Vár a kereskedelem aranykorszaka: karavánoddal járd be a történelemkönyvekből ismerős fűszerutat, kereskedj értékes fűszerekkel, és tömd degeszre a zsebed annyira, hogy te legyél a legnagyobb vagyon, és ezáltal a legnagyobb hírnév birtokosa a Century-trilógia első epizódjában!

A mára már trilógiává duzzadt Century-sorozat minden egyes epizódja a történelem egy kiemelt fontosságú évszázadának kereskedelmét mutatja be egy alapvetően közös szabályzatra/mechanikára épülő rendszer keretein belül. A 2017-es első felvonás a fűszerkereskedelem éráját választotta: évszázadokkal ezelőtt ez volt a világ legfontosabb piaca, birodalmak nőttek ki a földből, vagy épp tűntek el szinte nyomtalanul, hiszen ekkoriban a fűszernél értékesebb portéka nem volt. Te pont ebbe a korszakba csöppensz bele, méghozzá egy karaván ambiciózus vezetőjeként, és nincs is más célod, mind meggazdagodni, és a lehető legtöbbet kaszálni a kontinensen átívelő vándorkereskedelemből.

CENTURY: FŰSZERÚT

  • Gyártó: Plan B Games
  • Partner: Piatnik
  • Típus: Kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5
  • Játékidő: 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Ár: 9 990 Ft

A 2-5 játékost támogató, masszívan kompetitív Century: Fűszerút alapvetően egy pakliépítős családi játék, melyben négy nyersanyagból kell gazdálkodni. Ezek sorrendben: kurkuma (sárga), sáfrány (piros), kardamom (zöld), valamint fahéj (barna). Ezek megszerzése, az ezekkel való csencselés a négy lehetséges akciók végrehajtásával érhető el. Minden játékos csupán egy akciót hajthat végre a saját körében. Ez lehet kártyaszerzés (kereskedelmi út kialakítása), kártya kijátszása (áruvásárlás), pontszerzés (egy komolyabb üzlet lebonyolítása), vagy épp pihenés, melynek során a korábban kijátszott kártyák visszakerülnek a kézbe.

A kártyák kijátszásához elég azt képpel magad elé helyezni. Egyszerre mindig csak egy kártya játszható ki, és ezek három kategóriába sorolhatók. A fűszerkártyák mindig nyersanyagot adnak, ilyenkor a lapon jelzett típusú és mennyiségű fűszer gyűjthető be a piacról; a fejlesztéskártya révén lehet a kiválasztott fűszert magasabb értékűre váltani – akár egy fűszert is lehet többször upgrade-elni, vagy többet egyszer-egyszer; a cserekártyák teszik lehetővé a fűszerek átváltását. Például alacsony szintűből lehet magasabbat csinálni, vagy magas értékűből temérdek alacsonyabb szintűt. Figyelni kell azonban arra, hogy minden egyes fűszer egy helyet elvesz a karavánban, amely maximum csak tíz fűszert képes befogadni, így a limit túllépése bizony azzal járhat, hogy az ember kevesebb fűszerhez jut, mint ami járna neki.

TEVEHAJCSÁROK

Mire is jó a fűszer? Például a kártyaszerzéshez. A kereskedőkártyák sorában mindig több lap található, és balról jobbra szerezhetők meg. Az első mindig ingyenes, a továbbiakért viszont ott kell hagyni egy-egy nyersanyagot minden felvenni nem kívánt lapon. Bár ez költséges mulatságnak tűnhet, ezek a kereskedőkártyák adják a játék sava-borsát, hiszen általuk igazán drága nyersanyaghoz, nagyon jó átváltásokhoz lehet jutni. Tulajdonképpen ez is a cél, pakliépítős játékról lévén szó nemcsak az fontos, hogy egy nagyobb mennyiségből álló repertoárt hozzunk létre, de egy olyan gépezetet is, amely maximalizálja a kereskedelem minden lépését, a nyersanyagszerzéstől kezdve annak értéknöveléséig.

Az értékes nyersanyagokra már csak azért is szükség van, mert a pontkártyák megkaparintásához nagyon sok fűszert kell befizetni. Ennek mennyisége és a kért típus mindig az adott laptól függ: a magasabb győzelmi pontszámmal rendelkezőkért értelemszerűen egy vagyon kell leszurkolni. Figyelni kell azonban a tempóra is: a pontkártyák sorának első két oszlopa fölé ugyanis érmék kerülnek, az első fölé arany, a második fölé pedig ezüstpénz. Aki ezen oszlopokból jut kártyához, kap egy érmét is, ami a végső pontszámításkor jut szerephez. Mivel a mennyiségük limitált (játékosonként kettő), ezért a vásárlást megelőzően ezt is számításba kell venni.

JAIPUR 2.0

Amikor egy játékos megszerzi az ötödik (2-3 játékos esetén a hatodik) pontkártyáját, az aktuális forduló még lezajlik, ezt követően a játéknak viszont vége, és jön a kiértékelés. Győzelmi pontot a pontkártyákkal, az érmékkel, valamint a megmaradt, nem sárga fűszerekkel lehet szerezni. A legtöbb ponttal rendelkező játékos győz, és ezáltal a legsikeresebb fűszerkereskedőnek mondhatja magát... egészen a következő menetig. A Century: Fűszerút ugyanis nagyon addiktív tud lenni, elképesztően pörgős a tempója, rém egyszerű a szabályrendszere, ránézni pedig önmagában is öröm. Egyszerűen gyönyörűen kidolgozottak a kártyák, és annyira igényes minden komponense – a színes fakockák, a fémből készült (!) érmék, és a dobozban alapból megtalálható, félbefűrészelt kókuszra emlékeztető nyersanyagtárolók. Mondhatni megfűszerezi a társasozás élményét!

A tesztpéldányért köszönet a Piatniknak!

Támogasd te is a PC Gurut!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!