Valahogy újra és újra előkerül a Prospero Hall neve, mint játéktervező, amennyiben pedig a listát böngésszük, nemcsak a Ravensburger tűnik fel gyakran, de a Funko Games neve is. Kezdetben vala a Funkoverse Strategy Games, de a kínálatot immáron a Godzilla- és a Back to the Future-franchise is színesíti, ami egészen jó előjel, ha a seattle-i/washingtoni csapatot vesszük alapul. Hozzáteszem, hogy azért az újabb brandek megjelenése egészen komoly lehetőségeket ad a tervezésben, míg a POP!-figurákkal társasozás feladhatta a leckét, mikor nulláról kellett építeni valamit. Ettől függetlenül sikerült megtalálni az arany középutat, ami egy kimondottan családi játéknak szánt sorozatnál már eleve pozitívum, pláne úgy, hogy a verse szó nem véletlenül szerepel a címben, hiszen a FSG legfőbb jellemzője az, hogy a számos, eltérő sorozatokat és témákat feldolgozó doboz tartalmát bármikor, bárhogyan mixelhessük. Vár a Funkoverse és a rengeteg nagyfejű figura!

Funkoverse Strategy Game

  • Kiadó: Funko Games
  • Tarsasjatek.com adatlap 
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 2 vagy 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,21/5
  • Ára: 25 vagy 40 USD, nagyjából 7800-12 500 forint

Ami egyből egyértelmű, bármelyik csomagot is választjuk, az az, hogy kik a dobozok főszereplői. Már a csomagolásból is kikukucskálnak a közkedvelt figurák, a legtöbb helyet ők foglalják el a praktikusan kialakított inzertben, mellettük pedig ott vannak a különböző tokenek, a dobókockák, a jelölők, míg a tároló alatt bújik meg a minden esetben két oldallal rendelkező tábla, valamint a különböző kártyák és lapok egy zacskóba zárva. Ez lényegében független a választástól, a számos kiadás közötti eltérés az alábbiakban van. Téma: Jaws, Harry Potter, DC, Jurassic Park, Back to the Future, Game of Thrones, Golden Girls, Rick & Morty… sőt, jön a Nightmare Before Christmas, ami így a csúcsa ennek az impozáns listának. Mindezeken belül léteznek 2 és 4 karakteres verziók, előbbiek esetében kettő, utóbbinál kettő vagy négy játékost megcélozva, mindemellett a témába vágó jelzők is változnak, amire majd még kitérek a későbbiekben.

Maga a játékmenet letisztult és egyszerű, avagy a mechanika nem lett túltolva. A minden esetben a témához passzoló, legtöbbször valamilyen ikonikus helyszínt jelentő játékterület mezőkre van felosztva, amin tereptárgyak és falak is jelölve vannak. A dobozokhoz eltérő forgatókönyvek tartoznak, ezek nyújtják a különböző játékmódokat (pl. területfoglalás) és történeteket, amiknél a kijelölt cél teljesítése a cél, méghozzá a két oldal között lefolytatott harc képében. Amennyiben nagyobb dobozt választottunk, erre ugye négyen is módunkban áll benevezni, ilyenkor a csapatokon belül szükséges a kooperáció. Minden körben az adott játékos akciózik, mozog és harcol, felfedez, ráadásul különleges képességei is vannak, amik a videojátékok speckóihoz hasonlóan a cooldown során töltődnek újra. Ennek menedzseléséhez van egy kis tábla és két eltérő token, utóbbiakat csak a megfelelő számra kell tenni, majd kivárni, hogy sikerüljön az újratöltés. Egyébiránt itt is van inkább a supportban vagy az akcióban jó karakter, avagy érdemes erre is odafigyelni. 

A harc (nem meglepő módon) kockadobással történik, mikor is mindkét fél dob, a találatok a támadónak, a pajzsok a védőnek jönnek jól, a triplázás pedig mindig az adott fél esélyeit növeli. Amennyiben valakit sikerül legyőzni, őt a társa még felgyógyíthatja, hogy ismét csatasorba álljon, de a második alkalommal már rendesen kiütik, akkor pedig a speckókhoz hasonlóan a cooldown következik, ami ugye némi kiesést jelent a harcban. Nem mellesleg a falakon nem lehet átmenni, ahogy egymásra sem léphetünk, a másikon sem haladhatunk át, szóval minden a fizika törvényei szerint zajlik. 

Baráti és családi zúzás

Nálam a Jurassic Park 100 (4 fős) és a DC Batman 101 (2 fős) járt, mindkettő csomag nagyjából hasonló tartalommal, csak ugye a témák és szereplők, feladatok változnak. Illetve a tematikához kapcsolódóan a jelzők stílusa is, aminél pl. a Jurassic Parkba nagyon mutatós borostyánok kerültek, egy-kettőnél még a bennük ragadt moszkítók is látszódnak, ami extra adalék a hangulathoz. Éppen úgy, mint maguk a figurák, amik rendkívül jól mutatnak az asztalon és a táblán. Mert bár a minis, lapkás érzet itt nincs meg, ami a társasok sajátja, azért egy Funko-rajongónak ez nem okoz gondot, márpedig egyértelműen látszódik, hogy az új vásárlók bevonzása mellett itt a fanok kielégítése és újabb végtelen körfolyamba húzása a cél.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Hiszen már most, egy év után több mint tíz verzió kapható, ami tematika és karakterek terén egyértelműen a gyűjtők szenvedélyére is épít, márpedig, ha azt vesszük, hogy hányan gyűjtik be szinte az összes POP!-karaktert, akkor látható, hogy a Funkoverse ugyanezt a célt szolgálja. És bizony nem is rossz árszabással, mert ugye a sima figurák 11-30 dollár között mozognak, a társasok pedig csak kicsivel drágábbak, viszont 2-4 karakterrel, avagy már önmagában miattuk megéri beleugrani a kollekció építésébe, amivel később a karakterek is mixelhetők, ennek pedig a support-harcos képességek terén van még komoly jelentősége az univerzumok összeborulásán túl. Hogy emellé még egy jópofa, egyszerű és hangulatos játék is bekerült a dobozba, az már csak a ráadás. A Funkoverse a mechanikájával jó eséllyel nem kerül be a legnagyobb kedvenceink közé, elvégre a lépek-harcolok témában vannak jobb társasok is, de a téma és a kialakítás/külcsín miatt mindenképpen komoly siker várhat a sorozat tagjaira, amik fillerként is remekül illenek a Funko-kedvelők polcára. A játékokat nagyon köszönjük a Funko csapatának, az aktuális kínálatot itt nézhetitek meg

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát