A vidámparkok mindig fontos részét képezték az ember életének (egy jó ideig nálunk is, de ennek a kornak sajnos vége), külföldön pedig egész hatalmas szórakoztató központok épültek azért, hogy a gyerekek és családok, de akár magukban a felnőttek is elfeledjék a hétköznapok gondjait, miközben kiélvezik a különböző attrakciókat. És persze mindezt nemcsak kiélvezni jó móka, de megteremteni is, nem véletlen, hogy a vidámpark-építő és -menedzselő játékok mindig is olyan nagy népszerűségnek örvendtek. Köztük a klasszikus Theme Parkkal, ami több mint 25 éve, 1994 óta adja meg a lehetőséget arra, hogy felépítsük álmaink vidámparkját. Nos, valami hasonlóval vár a 2020-as Vidámpark, ami a téma iránt érdeklődőket már rögtön a borítójával megragadja, majd a hullámvasutak és körhinták közé hajítva kényszeríti ádáz küzdelemre – természetesen a többi vidámpark-építővel szemben.

Vidámpark (Meeple Land)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,25/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 13 990 forint

Normál méretű dobozban egy egész vidámpark! Vagyis egyszerre több is, hiszen akár négyen is nekiállhatunk a feladatnak. Ami minden esetben azonos, az a parkoló elhelyezése, ahova aztán a játékosszámnak megfelelő mennyiségben (x fő+1) beállnak a buszok, rajtuk a látogatókat jelképező kis meeple-ökkel. Emellett három sorban asztalra rakjuk a nagy és közepes látványosságokat, a szolgáltatásokat, az extra kapukat, a pénzt, valamint a területbővítéseket. És természetesen mindenkihez kerül egy vidámpark-terület, aminek bejáratát elhelyezzük a megfelelő helyre, onnantól kezdve pedig ide építkezhetünk.   

Hamarosan nyitunk

A játék négy fordulóból áll, mindegyik elején egyre kevesebb bevezető pénzmaggal, aminek persze bőven van logikája. Saját körében mindenki három lehetséges akció közül választhat. Vagy vesz egy attrakciót/szolgáltatást a pénzéből, majd azt az ösvénynek megfelelő helyre leteszi, illetve a továbbiakban ezt építi tovább; vagy népszerűsíti a parkot, avagy ismét pénzköltéssel új látogatókat hoz a kis lapkák hátoldalán jelzett színben és mennyiségben; vagy pedig passzol, amivel a következő fordulóig kivonja magát a játékból, illetve egyben választ egy buszt a parkolóból, aminek utasait a saját parkjának bejárata elé helyezi.

De visszatérve az attrakciókhoz és szolgáltatásokhoz. Ezek akár több útvonalon is kapcsolódhatnak, forgathatók, tetszőlegesen lehelyezhetők. Két fontos szabályt kell figyelembe venni: az egyik, hogy ha már lehelyeztük, egyik sem mozdítható vagy forgatható el, a másik pedig, hogy legalább egy ösvénynek kapcsolódnia kell a korábbi útvonalhoz. Persze az a legjobb, ha minél több kapcsolódási pontunk van, de ez majd a játék végén kap értelmet. Amennyiben mindenki passzolt, mindenki buszhoz jutott, jön a látogatók beengedése: az attrakcióknál és kisebb helyszíneknél vannak jelzett látogatók, akik oda helyezhetők a bejárattól. Ezek legtöbbször szín szerint vannak meghatározva, sőt sok esetben van egy kívánság is, avagy, ha például hamburger ikon áll a sárga látogató mellett, akkor a lehelyezéséhez az attrakcióval szomszédosan (mindegy, melyik irányban) kell lennie egy hamburgeresnek is. Minden egyes lehelyezett látogatóért egy érmét kapunk, de akár több is járhat értük, ami plusz dollárjellel van jelölve. Amennyiben véget ér az elhelyezés, mindenki magához veszi a kiszámított pénzmennyiséget és a következő forduló kezdőtőkéjét, majd a kötelező felkészülés és az új buszok leparkolása után kezdődhet az újabb forduló, a negyediket követően pedig a végső elszámolás. 

Kész a park! De jól működik?

Utóbbinál számít az attrakciók száma és változatossága, valamint a látogatók színe is. Sőt, a bejárat előtt maradt meeple-ök és a semmibe vesző utak alapján mínusz pontokat is be kell írnunk a saját táblázatunkba, avagy tényleg érdemes odafigyelni, hogyan és milyen irányba építjük vidámparkunkat. Ha esetleg elfogynak a lehetőségek, akkor sincs gond, hiszen egy új bejárattal vagy bővítéssel még mindig friss vért pumpálhatunk népszerű parkunk megfáradt ereibe, és ezzel a megoldással akár vesztesnek tűnő meccset is visszahozhatunk. Persze itt sem a győzelem, hanem a részvétel számít, elvégre a Vidámpark egy vérbeli családi, egyszerűbb stratégiai játék, melynél a területfoglalás és a kapcsolódások és hatások kihasználása a legfontosabb, miközben parkunk egyre színesebbé és szebbé válik.    

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bár a téma elsőre nagyon vonzott, eleinte kicsit tartottam a játéktól, mivel több helyről is azt hallottam, hogy csalódást okozott, ráadásul a borítókép és stílus erősen emlékeztetett a Traintopiára, ami semmiben sem volt kiemelkedő vagy maradandó. Ehhez képest a kezdő Cyrille Allard és Frédéric Guérard (Egy szép új világ) munkáján abszolút nem éreztem, hogy bármiben is hiányt szenvedne. A társas konkrétan olyan, mintha a Theme Park adná az alapot. Építünk, lehelyezünk, látogatókat engedünk be, miközben igényeiket figyelembe véve szórakoztatjuk őket és a többi. Mindez egy dinamikus, gyors, közérthető, színes és szépen illusztrált stílusban tálalva, akár nagyobb gyerekeknek és nagyszülőknek is könnyen elmagyarázható formában. Picit sem csalódtam, pont azt kaptam, amit vártam, és bizony 2020 egyik kedvencét ünnepelhetem vele. Az inzert remek, az összetevők abszolút rendben vannak, sőt a kis kapunál tolongó látogató-figurákat sem lehet nem imádni, mielőtt megindulnak a számukra fontos látványosságok felé. Nem egy túl mély játék, mechanikája nagyon egyszerű, de pont ez a lényege, emellett egy-egy meccs még így is elég izgalmassá tud válni. Ha tetszik az ötlet és a látványvilág, valamint a stílus, bátran ruházz be rá, mert a Vidámpark pont azt nyújtja, amit ígér, sem többet, sem kevesebbet. Vidámságot és attrakciókat, amiket a meeple-öknél jobban csak a játékosok élvezhetnek ki. 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát