Nem vicc, az aktuális kínálatból a Macskák szigete és az Azután került nálam célkeresztbe, de témája miatt azt mondtam, hogy ha nincs más, akkor a Beez – Mééz is jöhet. A Gémklub pedig kihasználta a helyzetet, aminek a vége az lett, hogy az egerek még nem költöztek be, helyettük viszont a macskákat követték a méhek. Nem baj, gondoltam, majd elszórakozunk vele. Azután kibontottuk. Azután beleszerettünk már első látásra. Azután úgy voltunk vele, hogy ha már a külső tetszik, próbáljuk ki. Azután befejeztük az első játékot, és már vágtunk is bele a másodikba. Azután már nehezen szabadultunk. Szóval a dolog végül jól sült el, így lényegében éppen elég “azután” került a cikkbe (azért a játékot is várjuk szeretettel!), azt meg nem gondoltam volt, hogy 40 pluszos felnőttek így bele tudnak feledkezni a Beezbe és szó szerint átzümmögik az estét. 

Beez – Mééz(Beez)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,75/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 13 990 forint

De vissza a kibontáshoz és a külsőhöz. Mániám az inzert, mert ugye az tartja meg és rendezi a komponenseket. No, ezúttal tényleg mindent megtart. Bár az első bontásnál (amikor még csak azt látjuk, hogy a borító nagyon mutatós) még sok összetevő zacskóban van, illetve a viráglapokat is ki kell nyomkodni, ezt a megoldást esélyesen senki sem fogja túl sokáig használni, hiszen a műanyag tárolóban mindennek megvan a maga helye, így a játékos-jelölőket, kisebb és nagyobb nektárokat, viráglapokat, kártyákat, a pontozót és a méheket egyaránt egyértelműen el tudjuk szállásolni, miközben mind csodásan néz ki. Oké, dizájnból és kialakításból jeles! Na, de milyen a játék?

Izgága zümmögők

Izgalmas és változatos, és bizony vigyázni kell, hogy ne gondoljuk túl a dolgokat. A setupnál a startmezőt középre téve, két körben véletlenszerűen elhelyezzük a virágmezőket, majd ezekre kerülnek a nektárjelölők (belső körben csak kicsik, külső körben már a nagyok is), a méhek pedig a startmezőről indulnak, miközben a kártyák közül három lap közös feladatot hoz, a játékosokhoz pedig kettő-kettő egyedi kerül. Minden játékosnál van egy felosztott lépsejt, ahova a begyűjtött nektárt lehet helyezni, a feladatok pedig pontosan ennek szólnak. Legyen kitöltve az alsó és felső sor; plusz pont jár bizonyos színért; legyen minden színből egy és a többi. A csavar az egészben, hogy a méhfigurák oldalán jelölve van, hogy abba az irányba fordulva mennyit tudnak lépni. Márpedig fordulni muszáj, hiszen egyenesen nem képesek haladni, avagy a megszokottnál jobban át kell gondolni a későbbi terveinket, mivel a haladás nem annyira egyszerű, mint a legtöbb társasban: egyszerre kell foglalkozni az iránnyal és a lépésszámmal is.

És bizony ez a feladat, ezzel kell kalkulálni, miközben próbálunk eleget tenni a három közös kártya kihívásának, illetve a saját, egyedi céljainknak. Olyan helyre nem repülhetünk, ahol más méhecske áll, illetve a mezőket sem hagyhatjuk el, viszont ha nem tudunk haladni, még mindig arrébb tehetjük a méhünket egyetlen mezővel. Nagyon aranyos ötlet, hogy amennyiben egy levélmezőre, azon belül pedig a vízcseppre érünk, onnan még egyszer haladhatunk az adott körben, így plusz lépéshez jutva. Ha pedig egy virág közepére érkezünk, nemcsak egy kisebb nektárt gyűjthetünk be, de a nagyot is, így egyszerre kettőre is lecsapva. Eddig nem került szóba, de időnként feladhatja a leckét: a lépsejtre a nektárt csak olyan mezőre tehetjük le, ami számozását tekintve egyezik a lépésirányunkkal, ami ugye szintén számmal lett jelölve. Éppen ezért, ha több feladat jár a fejükben, egyesek hajlamosak lehetnek túlgondolni a következő lépéseket. Elsőre én is így tettem, de később már csak nagyjából figyeltem a kártyákat, inkább a gyűjtögetésre koncentráltam… és nagyon élveztem.

Vigyázz, kész, zümm!

Merthogy a Beez – Mééz egy baromi jó absztrakt stratégia, ami bár a gyerekeknek is remek, de a felnőttek is nagyszerűen elszórakozhatnak vele, hiszen több rejlik benne, mint egy szimpla ide-oda lépegetős, gyűjtögetős játékban. Valahol a Sagrada sejlett fel előttünk, de csak nagyon halványan kapcsolódva az élményhez. Összességében egészen egyedi és varázslatos hangulatú társasról van szó, aminél a flow is teljesen megvan. Ez részben a remek, irányba állós, megszabott távolságba haladós mechanikának, részben pedig a komponenseknek köszönhető. Utóbbiak nagyon minőségiek. A több rétegből álló táblán a kicsi és a nagy nektárnak is megvan a helye, az inzertről már áradoztam, a kis méhek pedig ennivalóan aranyosak, ahogy a szép virágmezőket róják. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ráadásul a setupnak és a kártyáknak hála bőven van változatosság, még állandó társaság mellett is simán 10 felett van a partik száma, ami abszolút jó hangulatban telik, egy vidám és színes játék felett. Szerintem minden téren megéri az árát, sőt bekerült a tavalyi év kedvencei közé is. Kimondottan egyszerű társasjáték, ami egy partinál 20-40 perc alatt simán maradandó élményt okoz, és garantálom, hogy senki nem fog mérgesen vagy csalódottan zümmögni, ha a gyűjtögetés végére ér. 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát