Miután nem is olyan régen foglalkoztunk a Moesteiro-val, amiben I. János portugál király rendelte el a nemzet egyik legelegánsabb kolostorának a felépítését, a játékosok pedig a Santa Maria da Vitória építése során jeleskedhettek, a Pythagoras kiadó másik, kisebb játékában már a kávészemek kapják a főszerepet. Az itthon, magyarul is kapható társas története szerint V. D. João király uralkodása idején Portugália európai nagyhatalom volt. Brazíliából a király utasította Melo Palheta őrmestert, hogy utazzon a francia Guyanába, hogy hivatalosan is létrehozza az 1713-as utrechti szerződést, és titokban kávészemeket vigyen Brazíliába. Az őrmester sikerrel járt, és 1800-ra Brazília már a világ egyik legjobb és legnagyobb kávétermelője lett. A XX. század elején a Brazíliából, São Tomé és Príncipéből, Angolából és Timorból származó kávét nagyra értékelik Portugáliában, és ez inspirálja a presztízs kávézók megjelenését az emblematikus helyeken, amelyek vonzzák az elitet. Az elkötelezettség, a kemény munka és a szakértelem révén a XX. századi Portugália a világ egyik legnagyobb kávéiparának születésének tanúja.

Café

  • Kiadó/Partner: Pythagoras
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő 
  • Játékidő: átlagosan 20-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,03/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 19,95 euró, nagyjából 7500 forint, itthon is hasonló árban van

A Café egy viszonylag kis dobozban érkezik, ami érthető, hiszen a legnagyobb helyet a kicsivel több mint 60 kártya foglalja, ami mellé kapunk még 40 darab kis kockát (négy színben, ezzel megkülönböztetve a különböző kávétípusokat), 4 nagy kockát (kockacukorként, ami az akciópont-jelölő), valamint egy mesterjelölőt, ami a kezdőjátékoshoz kerül. Ehhez mérten a setup is elég egyszerű, elvégre a játékosszám függvényében keverjük be a kártyákat, amikből aztán egy 8 fordulóra elég húzópaklit kapunk– ez kerül középre, míg a saját térfelére mindenki egy vállalati kártyát tesz, valamint a játéktere közepére az ehhez kapcsolódó kezdő kártyát is lerakja. Lényegében innen indul ki minden, innen dolgozik azon mindenki, hogy Portugália legjobb kávéjával ellássa a népet és a legkiemelkedőbb boltokat.

Kávészünet

Ahogyan azt már említettem, összesen nyolc fordulón át tart a játék, ami villámgyorsan le is zárul, elvégre egy fordulóban mindössze annyi történik, hogy mindenki húz egy lapot a kínálatból, feltölti a készletet, leteszi a húzott kártyát a saját játékterületére, majd a végén a megmaradt lapok eldobásra kerülnek, ezután pedig akciókat hajtunk végre. Ami izgalmasabb, az az, ahogy a kártyákat lehelyezzük, mivel négyzetekre, mezőkre osztott lapokról van szó, amik különböző hatásokat, javakat kínálnak. Van, amelyiken egy kávéscsésze látható, ez adja az akciópontot, viszont ha ilyen kártyát veszünk el, egyből be kell fizetni egy kávészemet a saját készletből. Ha azonban van két olyan kártyánk, amin hajó ikon látható, onnantól ingyen behúzhatók a kávéscsészék is. A maradék ikonok a különböző kávészemeket, ezzel együtt az akciólehetőségeket jelölik, legyen szó a szárításról, a pörkölésről, vagy éppen a megrendelés leszállításáról.

De visszatérve a mezőkre: egy újabb kártyát csak egy már meglévő kártya legalább két, maximum négy mezőjét letakarva tehetjük le a területünkre, avagy a lapok egymásra kerülnek, egymással érintkeznek, pont mint a Liget esetében. Kávéscsészét ugye nem érdemes letakarni, ahogy hajót sem, mert ezzel az akciópontoktól vagy az ingyen behúzható akciópontos kártyáktól fosztjuk meg magunkat, de azt is alaposan át kell gondolnunk, mely kávézóra teszünk másik lapot, hiszen a részben takart boltok a játék végén nem hoznak bevételt, még akkor sem, ha korábban már teljesítettük a hozzájuk tartozó megrendelést. És hát, ahogyan az sejthető, ha kávészemet takarunk le, annyival kevesebb lesz a termelésünk.

Merthogy mindig, ha már mindenki húzott lapot, jön a játékossorrend szerinti akciófázis, ilyenkor pedig mindenki összeszámolja, hogy hány csészéje van, majd a lapján a kockával annyi akciópontot állít be, hogy utána egyesével elhasználja ezeket, mígnem nullára nem ér. Akciónak számít, ha kávészemeket termelünk, ekkor egyet választhatunk ki, viszont ha vannak még szomszédos kávészemek, azok is termelnek egyet-egyet, tehát érdemes komplett sorokat kialakítani a minél eredményesebb termelés érdekében. A szárítás akcióval egy adott színben minden kávészemet a szárító mezőre tehetünk, de ha az aktivált mezővel van másik, szomszédos szárítás mező, akkor arra is rápakolhatjuk egy másik szín kockáit. Ugyanígy működik a pörkölés is, avagy a szomszédos pörkölő mezőket egyszerre indíthatjuk be, ilyenkor egy-egy szárító mezőről helyezhetjük át az adott színű kávészemeket. Végül pedig ott a rendelések teljesítése, amikor a pörkölő mezőkről a boltokba, kávézókba szállítjuk az összes kávészemet, ezzel részben vagy teljes egészében teljesítve a megrendeléseket, ha pedig van olyan kávészem, ami nem rakható le ilyen célból, az megy a saját raktárunkba. És bizony ez is számít, mert 8 fordulót követően a teljesített megrendelések után kapjuk a lapra írt győzelmi pontot, valamint a raktárunk kávészemeit megszámolva a legkevesebb szemmel bíró típus kockái 2-2, míg a második legkevesebb szemmel bíró típus kockái 1-1 pontot érnek.

Egyik szemem sír, a másik nevet

A Café tipikusan az a játék, aminél folyamatosan áldozatot kell hoznunk. Valamit mindig letakarunk ahhoz, hogy valami mással gazdagodjunk, és sajnos a legtöbb esetben nem a kellő számú üres mezős lapokkal gazdálkodhatunk, hanem azokkal, amik valamiben jobban teljesítenek a többinél. Éppen ezért az elképzelés, miszerint szépen mindent egymás mellé pakolunk, elég gyorsan dugába dől, mi pedig próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a kialakuló, jobb esetben kevésbé, rosszabb esetben nagyon is kaotikus elrendezésből. Nem véletlenül nincs pontszámláló, itt ugyanis 20-25 győzelmi pont fölé nem nagyon megyünk, vagy csak minimálisan. Ezzel együtt azonban megvan a Café bája, ráadásul tényleg jókat agyalhatunk azon, mit és hogyan tegyünk le, mire használjuk el az akcióinkat, amiket szintén be kell osztanunk, ha a lehető legeredményesebbek akarunk lenni. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindehhez még, ahogy a promók, úgy az Expresso kiegészítő is hozzáad némi extrát, de nagy dolgokra azért nem kell gondolni, mivel ezek a lapok többnyire extra bevételt, extra termelést jelentenek, viszont ügyesen kihasználva azért ezek is segítenek a győzelmi pontok begyűjtésében. Maga a Café kimondottan igényesen tálalt, elég egyszerű játék, mégis van min gondolkodni, köszönhetően a folyamatos áldozatnak, amit meg kell hoznunk a cél érdekében. Az illusztrációk jók, bár a több fajta kávészem és a körítés kicsit steril, valamint fakockák helyett lehetnének kávészemek is a komponensek, de ez inkább vágyálom, mert ugye mennyivel jobban nézne ki az asztalkép, ha azokat pakolgatnánk. Egyébként pedig gyors, okosan felépített játékról van szó, aminél azért a szerencse is beleszól a felépített stratégiába, de ahogyan mindig, a kialakult helyzethez alkalmazkodva mindig van mit csinálni, mindig van mivel emelni a kávéipar minőségét. És ugye ez a lényeg, hogy ha már Portugáliában járunk, egy kis időre megpihenve leülhessünk, békésen elkortyolgatva az isteni nedűt.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Pythagorasnak! A Café alapvetően nyelvfüggetlen, ám szabályainak megértéséhez nyelvtudás szükséges. Itthon magyarul a Reflexshop forgalmazza.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát