kisebb rakás címet, amikből most hetente mutatunk be egyet-egyet.

speedy-roll-pcguru-7.jpeg

Speedy Roll (Hedgehog Roll)

  • Hazai kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kooperatív/kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-25 perc
  • Korcsoport: 4+
  • Nehézség: 1/5
  • Ár: 6890 forint

És a listát egyből egy nagyágyúval kezdjük, elvégre a Speedy Roll pont nemrég vitte el a 2020 Spiel des Jahres gyermekjáték-kategóriában esedékes díját, ami azért mindenképpen jelent valamit. Bár a játéknak nem is lenne szüksége ilyen felvezetőre, elég csak odaadni a dobozát valakinek, hogy kukkantson bele, mert a csomagból kikucskukáló, kedves kis gombolyag, avagy a játék “főszereplőjét” jelentő süni máris bárkit levesz a lábáról. A Planet alkotójának újabb játéka ezúttal is megtesz mindent, hogy már az összetevőivel is valami különleges élményt nyújtson, hiszen a kisebb méretű dobozban van még néhány tépőzára lapka (gombát, levelet vagy almát ábrázolva), illetve fabábu is (sünik és egy róka), miközben a játékmenet is alaposan eltér a megszokottól.

Merthogy hiába beszélünk egy alapvetően versenyzős játékról, az alapötlet messze az egyik legjobb, amit kicsiknek lehet ajánlani, méghozzá a kockadobás teljes kihagyása mellett. Itt ugyanis a modulárisan felépített “pályán” ugyanúgy a süniket kell eljuttatni a célba, lehetőleg elsőként megnyerve a futamot (legalábbis a kompetitív módban), de minden esetben magával a sünilabdával dobunk. Merthogy a játékterületen heverő tépőzára elemek összeszedése a cél, hiszen ha 5-nél kevesebbet gyűjt össze a labda, akkor a lapok által ábrázolt elemeket felhasználva kelhetünk útra a saját karakterünkkel. Például, ha három levél és egy gomba az eredmény, akkor amíg ezeket fel tudjuk használni az elágazásokkal teli úton, addig mehetünk előre, ha pedig elfogyott a felhasználható ábra (vagy eleve nem jutott belőle), akkor megállunk. Így kicsit taktikázni is kell, hogy hosszabb távon mi lesz a legjobb döntés, de pont annyira mély a mechanika, amennyire erre szüksége van egy 4-5 éves gyereknek.

És akkor még mindig ott a kooperatív mód, aminél viszont már nemcsak helyezésre, avagy nem babra megy a játék, elvégre a közös sünit kell kimenteni a nyomában loholó róka karmai közül. Itt egy extra táblával bővül a játéktér, ahol a róka bemelegítő körét találjuk, hogy utána becsatlakozzon a rendes területre, ahol már élesben megy az üldözés. És innentől válik még érdekesebbé a sünfutam, ami mellett garantáltan jól szórakoznak a kicsik, de még a nagyok is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Sonic is megirigyelné

Merthogy a gyerkőcök a mesés veszélyhelyzeteket aztán nagyon bírják, legyen szó a cápákkal teli kádból kimentésről vagy a láva felett sétálgatásról a bútorok között (ha valamelyik szülő megmentő hősként szerepel a történetben, az a katarzis), így a kis süni terelgetése a róka elől is hasonlóan jó móka. Ami természetesen rengeteg mosolyt és nevetést szül, köszönhetően részben a remek összetevőknek és témaválasztásának. Jómagam már a Planetet is nagyon kedveltem a dodekaéderekkel, melyeknek hála élettel telepíthettük be bolygóinkat, a Speedy Roll pedig hasonlóan remek ötletet alkalmaz, csak ezúttal egy olyan világot megelevenítve, ami eleve nyerő a kisgyerekeknél. Mert hát ki ne szeretné a süniket? Akár a szülők között is. Ugye? Nos, a Piatnik játéka már csak ezért is bátran ajánlható, félre nem lehet lőni vele, és bár nem egy rendkívül mély, rengeteg eltérő opcióval rendelkező társas, kisgyerekes családoknak ideális választás a nyári hétvégékre, vagy lényegében bármilyen alkalomra, mikor játszanánk kicsit a gyermek(ek)kel.