A komfortzónából kilépni időnként kimondottan fájdalmas: egy extrovertálttól elvárni azt, hogy introvertált legyen, vagy egy ilyen közegben úgy viselkedjen, ahogy amúgy nem szokott, nyomasztó és kissé talán önző is. Ha viszont ez visszafelé történik meg, annak általában nyomós oka van. Nyomós ok pedig lehet egy remek játék is, egy olyan, amely a kooperációra vagy a részvételre épül, közben pedig kihúz a burokból. Igazán jó indok pedig az, ami mindezt nem közösségi nyomásra teszi, hanem organikusan, ráhangolva a közösségi élményre. Valami hasonló ötlet mentén születhetett meg a Hullámhossz is, melyben a cél az, hogy egy hullámhosszra kerüljünk a társainkkal.

HULLÁMHOSSZ

  • Partner/Kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 2-12 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,12/5
  • Ára: a kiadó webshopjából 9890 forint

A Hullámhosszban két csapat versenyzik egymással egy olyan beszélgetős, asszociációs játék során, melyben a cél győzelmi pont szerzése egy impozáns mutató beállításával, úgy, hogy az a legnagyobb pontértékkel rendelkező sávra kerüljön. A csavar az, hogy a sávot a csapatból mindössze csak egyetlen játékos látja: ő a Látnok, akinek az a feladata, hogy két szélsőséges kifejezés alapján adjon egy maximum pár szóból álló tippet, amely a megfelelő irányba tereli mind a csapat gondolkodását, mind azt a bizonyos mutatót.

A gyakorlatban mindezt egy, a dobozba állítható, vaskos műanyagból készült kerék fogja közre. Ezen található egy olyan tárcsa, amely sávokra van osztva, és ezen tárcsa előtt pörög maga a mutató. Minden fordulóban fel kell húzni egy olyan kártyát, amelynek bal és jobb oldalán egy-egy szélsőséges kifejezés található.

Ilyen szélsőség lehet a hideg-meleg, vagy az, hogy egészséges-egészségtelen. Ha például a mutatót csak kicsit kell az egyik irányba tolni, akkor értelemszerűen érdemes olyan tippet adni, ami nem annyira szélsőséges. A fentieket figyelembe véve így például a „szendvics” egész biztos, hogy a hideg felé húzná a társaságot, de nem annyira nagy kilengéssel, mintha a Látnok azt mondta volna, hogy „Északi-sark” – az azért lássuk be, még a jelenlegi klímakatasztrófa közepén is hidegebb, mint egy szendvics.

A tipp birtokában a csapat összeül és megvitatja, hogy egyrészt melyik irányba, másrészt mennyire is kell eltolni azt a bizonyos mutatót, megpróbálva megtippelni, hogy hol lehet a legértékesebb sáv ahhoz képest. A nagy felfedés, azaz a tárcsát takaró lapka elhúzása előtt a másik csapat is megtippelheti, hogy a beállított mutatóhoz képest balra vagy jobbra van-e a 4 pontot érő csúcs (ha jól tippelnek, pontot szerezhetnek), majd a paraván elhúzásra kerül, és jön a kiértékelés. Ezután a másik csapathoz kerül a kerék, amit elforgatva új, véletlenszerű pozícióba kerül a tárcsa, és az egész kezdődik elölről, ez pedig egészen addig tart, amíg valamelyik csapat el nem éri a győzelmet garantáló 10 pontot. Az a csapat, amelyik esetleg lemarad, még felzárkózhat: ha sikerül 4 pontot szerezniük, és még így is hátrányban vannak, ismét ők következhetnek, új esélyt kapva a győzelemre.

A Hullámhossz a végtelenül egyszerű szabályrendszere mellé impozáns tálalást is társít. A dobozból gyakorlatilag semmit sem kell kivenni, a benne található inzertben van külön hely a tárcsának és a kártyáknak is, így a setupolás másodpercek kérdése. Az anyaghasználat kifejezetten erős, a kemény műanyagból készült tárcsa még jól is néz ki, a rendelkezésre álló kártyák pedig duplaoldalasak (sőt, van egy nehezített extra pakli is), így egyhamar nem lehet kifogyni a szélsőségekből, és elég kicsi az esélye annak is, hogy pár alkalom alatt sikerül felélni a teljes repertoárt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nagyszerűsége pedig pont ebben a hihetetlen egyszerűségében rejlik: kiválóan beilleszkedik az olyan, mostanra már alapműnek számító partijátékok közé, mint a Fedőnevek, a Csak egy vagy az elnyűhetetlen klasszikusnak minősíthető Dixit, mégis tud valami újat mutatni. Elmagyarázni percek kérdése, megérteni másodperceké, letenni viszont óráké – a polcra pedig épp annyira nehéz visszarakni, mint a boltban hagyni.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát