Nem vagyok kifejezetten pacifista, mármint, ha játékokról van szó, elvégre mind a videójátékokban, mint a társasok világában jóleső érzés a démonokra, zombikra, idegenekre vadászni, szörnyeket elintézni, összecsapni a halálfalókkal. De igenis, olyan is sokszor előfordul, hogy szimplán csak szép artokat, összetevőket nézegetve egyfajta “séta a parkban” érzetre vágyom, viszonylag nyugodt vetélkedés mellett. Ilyen a Sagrada, a Sunset Over Water vagy a Beez is. Sőt, ha a Keymaster Games kiadásában megjelent, itthon a Vagabund által magyar szabályfüzettel árult játékra gondolunk, akkor nehéz a Parksnál jobb példát találni, elvégre abban tényleg parkokat járunk be, túrázunk a természetben, miközben egy kifejezetten igényes társasjáték terül el az asztalon.

Parks

  • Hazai partner: Vagabund
  • Kiadó: Keymaster Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc 
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,87/5
  • Ajánlott ár: a Vagabund webshopjából 15 790 forint, magyar szabályfüzet is jár mellé

Ha a viszonylag kis-közepes méretű dobozt kibontjuk, akkor egy darabig szerintem mindenki csak az összetevőket és az inzertet nézegeti. Már a doboz külseje is igényes az artworkkel, de amit belül találunk, az az átlaghoz viszonyítva tényleg egy egészen más kategória. Különböző színű, alakú és fajtájú, fából készült komponensek, akár állati alakzatokkal; fémből készült kezdőjátékos-jelölő; minőségi kártyák és dizájn – ráadásul mindez gyönyörűen elrendezve, hogy mindennek meglegyen a maga egyértelmű helye. Maga a setup éppen úgy gyorsan megvan, mint az elpakolás, avagy csak kitesszük a kezdő- és záróhelyszínt, közéjük véletlenszerűen mehetnek a területlapok a rajtuk jelzett összetevőkkel, míg a táblára feltesszük a parkokat, eszközöket, illetve az évszakokat, amik extra nyersanyagot hozhatnak a képbe. A játékosok a kezdőhelyszínre teszik a figuráikat, és már mehet is a barangolás, felfedezés.

Kirándulunk?

A Parks tényleg nem szól másról, mint a kirándulásról, túrázásról, a minél több park felfedezéséről. Ehhez annyit tehetünk, hogy a saját körünkben az egyik túrázónkat tetszőleges helyre helyezzük, majd ott begyűjtjük a rendelkezésre álló nyersanyagokat, illetve, ha van extra hatás, annak megfelelően cselekszünk. Amire figyelni kell: visszafelé már nem haladhatunk, ha pedig valaki más áll a kiszemelt helyen, akkor oda csak abban az esetben léphetünk, ha még ég a saját tábortűz-jelölőnk, amit ilyenkor átfordítunk a felhasznált oldalára, így már csak a következő körben élhetünk vele.

A nyersanyagokat gyűjtögetve, fotózgatva, nyugiban bandukolva jutunk el a záróhelyszínre, ahol aztán több lehetőséget is kapunk: elvesszük a kezdőjátékosjelölőt, magunk elé helyezhetünk egy park-lapot, amit még nem tudunk kifizetni, ezért passzív állapotban gyűjtjük be, hogy később kifizessük az árát; veszünk valamilyen felszerelést; kifizetjük az árát egy kívánt park-lapnak, ezzel aktiválva és begyűjtve. Aztán a fordulók folyamán a túrázós út hossza bővül, a lapkák ismét véletlenszerűen helyezkednek el, hogy az utolsó évszak végén a fényképezéssel begyűjtött képek és a meglátogatott parkok alapján kapott pontoknak megfelelően sikerüljön győztest találni. Igen, van fényképezési lehetőség, ilyenkor a megfelelő helyre lépve valaki a szükséges nyersanyag kifizetésével begyűjti a fényképezőt, majd használhatja is, hogy fényképeket vegyen el a készletből. Ezek 1 pontot érnek, míg a parkok változó értékkel rendelkeznek. Nem mellesleg vannak plusz lehetőségek, amiket az eszközök és hatások biztosítanak, sőt a nálunk lévő kulacsba, ha víz kerül, az egy adott nyersanyagot biztosíthat számunkra.   

Relax a természetben… bárhol

Aki szereti a természetet, a túrázást, az erdőket és hegyeket, illetve az élővilágot, az szerintem kevés ideálisabb társast találhat magának, mint a Parks. A már kiegészítővel is rendelkező játék (a Nightfall hamarosan szintén bemutatásra kerül) eleve nagyon kellemes élményt nyújt. Tényleg nem lehet más szóval megfogalmazni: kellemes. Csak megyünk a kívánt mezőre, begyűjtünk és felhasználunk, közben pedig gyönyörködünk a szépséges artokban, amik mind egyedileg, egy-egy művész által készültek a játékhoz. Ebből az is fakadhatna, hogy kaotikus a látványvilág, de ez egyáltalán nincs így: a Parks külsőre egységesen gyönyörű, olykor az állatokra, olykor a helyszínre, olykor a növényekre fókuszálva. Így már önmagában jó a kártyákra nézni, ahogy a fa komponenseket is jó kézbe venni. A kis összetevők ráadásul nagyon praktikus Game Trayz inzertekben vannak, így a játékterület két végén, mindenki számára könnyen elérhető helyen kerülnek az asztalra, mindenféle pakolászás nélkül. És pont emiatt a remek tárolás miatt lényegében szinte bárhol és bármikor elővehetjük a játékot. Akár túrázás közben is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Parks tehát egy nagyon minőségi, nagyon mutatós, kifejezetten könnyed és kellemes élményt nyújtó családi játék, ami ráadásul szóló móddal is rendelkezik, miközben pároknak is ideális. Beszerzése kiegészítővel és kiegészítő nélkül is javasolt, és bár kimondottan magyar kiadása nem létezik, a Vagabundtól rendelve egy kinyomtatott, magyar nyelvű szabályfüzet is jár mellé. Maga a játék alapból nem nehéz, még angolul sem (az újabb változat eleve sokkal inkább ikonokkal/ábrákkal kommunikál), de akinek esetleg gondot jelent a nyelv, az ezzel a megoldással nagyszerűen boldogulhat. Egyedül a területlapok számát keveslem, bőven lehetett volna ilyen téren növelni a változatosságot és szavatosságot, de nagyjából ennyi a problémám. Ott a helye a gyűjteményben, mert a sok harc közben is szükség van egy kis túrázásra és felfedezésre. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Vagabundnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát