Mert hát hogyne érdekelne egy ilyen különlegesség, melyben a leírás szerint is annyi a feladat, hogy “Bővítsd a ligeted, és növessz értékes gyümölcsöket termő fákat!” Mindezt úgy, hogy alapvetően 18 kártya, 15 kocka, 1 fából készült mókus, 1 szintén fa talicska található csak a készletben, ami így egy kis doboznyi élményt kínál, amit akár a szobában, az asztalon, akár a kertben, akár a tengerparton, de még a munkahelyi parkban vagy udvaron, egy ebédszünet végén is abszolút kiélvezhetünk. Ez valóban egy egyszemélyes szüret. Amit akár többen is játszhatunk!

Liget: Egyszemélyes szüret (Grove: A 9 card solitaire game)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: logikai
  • Játékosok száma: 1 fő (több példánnyal több)
  • Játékidő: átlagosan 5-10 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,38/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 4390 forint

Mi sem egyszerűbb azonban, mint ligetet építeni, szüretelni. Az elején ugyanis két paklit készítünk az alaposan megkevert 18 lapból, majd az egyik ilyen, 9 kártyából álló paklit használjuk fel az aktuális játékhoz, illetve az összes kockát, a mókust és a talicskát is magunk elé tesszük. No, most aztán tessék belegondolni: milyen összetett és bonyolult játék lehet az, aminél mindössze 5-10 percre, valamint 9 lapra és kockákra van szükség? Nos, pontosan olyan, amilyenre mindezek alapján gondolnánk.  

Minden egymáson

A játék lényege, hogy először felcsapjuk a legfelső lapot, amit magunk elé helyezünk. Ez lesz a liget. Ha ez megvan, felhúzunk egy újabb lapot, majd úgy tesszük le, hogy az legalább egy azonos színű gyümölcsfával érintkezzen, vagyis fedje azt. Az új kártyákat ehhez elforgathatjuk, csak annyi a lényeg, hogy mondjuk, a két felső fa, avagy a citrom és a narancs a rá kerülő lapnál is passzoljon elhelyezés tekintetében, így az alsó egy citrom és a felső két citrom három citromot jelent, aminél aztán a felső kártyalapra egy citromsárga kocka kerül, a hármas oldalával felfelé. Minden újabb lapnál újabb értékek adódnak össze, ezzel, ha jól végezzük a dolgunkat, akár hatosig növelve a kockák értékét, sőt a kosár oldal 10-et jelent, a talicska pedig 15-öt, amennyiben annyira sikerülne megnövelni egy gyümölcs értékét. Egyetlen esetben figyelmen kívül hagyhatjuk két egymásra kerülő fánál azok eltérő színét: ekkor kell letenni a mókust, aki leszüreteli az adott fát, viszont ez lehet, abszolút megéri számunkra, ha a mellette lévő fa (fák) kellő bevételt hoz(nak).

Ez egy kör, és ha végeztünk, csak kiszámítjuk az összes pontot, ami a végeredmény szempontjából fontos, majd ha akarunk, a 9 másik lappal már neki is állhatunk a következő játéknak. És miért ne akarnánk? Ráadásul, ha már kellőképpen belejöttünk a szüretelésbe, és új élményre vágynánk, csak meg kell fordítani a lapokat a receptes oldalukért, majd kettőt magunk elé helyezve meg is kapjuk a feladatot: a recepteken lévő pontszámok összege lesz a cél, viszont mindegyik recept más-más bónuszt nyújt, ami egyben könnyíti a feladatot. Ha pedig a parkban ücsörögve azt vennénk észre, hogy a szomszéd padon a helyes hölgy vagy férfiember szintén Ligetel magában, akár össze is állhatunk a két paklival (vagy több személy esetén többel), hogy hasonlóképpen, mégis kicsit eltérő formában, kompetitív változatban gyűjtsük a pontokat, ami egyben kiváló lehetőség az ismerkedésre. 

Bő termésünk van a nyáron

Legalább a játékban, ha már a való életben gondokkal is küzdünk. Mert bizony, ha valaki ügyes, akkor bőven van termés, legyen szó a citromról, a narancsról vagy a lime-ról, amik a kockák képében egyre csak gyarapodnak, ahogy jól elhelyezve rakosgatjuk le a lapokat. Maga a játék okosan van kitalálva, nagyon jó kis agymunka, igazi logikai játék, aminek rá kell érezni a működésére, onnantól pedig csúszik rendesen. Főleg, hogy valóban 5-10 perc egy menet, és igen, egymás után akár 2-4 játék is lefuthat, vagy akár több is, ha valaki nagyon rákattan. Érdekes, szerethető, izgalmas, szuper receptekkel, amik szintén hozzátesznek az élményhez, valamint egyszerű, de nagyszerű dizájnnal, ami pedig a szemnek teszi kellemessé a Ligetet, legyen szó a kártyákról, a mókusról, vagy éppen a talicskáról.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Maga az anyagminőség rendben van, így ha azt vesszük, 4000 forint körüli árával a Liget: Egyszemélyes szüret majdhogynem ajándék így nyárra. Főleg, hogy aki anno Kickstarteren csapott le a játékra, az mai árfolyammal ennek nagyjából a dupláját fizethette ki, szóval a hazai változat mindenképpen jutányos áron kapható. Ezért cserébe egy igazán kompakt kártya- és kockajáték a jutalmunk, ami egyedül is rendkívül izgalmas és élvezetes, pont mint a logikai videójátékok, amik mind számítógépen, mind okoseszközökön nagyon népszerűek. Ráadásul, ahogy említettem, ezzel akár ismerkedni is lehetséges, és majd ha egyszer az unokák megkérdezik, hogy “Nagymama, Nagypapa, hol ismerkedtetek össze?”, akkor nyugodtan azt lehet felelni, hogy “gyerekek, a ligetben, szüretelés közben”.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát