Nem véletlenül került a bevezetőbe a playmat, hiszen az oldalunkon már többször is szerepeltetett Claim, avagy az ütős-vivős játékok egyik legnépszerűbb darabjához dedikált mat is tartozik, amit szintén a Vagabundnál lehet beszerezni, így ezt a legújabb kiegészítővel, az Erősítés: Jéggel együtt mutatjuk be. 

Claim Erősítés: Jég és playmat (Claim: Reinforcements – Frost)

  • Hazai partner: Vagabund
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2 fő
  • Játékidő: átlagosan 25 perc 
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,73/5
  • Ajánlott ár: a Vagabund webshopjából 4390 forint a kiegészítő, a playmat 5490

Apró doboz(ok)ban teljes világ(ok)... a Claimről már többször is szó esett rovatunkban, a rendkívül egyszerű, ám ugyanennyire szórakoztató ütős-vivős kártyajáték alapjait így felesleges volna újra elmondani. A lényeg, hogy a két játékos két fordulón át, fordulónként 13-13 körben küzd meg a kártyalapokért, amik először a követők közé, majd a pontozó pakliba kerülnek. A lapok különböző frakciókba tömörülnek, amiknek akár extra hatásaik is vannak (például van, ami egyből pontozó pakliba kerül), és bizony itt jön képbe a rengeteg kiegészítő, amik nemcsak új frakciókat, de varázstárgyakat is a képbe hozhatnak. Ezúttal a jégvilág hordái és kegytárgyai kerültek reflektorfénybe.

Jégvarázs

Merthogy feltartózhatatlanul közeledik a rettenetes tél, a megfagyott Jégvilág kapui pedig szélesre tárulva engedik szabadjára a mögöttük leselkedő veszedelmet, avagy a Jéglényeket. Így kerül játékba a Fagyrémek, Jetik, Jégkirályok és Jégkirálynők csoportosulása, melyeket az alapjátékok (Claim vagy Claim2) felhozatalával lehet keverni, onnan kivéve frakciókat, hogy utána az újakkal helyettesítsük azokat. De micsoda helyettesítés ez, kérem?! Hiszen egyfelől az új kártyák a fényes-matt kevert külsővel (ez képeken sajnos nem jön úgy át) és a kékes színnel baromi jól néznek ki, nagyon igényesek, ahogy fény éri őket, szinte életre kelnek, ráadásul mind az artworkök, mind pedig speciális képességek önmagukért beszélnek. A királyok és királynők kimondottan ütősek, ahogy a számozás szerint egyre nő alakjuk és formájuk is, emellett különlegességük, hogy ha a játék végén a pontozópakliban azonos értékű király és királynő is található, ők egymásba szeretnek, felforrós… vagyis megfagy körülöttük a hangulat és lelépnek. Éljen az ifjú pár, pá-pá pont és frakció!

A jetik kifejezetten aranyosak, legalábbis ránézésre, az illusztrációk szempontjából, kijátszásukkal viszont a következő körben bukjuk a kezdés lehetőségét. A fagyrémek kevésbé bájosak, ráadásul a második fordulóban, ha nyerünk, a másik lapot akkor sem tehetjük a pontozópaklira, mert el kell dobnunk. Szívás, szóval ez nem egy cool frakció, csak elméletben. Varázstárgyak: érkezik itt tőrtől kezdve a kardig és fáklyáig, sőt a maszkig minden, persze mindegyik különleges képességgel és hatással, ami minden esetben le van írva a szabályfüzetben, de van közöttük nem is egy, ami kifejezetten hasznos, mint például amikor növelhetjük a kijátszott kártya pontértékét, esetleg elvehetjük ellenfelünk lapját. A Jég tehát, bár talán a legkevésbé színes illusztrációkkal dolgozik, emiatt kicsit kevésbé is változatos, de igazi erősítés, szó szerint, miközben nagyon látványos is a speciális, fóliázott kialakítással, avagy a Claim rajongóinak kimondottan ajánlott a beszerzése, főleg, hogy a telet végre magunk mögött hagyjuk, így nem kell lakáson/házon kívül és belül is a fagytól tartanunk. Nyáron pedig kifejezetten jól jöhet a lehűlés. Éppen úgy, mint a playmat, ami a Vagabundnál kapható, méghozzá akciós áron, miközben mindennek helyet biztosít (húzópakli, középre kijátszott kártya, kijátszott kártyák, követők és pontozópakli és a többi), ráadásul az anyagminősége is rendben van. Ajánlott kiegészítő, ha valaki komolyan beleugrik a Claim-élménybe, vagy már be is tárazott szinte mindegyik pakliból.    

Barakka

  • Kiadó/partner: Vagabund
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-2 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-20 perc 
  • Korcsoport: 9+
  • Nehézség: 1,67/5
  • Ajánlott ár: a Vagabund webshopjából 5790 forint 

A Claim apró dobozához képest méretesebb, de még mindig visszafogott nagyságú Barakka megalkotásakor Szöllősi Peti láthatóan és nem is titkoltan a dizájnra fókuszált, hiszen saját maga is büszkén hirdette, miszerint ezzel főként a hölgyeket célozta meg, illetve azokat a férfiakat, akik párjukat szeretnék meglepni egy szép kártyajátékkal. És bár a Barakka egyedül, szóló módban is játszható, összességében egy nem túl konfrontatív, annál szórakoztatóbb memóriajáték a Gyümi nyomdokaiban, kicsit felturbózva az ottani szabályrendszert.

A történet szerint a Barakka a híres és bölcs uralkodó, Sadid Al-Rasid kedvenc kártyajátéka volt, amit a nagyvezír nemcsak szórakozásként vetett be, de akár akkor is, ha féltett lánya kegyeiről volt szó. Bár mi ezúttal nem a hölgyek kegyeiért vesszük elő a dobozt, hanem szimplán a szórakozásért, azért a kellemes látvány miatt, egy kis bor társaságában még lehet, hogy maga a játék is megteremti a kellő varázst. Márpedig erre minden esély megvan, hiszen a szépen illusztrált kártyák a visszafogott méretű játéktáblára kerülnek, egy húzópakli és két dobópakli képében, majd a játékosok felváltva húzhatnak egy lapot a három pakli valamelyikéről, hogy azt utána vagy maguk elé tegyék le, vagy valamelyik dobópaklira. A lényeg, hogy maguk előtt 5-ös sorokat alakítsanak ki az egyező mintájú kártyákkal, amik számozva vannak. Ha elfogy a húzópakli, akkor pedig jöhet a pontszámlálás és a nyertes kihirdetése.

És hogy mi alapján kapjuk a pontokat? Egy sorban például kell lennie 1-es számú kártyának, mert ha az nincs (illetve ha ismétlődés van), akkor érvénytelen a sor. Minél teljesebb a sorozat, annál többet ér, sőt vannak Joker lapok, amik a pótolt számmal bővítik játék végi összpontszámunkat. Emellett jönnek még képbe a játék során a befejezett sorokért begyűjtött lapkák, amiknek számát a pontozásnál négyzetre emeljük, így begyűjtve némi extra jutalmat. Ezek röviden az alapszabályok, amiket még variálhatunk az eltérő játékmódokkal, például amikor az első lapot mindig számozással lefelé kell letennünk, ami alaposan megkavarhatja bennünk a dolgokat.

Merthogy, ha nem lenne még világos, a Barakka erősen a memóriára építő, avagy mnemotechnikai kártyajáték, aminél, bár lehet, hogy nagy mellénnyel ülünk le elé, miszerint milyen egyszerű dolgunk lesz, azért jó eséllyel már valahol a harmadik-nyolcadik lerakott lap környékén kezdjük elveszíteni a fonalat (játékmódtól és embertípustól függően), hogy utána majdhogynem “vakon repülve” gyűjtsük be a különböző kártyákat. Mert ugye a felső kártya mindig takarásban tartja az alatta lévőket, ahogy pedig gyűlnek a sorok és lapok, úgy válik mindenki egyre bizonytalanabbá. Persze valamennyire lehet menedzselni a dolgot, sőt kitartással és gyakorlással javítható az eredmény, de nem mondom, hogy nem volt hatalmas öröm- és sikerérzetem, mikor úgy hozam ki 5 tökéletes sort a lapkákkal és jól fizető Jokerekkel, hogy valahol a játék közepén elengedtem a dolgot, és már csak nagyjából próbáltam kiteljesíteni a lelki szemem előtt épülő mintákat. És pontosan ez a Barakka egyik nagyszerű eleme, már amellett, hogy mutatós is: szimpla kis játéknak tűnik, de elég gyorsan bevisz a bozótosba, és ha nem figyelsz, komoly agyégetés a vége, miközben a látványvilág teljesen elvarázsol.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Lapvarázs

A Barakka tehát a maga “egyszerű” és letisztult módján is ajánlható bárkinek, tényleg remek ajándék lehet a gyors meccsekkel, amikből néha egyet-egyet beiktatva azért hosszú ideig kitarthat, pláne az alternatív módokkal. A Gyűmi jól kiegészített variánsa ez, aminél szebb, jobban dizájnolt. Emellett pedig a Claim kiegészítője is jó kis extra elemeket és hatásokat hoz az alapjátékba, avagy akinek az megvan, erre is bátran beruházhat, ahogy a playmatre is, mint kiegészítő. Összességében tehát a Vagabund kínálatából sikerült ismét finomságokra akadni, és akkor a már bemutatott Parksról nem is beszéltünk, vagy éppen annak kiegészítőjéről, amiről a héten szintén olvashattatok.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Vagabundnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát